• Novinky

            • Deň bez školskej tašky

            • Deň inak, aj takto môžeme nazvať prvú výzvu v tomto školskom roku, ktorú žiacky parlament pripravil. Štvrtok 29. septembra 2022 sa uskutočnil Deň bez školskej tašky. Úlohou žiakov bolo priniesť si všetky potrebné pomôcky do školy ako učebnice, zošity a pod. v hocičom inom, len nie v školskej taške.
              Kreativite sa medze nekládli, a preto sme mohli vidieť naozaj zaujímavé náhrady školskej tašky.

              Veríme, že sa žiaci zabavili a spríjemnili si tak štvrtkový deň.
              Ďakujeme všetkým, ktorí sa do našej výzvy zapojili. A hurá do ďalšej výzvy...


              Žiacky parlament

            • TIMRAVINA STUDNIČKA MÁ SVOJHO VÍŤAZA

            • Timrava je názov studničky vyvierajúcej nad Políchnom neďaleko Lučenca a jej názov si za svoj pseudonym zvolila významná spisovateľka slovenského realizmu Božena Slančíková. Na jej počesť sa každoročne koná súťaž v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej prózy – Timravina studnička.
              Táto súťaž sa v našom meste uskutočnila 28. 9. 2022 vo Vihorlatskom múzeu. V regionálnom kole si zmerali svoj talent súťažiaci humenských škôl. Víťazom v kategórii stredných škôl sa stal študent II. AG, Samuel Simčo, ktorý svojím prednesom, talentom a šarmom očaril odbornú porotu a získal krásne prvé miesto.

              Samuelovi blahoželáme a držíme palce na celoslovenskom kole v Lučenci.

              PhDr. Daniela Hojdanová

            • Imatrikulácia 2022

            • Imatrikulácia prvákov a kvintánov je u nás dlhoročnou tradíciou. Tentokrát, po trojročnej prestávke, sme to poňali trochu veľkolepejšie. 28. 09. 2022 sa 28 študentov I. AG a 13 študentov kvinty slávnostne zapísalo do zoznamu žiakov nášho GeCeeM-ka. Neoddeliteľnou súčasťou tejto slávnosti bola sv. omša vo farskom Kostole Všetkých svätých. Neskôr na pôde Humenského zámku si za lúčov slnka prevzali z rúk riaditeľky školy a triednych učiteliek imatrikulačné listy. V závere spoločne zložili slávnostný sľub, ktorým sa zaviazali, že sa s nasadením a odhodlaním pustia do vzdelávania a výborné výsledky budú pre nich hravou samozrejmosťou. O prípravu a program sa postarali tretiaci nášho gymnázia spoločne s GeCeeM parlamentom.


              Tak smelo do toho, milí naši prváci a kvintáni. Želáme vám veľa šťastia, úsmevov a úspechov v škole a veríme, že sa v našej gymnaziálnej rodine budete cítiť čo najlepšie.


              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Duchovné obnovy

            • So začiatkom školského roka prichádza veľa nových vecí nielen v oblasti štúdia.

              Začali sme spolu s Božou pomocou. Triedy 2. AG a sexta mali duchovnú obnovu v priestoroch našej fary v Humennom. Triedy 4. AG a oktáva putovali do Košíc. Navštívili Univerzitné pastoračné centrum sv. Košických mučeníkov, Teologickú fakultu a Kňazský seminár sv. Karola Boromejského.

              Duchovné obnovy sa niesli v duchu udalosti stretnutia Ježiša so Samaritánkou.

              Všetci sme pozvaní napiť sa "vody života", ktorú nám dáva náš Spasiteľ.

              PK KNB

            • Európsky deň jazykov na nemčine

            • Aj žiaci a študenti na hodinách nemeckého jazyka si tento rok opäť rôznymi aktivitami pripomenuli 26. september - Európsky deň jazykov. Žiaci VIII. A poznávali po nemecky hovoriace krajiny, v tercii si zasúťažili a preverili svoje vedomosti o európskych krajinách v interaktívnych úlohách na internete v nemčine. Študenti kvintyI. AG sa zase vďaka svojmu spolužiakovi Martinovi Kuľhovi dozvedeli viac o jednej z európskych krajín, Švajčiarsku, kde strávil v detstve 2 roky svojho života. Dokonca si mohli zalistovať a prečítať po nemecky písané texty vo švajčiarskom šlabikári. Takto poznávali jazykovú rozmanitosť Európy a dôležitosť učiť sa iné jazyky pre lepšie porozumenie a spoluprácu medzi jednotlivými národmi.


