• Novinky

            • Tak toto tu ešte nebolo

            • Žiacky parlament sa rozhodol ozvláštniť tradičný Deň zdravej výživy. Tento rok sme vyskúšali zručnosti žiakov tried V. A – IX. A, tercia – kvarta v čistení mrkvy šúpaní najdlhšej šupky jablka.
              Vyhodnotenie:
              Súťaž v čistení mrkvy:

              1. miesto: VII. A,

              2. miesto: kvarta,

              3. miesto: VIII. A.


              Súťaž o najdlhšiu šupku jablka:

              1.miesto: kvarta (150 cm),

              2. miesto: VII. A + V. A (80cm).


              Milé mamičky máte veľmi šikovné deti. Neváhajte tieto ich zručnosti vyskúšať doma v kuchyni.


              Žiacky parlament

            • Deň zdravej výživy

            • Pri príležitosti Dňa zdravej výživy si triedy V.A - IX.A, TER - KVA pripravili výstavky ovocia a zeleniny. Tradične sa  hodnotila estetická stránka, množstvo a druhy ovocia a zeleniny. Ale tento rok boli výstavky o niečo výnimočnejšie.  Do každej výstavky bolo zakomponované číslo 30 a srdečné blahoželanie. A prečo? Lebo tento školský rok oslavuje na naša škola 30 rokov od svojho založenia. 
              Žiacky parlament

            • Už 7 rokov pod ochranou sv. Terezky z Lisieux

            • Naši najmenší škôlkari tento týždeň oslávili sviatok svojej patrónky v školskej kaplnke. Slávili ho spolu so svojimi staršími kamarátmi z I. stupňa, z ktorých mnohí sú už absolventi materskej školy sv. Terézie z Lisieux. Táto MŠ má v našom meste svoje jedinečné poslanie - napomáhať rodičom v kresťanskej výchove svojich detí. Zároveň intenzívne rozvíja kreativitu a intelekt už od najmenších. Veríme, že od budúceho roka sa budú môcť deti vzdelávať s podporou anglického jazyka,už aj v rozšírenej triede.
              Našim malým škôlkarikom prajeme veľa krásnych požehnaných dní, aby sa im darilo napĺňať odkaz ich patrónky sv. Terezky: robiť všedné nepatrné veci s veľkou láskou.

               

            • Upracme svet, upracme Slovensko

            • Voľne pohodený odpad nachádzame okolo seba tak bežne, že sme si už nejako zvykli a častokrát sme voči nemu ľahostajní. Dobrovoľníci zo septimy sa už nemohli pozerať na to v akom stave sa nachádza naša príroda a tak sa pripojili k iniciatíve Upracme Slovensko.
              Vo štvrtok 13.10.2022 si vyhrnuli rukávy a s vervou vyzbierali sklenený a plastový odpad v okolí Laborca.

              Mgr. Renáta Hojdanová

            • Tag der gesunden Ernährung

            • Na hodinách nemeckého jazyka sme si pripomenuli Deň zdravej výživy. Veselými aktivitami sme porovnávali životné štýly. Zamýšlali sme sa nad zdravými a nezdravými jedlami, ako je to s pohybom a samozrejme nechýbali ani témy ako pitný režim z byliniek. Žiaci II. AG., III. AGsexty vyrobili náučné kartičky byliniek, ktoré prezentovali pred ostatnými.

              Je dôležité využívať silu prírody, ktorá nám poskytuje možnosti prevencie a liečby chorôb. Nesmieme však zabúdať ani na to, že každý sám do veľkej miery ovplyvňuje svoje zdravie svojim spôsobom života.


              sr. Sofia

            • Deň zdravej výživy

            • Spolu s ôsmakmideviatakmi sme si na hodine biológie pripomenuli Svetový deň zdravej výživy praktickou ukážkou bylín zo záhrady. Samozrejme k tomu patrilo aj bežné, aj nie bežné ovocie, ako je dula, ktorú pozná málokto. Prečo ho máme konzumovať, aký to má účinok na organizmus, to sme spolu riešili, voňali, ochutnávali. Nech nám to poslúži na lepšiu starostlivosť o naše zdravie.


              sr. Sofia

            • Zaujímavý hosť

            • 12. 10. 2022 k nám zavítal zaujímavý hosť. Krásny zelený oblek, klobúk, puška a pes. Každému bolo jasné, s kým máme tu česť: pán poľovník! V rámci vlastivedy prišiel štvrtákom porozprávať o lesnej faune, priniesol trofeje a dovolil žiakom siahnuť na to, čo ich zaujímalo najviac – na pušku. Poslušný psík pekne pózoval, žiaci sa pýtali a hodina ubehla veľmi rýchlo. A aj keď sme mali deň zdravej výživy, divinu sme neochutnali...

