• Novinky

            • CyberSecurity - tvoja digitálna stopa

            • Vieš, aké digitálne stopy za sebou zanechávaš a ako to ovplyvňuje Tvoju bezpečnosť? Vieš, ako bezpečne používať svoje mobilné zariadenie? Vieš, že každý klik a zdieľaný obrázok, aj keď ho zmažeš, zostáva navždy. Je digitálny pokrok naozaj pozitívny? 

              Na tieto a mnohé ďalšie otázky sme sa vybrali hľadať odpovede do Košíc na CyberSecurity Day. My sme odpovede našli, teraz je rad na vás.

              Mgr. Monika Drábová 

            • Modlitba je rečou srdca, ale môže znieť aj v cudzom jazyku

            • Na hodinách anglického a nemeckého jazyka sme sa v mesiaci október pripojili k modlitbe sv. ruženca v cudzích jazykoch.  Prirodzene sme sa tak spojili s miliónmi veriacich, pre ktorých je anglický a nemecký jazyk rodným jazykom.

              Vyučujúce cudzích jazykov

            • Pozdrav pre starkých z ŠKD

            • Teplá dlaň a sivé vlasy, dobré srdce lásku hlási. Vždy objatie a úsmev milý, hoc ubúdajú im už sily. To je naša babka, dedko, prababka či prapradedko. Majú pre nás dobrú radu, k tomu sladkú čokoládu. Potrebujú našu lásku, čo vyhladí každú vrásku. Aby sme ich v úcte mali, vždy s láskou ich privítali. Dali by nám veru všetko, naša babka aj náš dedko. Preto si aj žiaci z ŠKD pripravili milé darčeky pre svoje babky a dedkov, ktoré vyrábali v meciaci október. Aby nimi potešili starých rodičov a vyhladili im nejednu vrásku svojím objatím, slovom, či milým prekvapením v darčeku.

            • Vzdelávame pre život

            • Naši gymnazisti aj v tomto školskom roku odštartovali sériu vzdelávaní v spolupráci s IT školouPhDr. Slavomirom Terezkom zameranú na spoluprácu medzi významnými IT firmami a školami. Študenti sa počas roka budú duálne vzdelávať v oblasti tvorby úspešného elektronického obchodu, aby sa stali lídrami v oblasti informačných technológií na trhu práce. 

              Mgr. Monika Drábová

            • Úspešný projekt v nemeckom jazyku

            • Wir sind eine große Familie – Sme jedna veľká rodina

              Tento projekt v nemeckom jazyku získal národný certifikát kvality. Tohto ročná trieda septima participovala na projekte so žiakmi z Turecka a Grécka. Ďakujeme za spoluprácu a nadobudnuté poznatky. Tešíme sa na nové výzvy a zážitky vo svete eTwinning.

               

              Sr. Sofia

            • Hľadanie pravdy či podsúvanie dezinformácií???

            • Odhalíš nezmysel? ... Ktorý článok pochádza z tradičného a ktorý z dezinformačného média? Falošná dilema, Ad hominem, Autorita? ... Používam skôr argumenty alebo hrám na city? ... Som schopný sebareflexie? ...

              Piatkové dopoludnie (20.10.2023) mali možnosť študenti septimy byť aktívnymi účastníkmi konferencie pod názvom  Predchádzanie dezinformáciám v dominikánskom centre Veritas , v Košiciach. Vyššie uvedené pojmy sú len kvapkou z toho, o čom spolu diskutovali, premýšľali, argumentovali aj za účasti študentov z Košíc.

              V úvode sa prihovorila europoslankyňa Miriam Lexmann, ktorá má s týmto dominikánskym centrom aj osobnú väzbu. Ing. Katarína Kašická veľmi interaktívne a osobne debatovala na tému Odhaľovania nezmyslov. Mgr. Adrián Hudák – učiteľ a člen DIGIQ  veľmi pútavo približoval tému Bezpečnosti na internete a ako sa správať ako zodpovedný digitálny občan. Mgr. Natália Babicová  poukázala na dezinformácie, ktoré sú okolo nás a ako ich môžeme odhaliť. V závere sa opäť prihovorila europoslankyňa Miriam Lexman, ktorá odpovedala na otázky študentov. Celú konferenciu moderátorsky sprevádzal ThLic. Irenej Maroš Fintor, OP.

               

              Mgr. Katarína Lichmanová

            • Snaživé a úspešné recitátorky

            • V mesiaci október sa uskutočnilo školské a tiež regionálne kolo súťaže v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej prózy Timravina studnička, kde nás reprezentovali aj naše malé a šikovné recitátorky. Lea Uchaľová  porotu, ale aj všetkých prítomných, zaujala svojim prirodzeným a umeleckým podaním  príbehu o Dokonalej Kláre. Napriek veľkej konkurencii  získala krásne 3. miesto.

              Srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalších recitačných súťažiach!  

