• Novinky

            • Ako zapojiť diódu alebo LED diódu na technike alebo informatike?

            • (Ako využiť medzipredmetové vzťahy a modernú techniku)

              Mnohé školy nielen v Európe, ale aj na Slovensku využívajú možnosti BBC micro:bitu na rôzne zaujímavé projekty.  Jedným z nich je pripájanie rôznych elektrosúčiastok k tomuto ‚MINI‘ počítaču.

                          Dnes už nemusíme veľmi objasňovať čo je LED-ka. Nezaškodí však pripomenúť, prečo sa v poslednej dobe začali tak využívať. LED dióda spotrebuje málo elektriny, znesie nespočetné množstvo zapínania a vypínania, má dlhú životnosť – 50 000 až 100 000 hodín, neobsahujú ortuť, ...

              Naši ôsmaci vytvorili jednoduchý elektronický obvod s LED-kou. Rozsvecovanie naprogramovali v prostredí MakeCode od Microsoftu a program stiahli do micro:bitu.

               

              Aj takto sa dá spojiť programovanie s technikou alebo s fyzikou.

              Mgr. J. Rovňák

            • Európska noc výskumníkov na Slovensku – Dôverujeme vede!

            • Konečne! Po dvoch online ročníkoch sa študenti nášho gymnázia opäť zúčastnili na podujatí Noc výskumníkov v Košiciach. Obchodné centrum Optima v piatok 30. 9. 2022 praskalo vo švíkoch. Organizátori opäť pripravili bohatý a maximálne pestrý program, ktorý oslovil všetky vekové kategórie a záujmové skupiny, hlavne však deti v školskom veku, pričom dôraz kládli predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.
              Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok v priestoroch nákupného centra nám organizátori ukázali, že za všetkými javmi okolo nás a dejmi v prírode sú vedecké vysvetlenia a princípy,  čím mladých ľudí podnecovali k aktivite a zážitkovému vzdelávaniu. Videli sme, ako funguje magnetická kvapalina či virtuálny vesmír, odhalili sme taje genetiky, pozreli sa na farebný svet chémie a mnoho ďalších aktivít z oblasti biológie, chémie, fyziky a techniky.

              Mgr. Lenka Kosťunová

            • 🃏 Karty? 🃏

            • „Čo??? My si máme doniesť na hodinu matematiky karty?" Znelo to v ušiach žiakov tercie prekvapivo.

              Aktivita s kartami im zábavnou formou pomohla veľmi rýchlo pochopiť matematické operácie medzi kladnými a zápornými číslami.

              Mgr. Monika Drábová

            • European day of Languages

            • Tento rok sme European day of languages oslávili všetkými zmyslami. Žiaci kvinty si podľa vlastných preferencií zvolili krajinu Európy. Na základe spomienok z dovoleniek, alebo lahodných jedál, ktoré im zachutili, alebo podľa jedinečných zvláštností, ktoré ich upútali. Ochutnali aj bábovku podľa originálneho poľského receptu z kuchyne našej šikovnej predsedníčky (ktorá má v Poľsku dobrých známych), či sušené ovocia priamo z Cypru, kde majú niektorí aj rodinných členov. Je to super poznať ľudí a krajiny aj za hranicami nášho malého Slovenska.

              V tercii sme mali možnosť vypočuť si pekne pripravené informácie o vybraných európskych krajinách a podeliť sa o zážitky z ciest. Niektorí obohatili referáty aj frázami v danom jazyku národa. Zamerali sme sa na Francúzsko, Grécko, Bulharsko. A ako inak, než pochutnávaním si na francúzskych croissantoch. Spomenuli sme aj známe kozmetické produkty niektorých našich susedov. 

              It was a fun lesson indeed ! 

              Mgr. Ľuba Krajňák

            • Otvorenie Mestského atletického štadióna

            • V piatok 30. 9. 2022 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie Mestského atletického štadióna. Súčasťou otvorenia boli aj otváracie preteky v atletickom 4-boji mladších žiačok a žiakov základných škôl mesta Humenné. Pretekári súťažili v behu na 60m, v skoku do diaľky, v hode raketkou Nerf Vortex, a v štafete 4 x 100m. Našu školu reprezentovali Sofia Čiráková, Tatiana Šilarová, Šimon Ján Zlacký a Šimon Hoľko. Darilo sa im veľmi dobre. V hode vybojovala medzi žiačkami Sofia Čiráková 1. miesto, Šimon Hoľko za žiakov obsadil 2. miesto. V skoku do diaľky získala Sofia Čiráková 3. miesto.

              Odmenou im bola nielen medaila, ale aj blahoželanie od Mateja TóthaJána Volka.

              Srdečne im blahoželáme.

              Mgr. Jozef Bačovčin

            • Na hodinách ruštiny

            • Európsky deň jazykov si pripomenuli na hodine ruského jazyka aj žiaci 7. A. Podľa náhodných obrázkov z celej Európy, mali zistiť kde boli nafotené. Na to, aby zistili štát používali svoje jazykové kompetencie a virtuálnu lupu, ktorou mohli  na obrázku hľadať nápovedu. Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti. Aj táto aktivita ukázala na dôležitosť vyučovania jazykov.

              Mgr. Viera Fedoriaková