              Mgr. Daniela Chalachanová

            • Európsky deň jazykov s eTwinningom

            • 26. septembra 2022 sme sa spolu stretli, aby sme sa v rámci Európskeho dňa jazykov vzájomne podelili o svoje skúsenosti v oblasti práce na jazykových medzinárodných projektoch eTwinning.
              Stretli sa tieto skupiny: Tercia s projektom v angličtine ETWINNERS GO GREEN, Sexta s projektom v nemčine KUNTERBUNT, Septima a III. AG s projektom v angličtine FUN WITH FLAGS, Oktáva s projektom v nemčine TEENS BESCHREIBEN: HIER LEBEN WIR. Všetky tieto projekty boli ocenené národným certifikátom kvality. Žiaci mohli sprostredkovať svoje skúsenosti, aj zážitky svojim spolužiakom, nechýbala ani zábava z natočených videí...:)

              Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu v oblasti eTwinning.

              PaedDr. Mária Čiefová a sr. Sofia

            • Deň otvorených dverí – Technické služby mesta Humenné

            • Vieš čo zabezpečujú Technické služby?
              Poznáš farby košov na odpad?
              Poznáš auto na čistenie komunikácii?
              Vieš triediť odpad?
              Vieš presadiť kvet?
              Vieš poskladať krabicu z kartónu?
              Na tieto a ešte ďalšie otázky sme dostali odpoveď 23. septembra 2022 na námestí pri MSKS. Od prvákov až po štvrtákov zaujali autá, ktoré poznáme z našich ulíc. Aj osobná skúsenosť s triedením odpadu, sadením kvetov, skladaním z kartónu a malé darčeky od „Technických služieb“ nás potešili. Pochopili sme, že každý z nás niečo vie, niečo dokáže a niečo sa časom naučí.
              A každá práca je dôležitá pre nás všetkých....
              Ďakujeme!

            • Biela pastelka 2022

            • Aj tento rok sa naša škola zapojila do verejnej finančnej zbierky Biela pastelka, ktorá pomáha nevidiacim a slabozrakým ľuďom zlepšiť ich život.
              V piatok 23.septembra dobrovoľníkom z našej školy nebol život ľudí so zrakovým postihnutím ľahostajný a ochotne sa podujali zorganizovať zbierku na našej škole. Veríme, že čiastka, ktorá bola vyzbieraná, pomôže ľuďom, ktorí to potrebujú.


              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Víťazi FG

            • Vyhodnotili sme víťazov súťaže dňa finančnej gramotnosti.

              1. miesto patrí triede KVINTA

              2. miesto vybojovala trieda SEXTA

              3 miesto trieda III. AG

              Gratulujeme

              Mgr. Monika Drábová

            • Ďalší ocenený projekt Fun With Flags

            • Študenti septimy a III. AG v minulom školskom roku pracovali na medzinárodnom etwinnig projekte Fun With Flags. Spolu so zahraničnými partnermi spoznávali vlajky a dejiny vybraných krajín, natáčali videá, tvorili digitálne eknihy, pripravovali vedomostný kvíz a spoločne súťažili.

              Sme veľmi radi, že aj tento projekt bol ocenený Národným certifikátom kvality.

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Ocenený projekt eTwinners Go Green

            • Projekt, na ktorom v minulom školskom roku pracovala tohtoročná tercia získal Národný certifikát kvality - veľmi sa tomu tešíme! Do vyučovania anglického jazyka sme  minulý rok vložili množstvo ekologicky zameraných aktivít v spolupráci s partnermi zo zahraničných škôl. Naše názory a každodenné činnosti tak trošku ozeleneli a do budúcnosti si odnášame presvedčenie, že aj my sme zodpovední za to, ako svet okolo nás vyzerá.

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Piataci v knižnici

            • 22. septembra 2022 navštívili naši piataci Vihorlatskú knižnicu v Humennom, aby si overili, že kľúčom k nájdeniu knihy v takom množstve kníh, aké knižnica ponúka, môže byť napríklad žáner alebo autor, alebo ilustrácia, alebo... Viete čo, spýtajte sa radšej rovno piatakov. Oni vám povedia, ako sa treba v knižnici správať 


              Mgr. M. Radová

            • Gymnazisti v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach

            • Študenti I.AG a kvinty sa 20. 9. 2022 zúčastnili na exkurzii v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach. Svoje priestory, informačné zdroje, služby a profesionálnu podporu poskytuje knižnica študentom, bádateľom i vzdelávajúcej sa verejnosti v digitálnom a súťaživom svete 21. storočia. Viac ako na dominanciu kníh kladie dôraz na sprostredkovanie odborných služieb a priestorov pre štúdium a bádanie.

              Po tejto skúsenosti môžeme skonštatovať, že vedecká knižnica je pre všetkých, ktorí majú záujem vzdelávať sa a objavovať.