              Mgr. Lenka Mocáková

            • Mesiac úcty k starším

            • Tretiaci potešili svojimi pozdravmi, ale hlavne svojou veselou spevavou prítomnosťou našich starších obyvateľov mesta, ktorí navštevujú pravidelne stacionár Rímsko katolíckej diecéznej charity. Starkí si pre nich tiež pripravili krásne srdiečka i sladké dobroty. Darovanie bolo teda vzájomné : )      

              Mgr. Lenka Mocáková

            • Misijná nedeľa

            • Aj deti z ŠKD si spoločnou modlitbou ruženca za svet pripomenuli nastavajúcu Misijnú nedeľu(22.10.2023).  V modlitbe sme zahrnuli celý svet a všetky kontinenty, ktoré nám pripomenul aj misijný ruženec rozložený na zemi.Jednotlivé farby znázorňovali kontinenty na svete. Aspoň malou troškou prispeli pre veľký svet.

              Vychovávateľky ŠKD. 

            • Imatrikulácia

            • Imatrikulácia prvákov a kvintánov je u nás dlhoročnou tradíciou. V piatok 13. 10. 2023 sa študenti I.  AG a kvinty slávnostne zapísali do zoznamu študentov nášho GeCeeM-ka. V úvodnej časti si študenti prevzali z rúk riaditeľky školy, triednych učiteliek imatrikulačné listy a následne zložili slávnostný sľub, ktorým sa zaviazali, že sa s nasadením, odhodlaním pustia do vzdelávania a budú hájiť dobré meno školy.
              Potom na študentov čakali rôzne súťažné úlohy, ktoré preverili ich kreativitu, šikovnosť, spevácke či tanečné nadanie.
              Milí naši prváci a kvintáni, želáme vám, veľa šťastia, úsmevov a úspechov v škole.
              Veríme, že sa v našej gymnaziálnej rodine budete cítiť čo najlepšie.


              Študentský parlament GeCeeM, II. AG, III. AG

            • GeCeeM za kultúrou

            • Súčasťou školského procesu je aj viesť študentov k umeniu. Preto sme v stredu 18. 10. 2023 vymenili školské lavice za pohodlné kreslá v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. V bláznivej komédii  Zbabraná hra sme sa ocitli na premiére detektívky Vražda na Havershamskom panstve v podaní divadelného krúžku Technickej univerzity, počas ktorej nič nešlo podľa plánu. 
              Ako prezrádzal už názov hry, počas predstavenia sa pokazilo naozaj všetko, čo sa pokaziť mohlo. Táto komédia, ktorá získala niekoľko ocenení, nás očarila  nečakanými zápletkami a neskutočnými komickými situáciami.
              Tešíme sa, že sme si  mohli v týchto školských dňoch vychutnať aj kúsok umenia. 

              PhDr. Danka Hojdanová

            • Deň zdravej výživy na hodinách cudzích jazykov

            • Aj tento rok sme si na našej škole pripomenuli Deň zdravej výživy  jazykovými aktivitami na hodinách anglického a nemeckého jazyka. Žiaci  vyrábali postery s tohtoročnou aktuálnou témou - ochrana vody,  priniesli do školy zdravé potraviny a v cudzom jazyku zdôvodnili,  prečo sú zdravé. Ďalší žiaci zostavili potravinové pyramídy alebo  kruhy a diskutovali o tom, ktoré potraviny by sme mali jesť častejšie,  menej často, alebo len zriedka. 

              Vyučujúce cudzích jazykov

            • Timravina studnička

            • Timrava je názov studničky vyvierajúcej nad Políchnom neďaleko Lučenca a jej názov si za svoj pseudonym zvolila významná spisovateľka slovenského realizmu Božena Slančíková. Na jej počesť sa každoročne koná súťaž v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej prózy – Timravina studnička.


              Táto súťaž sa v našom meste uskutočnila 18. 10. 2023 vo Vihorlatskom múzeu. V regionálnom kole si zmerali svoj talent súťažiaci humenských škôl. Víťazkou v kategórii stredných škôl sa stala naša študentka septimy, Katka Polanská, ktorá svojím prednesom očarila odbornú porotu a získala krásne prvé miesto.

              Katke blahoželáme a držíme palce na celoslovenskom kole v Lučenci.

              PhDr. Daniela Hojdanová

            • Aj gymnazisti chcú byť zdraví

            • Pri príležitosti Dňa zdravej výživy 16. 10. 2023 študentský parlament zdravo obohatil desiatu študentov GCM-ka. Pripravil pre nich zdravé jabĺčka a ringloty. Podporujeme zdravý jedálniček našich študentov.


              Študentský parlament

            • Zdravá desiata

            • Dňa 16. októbra si každoročne pripomíname Deň zdravej výživy. Tento deň  zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania a vyzýva nás k zdravému životnému štýlu. Žiaci 1. - 4. ročníka si ho pripomenuli zdravou desiatou. Pani vychovávateľky spolu so žiakmi pripravovali kreatívne taniere plné vitamínov. Desiata pripravená zo zdravých surovín potešila naše oči a lákala k zahryznutiu. Zdravo sme si zamaškrtili na ovocí, zelenine, šalátoch, pečive, chutných nátierkach i koláčikoch. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a spravili nám deň krajším a  chutnejším.

            • Európsky deň Jazykov

            • Tento rok sme si pri príležitosti EURÓPSKEHO DŇA JAZYKOV, okrem aktivít pre žiakov v rámci hodín, pripravili aj video. Po týždňoch tvrdej práce a lámania jazykov, vzniklo toto dielo, ktoré ukáže krásu a rozmanitosť jazykov na prieč Európou aj Vám.

              Poďte spolu s našimi žiakmi na cestu po Európe.

               

              Mgr.Mišková