• Novinky

            • Aktuálne zmeny v školskom semafóre

            • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia - s účinnosťou od 28. 2. 2022

              Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

              Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti dieťaťa/žiaka.

              Návštevník školy a školského zariadenia môže vstúpiť len na základe Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti pre návštevníka.

              Nový školský semafór, rozhodnutie ministra a viac v našej sekcií COVID-19.

            • Geografická olympiáda

            • Dňa 17. februára 2022 sa konalo online okresné kolo Geografickej olympiády.

              Okresného kola sa zúčastnilo 87 žiakov súťažiacich v troch kategóriách. Našu školu reprezentovalo 9 súťažiacich. Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi. V kategórii E sa najviac darilo Hoang Thi Mai Huong z kvarty – 8. miesto, v kategórii F Anton Kuľha zo sekundy, obsadil 6. miesto a v kategórii G Pavol Soloninka z V. A sa umiestnil na 9.mieste.

              Všetkým súťažiacim blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a vynaložené úsilie pri príprave na olympiádu.
              Do geografickej olympiády (kategória Z) sa zapojili aj naši stredoškoláci – 12 študentov z kvinty a sexty. Desiati z nich boli úspešní a postúpili do krajského kola. Najviac bodov získala študentka kvinty Miriam Sitarčíková. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a postupujúcim prajeme veľa úspechov v krajskom kole.
              Mgr. Viera Fedoriaková

            • Lyžiarsky kurz

            • V týždni od 14.2. do 18.2.2022 sa žiaci gymnázia (II.AG, sexty, III.AG, septimy) a IX.A zúčastnili lyžiarskeho kurzu v SKI Litmanová. Týždeň snahy, úsilia aj námahy ubehol rýchlo. Lyžiarsky kurz sme ukončili záverečným pretekom v slalome. Všetci si odnášame pekné spomienky a zážitky zo spoločne prežitých dní.

            • eTwinners Go Green

            • sekunde pokračujeme v práci na našom eTwinning projekte eTwinners Go Green.

              Pozrite si vo videu, ktoré aktivitky sme zatiaľ zvládli. Ešte nekončíme, nabudúce Vám predstavíme ďalšiu časť  projektu.   

              PaedDr. Mária Čiefová

               

            • Veľkí dobyvatelia hradov

            • Chladné hradné múry vrátili žiakov sekundy do stredoveku. Do čias rytierov a mnohých vojen. V stredoveku ťažkým útokom Tatárov alebo Turkov v Uhorsku odolali iba kamenné hrady. Hradné múry týchto kamenných hradov dodnes skrývajú mnohé tajomstvá a spájajú sa s nimi mnohé povesti.
              Žiaci sekundy sa rozhodli nielen odkryť tieto tajomstvá a povesti, ale hrady rovno dobyť. Svoje vedomosti o hradoch na Slovensku si overili v spoločenskej hre Hrady a zámky. V tejto hre čakali na nich súbojové otázky, hradné otázky, fotohádanky, ale aj rôzne prekvapenia na ich dobyvačnej ceste.
              Veríme, že sa pri hre niečo naučili, ale aj skvele zabavili.

              Mgr. Anna Kavčáková

            • Fun with flags

            • Tvoriví študenti II.AG a sexty sa zapojili do eTwinning projektu s názvom Fun with flags. V medzinárodnom fóre kládli otázky, čo by sa o jednotlivých vlajkách chceli dozvedieť. Každá skupinka si potom pripravila video v anglickom jazyku, v ktorom predstavila vybranú krajinu spolu s jej vlajkou. Dozvedeli sme sa toho veľa. Nie len o iných krajinách, ale aj o sebe navzájom. A to, že to bola aj zábava, sa nedá poprieť. Excellent job!

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Sviatok ku cti našich patrónov sv. Cyrila a Metoda

            • V pondelok 14.2.2022 sme naplno oslávili Sviatok ku cti našich patrónov sv. Cyrila a Metoda. Tieto naše meniny sa niesli v duchu hier a aktivít na I. a II. stupni ZŠ a organizáciou odobornej konferencie o viere na našom gymnáziu. Hlavnými prednášajúcimi na konferencii boli o. Marek Rojak a o. Martin Stieber, ktorí počas celého dňa ponúkali naši gymnazistom mnoho nových povzbudivých myšlienok, pohľadov i impulzov k ďalšiemu kráčaniu životom. Títo naši hostia sa zároveň počas slávenia sv. omše prihovorili aj všetkým našim učiteľom.

            • Svätý Valentín ❤️

            • Legenda hovorí, že sv. Valentín mal rád ruže a iné voňavé kvety, ktorými obdarúval snúbencov a prial im šťastný život, a preto sa považuje za patróna snúbencov a mladomanželov. Iný výklad odkazu tohto sviatku zas hovorí o láske medzi Bohom a človekom, ktorý je stvorený na obraz Boha. V Láske prichádza pokoj a solidarita, jednota a čistota. Láska rozdávaním rastie. Tak tomu bolo a je aj u nás. ❤️

              Svätý Valentín patrón zaľúbených, snúbencov a mladomanželov, oroduj za nás. :)

            • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku

            • Srdečne blahoželáme Rebeke Styrančákovej zo sexty, ktorá obsadila 5. miesto v krajskom kole Olympiády v anglickom jazyku. Za Prešovský kraj bolo vybraných 13 najlepších z jednotlivých okresov a Rebeku delilo od štvrtého miesta len zopár sekúnd. Veľmi nás teší, že v triede SEXTA máme ďalší talent,  ktorý nás v anglickom jazyku úspešne reprezentuje za hranicami okresu. Prajeme všetko dobré a tešíme sa na každú ďalšiu hodinu angličtiny:)

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Posledný 5. deň Lyžiarskeho výcviku

            • Plní radosti a vďačnosti sme minulý týždeň ukončili Lyžiarsky výcvik v Litmanovej,  kde sme okrem lyžiarskych zručnosti mohli nabrať aj duchovné sily, vďaka obetavej službe nášho školského kaplána Petra Pasternáka. Nádherné počasie, štedrá snehová nádielka a úprimné otvorené spoločenstvo, vytvorilo atmosféru, na ktorú sa tak rýchlo určite nezabudne. 

            • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

            • Stredu 9.2.2022 sa uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády na tému Kultúrne pamiatky UNESCO na Slovensku. V kategórii E nás reprezentovala Emmka Grundzová (sekunda). Emmka v okresnom kole obsadila vynikajúce 2. miesto a postúpila na krajské kolo.
              Emmke srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.
              Mgr. Anna Kavčaková

            • Moja NAJ kniha v triede sekunda 📖

            • Čítam, čítaš , čítame,

              radi v knihách lietame.

              Bojko,  vlk či  čarodejník,

              od čítania neodradí nás nik.

              Na hodine litiky,

              delíme sa o typy.

              Ktorá kniha teraz letí,

              čítajme ju spolu, deti!

              Čítanie nás jednoducho baví,

              pozrite sa, akí sme hraví!

               

              PhDr. Daniela Hojdanová