              Mgr. B. Kerekaničová

            • Florbal pod strechou

            • Florbalový klub Humenné a CVČ Dúha zorganizovali 1. ročník turnaja Florbal pod strechou v Mestskej športovej hale. Naši malí športovci zo 4. A po pekných výkonoch obsadili 2. miesto, získali pekný pohár a každý dostal medailu. „Ciky - caky - ciky - cak, pohár máme tak či tak! Cirkevnáááááá...!“

              Mgr. Ján Bačišin

            • Gymnazisti navštívili zaujímavé miesta nášho okolia

            • Základným zdrojom vody na Zemi sú zrážky, ktoré na území Zemplína chýbajú a chýbali celé leto. O nedostatku vody za posledné obdobie sa na vlastné oči presvedčili študenti tried septima, III. AG a II. AG na VD Starina, ktoré bolo jednou zo zastávok našej jesennej exkurzie zrealizovanej po dlhšej kovidovej pauze. Odborný a zaujímavý výklad zamestnancov poskytol študentom informácie o histórii vodného diela a priblížil jeho súčasné využitie a fungovanie.
              Študenti spolu s učiteľkami PaedDr. Ivanou Bučekovou a Mgr. Lenkou Kosťunovou navštívili vnútorné priestory vodného diela, zdolali 1410 schodov, ocitli sa v hĺbke 40 metrov pod hladinou a navštívili malú vodnú elektráreň, kde sa pomocou turbíny vyrába elektrická energia. 
              Druhou zastávkou bol Park tmavej oblohy, na území ktorého sa nachádza Astronomické observátorium na Kolonickom sedle. Cieľom návštevy bolo šíriť poznatky z oblasti astronómie a ponúknuť zaujímavé, netradičné pohľady na vesmír a hviezdnu oblohu. V planetáriu ich čakal Mgr. Róbert Adam, ktorý im pripravil pestrý program. Okrem zaujímavej prednášky, pozerania hviezdnej  oblohy na veľkoplošnej  projekcii, vysvetlenia orientácie na oblohe s popisom súhvezdí, bol program spestrený mytologickými  legendami a príbehmi.
              Veríme, že exkurzia bola prínosom pre všetkých zúčastnených a rozšírila ich vedomosti. 

              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Ku koreňom, tradíciám, hodnotám...

            • V stredu, 14. septembra 2022, sa aj prváci, druháci a tretiaci zúčastnili Dňa tradičných remesiel, ktoré pripravilo Vihorlatské múzeum v Humennom.
              Vzdelávací zážitkový interaktívny program v skanzene bol zameraný na prezentáciu kultúrneho dedičstva tradičnej remeselnej výroby a ľudového umenia regiónu horného Zemplína. Žiaci sa oboznámili s tkaním, spracovaním slamy, hrnčiarstvom, kováčstvom, tradičnou tokárskou výrobou, ako aj ľudovým rezbárstvom, krasličiarstvom, podmaľbou na sklo a paličkovanou čipkou. Okrem ukážok boli pripravené aj tvorivé diele.  

              Ďakujeme za krásny zážitok.

            • Vynaložené úsilie bolo ocenené!

            • Ako povedal Aristoteles: ,,Vzdelanie má horké korienky, ale sladké ovocie." 

              Takéto sladké plody dnes 20. septembra 2022 zozbierali aj naši maturanti na pôde Historickej budovy DJZ v Prešove, kde si z rúk zástupcov PSK a zástupcov DofE na Slovensku prebrali ocenenia za úspešné absolvovanie striebornej úrovne programu DofE.

              Počas dvanástich mesiacov aj napriek sťaženej kovidovej situácii, študenti nášho gymnázia, Soňa Semančíková, Matej Falát, Adrián Karpáč a Matúš Novák na sebe pracovali a dosahovali svoje ciele v troch oblastiach - talent, šport a dobrovoľníctvo. Svoju odvahu a schopnosti prežiť v prírode si vyskúšali na dobrodružnej expedícii, ktorá otestovala nielen ich nervy, ale taktiež pomohla rozvíjať tímovú prácu.

              Piny (odznaky), ktoré im boli odovzdané, ich nerobia výnimočnými iba v dnešný deň, ale veríme, že im budú pripomínať vyvinutú snahu a dobrý pocit z vykonanej práce aj počas ich ďalšieho štúdia a života. 

              Ako v závere ceremónie uviedol manažér programu DofE pre východné Slovensko Ján Smolka - tým, že ste aktívni, ste atraktívni. Tak buďme aj my aktívni a nech sú nám títo mladí ľudia príkladom. 

              Blahoželáme. 

               

              Mgr. Lenka Kosťunová