              Veľmi pekne ďakujeme ockovi Tomáša Harvana za spestrenie vyučovania!

              Mgr. J. Bačišin

            • Zdravá desiata

            • V mesiaci október si pripomíname Deň zdravej výživy a tak žiaci I.stupňa pripravili v školskej jedálni desiatu, ktorá bola nielen zdravá a chutná, ale aj krásna.

            • Predstavujeme vám

            • Žiačky Katka (kvarta) a Chiarka (V. A) Kováčové sú sestry, ktoré sa už od útleho veku venujú krásnemu športu – krasokorčuľovaniu. S krasokorčuľovaním začínali, keď mali zhruba štyri roky. Odvtedy poctivo trénujú minimálne štyrikrát do týždňa. Počas roka sa zúčastňujú celoslovenských krasokorčuliarskych súťaží, kde naberajú cenné skúsenosti a nové zážitky. Počas letných prázdnin tiež neoddychujú, keďže každoročne absolvujú krasokorčuliarske kempy.

              A teraz zopár slov od dievčat:
              Chiarka: „Na krasokorčuľovanie som sa dostala vďaka ockovi a staršej sestre Katke, ktorá už na krasokorčuľovanie chodila. V klube sme veľmi dobrý kolektív, mám tam skvelé kamarátky, preto tam aj rada chodím. Pri korčuľovaní si zvyknem oddýchnuť a aj napriek tomu, že niekedy je to dosť bolestivý šport, mám z neho radosť a som rada, že mám stále čo robiť.“


              Katka: „Keď som mala asi štyri roky, ocko ma zobral na verejné korčuľovanie. Vtedy tatko zisťoval, či je na štadióne aj niečo iné ako hokej. Bolo nám povedané, že je tam aj kraso. Tak som šla na prvý tréning, kde sa mi veľmi páčilo a ostala som pri tomto športe. Na krasokorčuľovaní sa mi páči, že je to kombinácia tanca, elegantnosti a korčuľovania. Aj keď je to niekedy veľmi náročné, tak ma krasokorčuľovanie baví a nemám čas na nudu.“

               

              Dievčatám aj mamke ďakujeme za inšpiráciu a prajeme veľa úspechov a síl v realizovaní sa.

              Mgr. Monika Drábová

            • Rokovanie vlády SR

            • Čo by sme sa mali učiť v škole? Mali by sme platiť za plastové tašky? Aké vysoké dane by mali ľudia platiť? Na tieto a ešte mnohé iné otázky za nás občanov odpovedajú ministri spolu s odborníkmi. Aj medzi žiakmi VIII. A sa našli schopní ministri na simulovanom rokovaní vlády SR. Na hodine občianskej náuky sa zišli ministri školstva, zdravotníctva, spravodlivosti, vnútra, obrany, životného prostredia, hospodárstva a dopravy. Žiaci ako správni ministri podávali za svoje ministerstvo návrhy, o ktorých následne na hodine bola zaujímavá diskusia. Pridávame zopár návrhov z dielne triednych ministrov, ktorými sa môžu inšpirovať aj skutoční ministri: zdravá výživa pre žiakov na školách, preplácanie liekov, podpora eko životného štýlu, obnovenie povinnej vojenskej služby.


              Mgr. Kavčaková

            • GEOGRAFICKÁ EXKURZIA CHKO Vihorlat – Sninský kameň

            • V piatok  7. októbra 2022 sa žiaci tercie a VIII. A absolvovali výstupu na Sninský kameň. Vlakom sa presunuli do Belej nad Cirochou a odtiaľ peši až na Sninský kameň. Počas výstupu sa žiaci oboznamovali s okolitou prírodou - flórou a faunou CHKO Vihorlat. Po železných schodíkoch najprv vystúpili na Malý Sninský kameň (1006 m. n. m.). Výhľad bol pekný, videli Poloniny, Morské oko a neďalekú Ukrajinu. Potom sme sa presunuli na Veľký Sninský kameň (998 m. n. m.), z ktorého sme videli najmä mesto Sninu, okolité dediny, údolie Cirochy a hlavný hrebeň Vihorlatu. Exkurzia bola zameraná na spoznávanie krajiny a správanie sa v krajine s najvyšším stupňom ochrany.

              Mgr. Viera Fedoriaková

            • Štúrovci trochu inak

            • Študenti kvarty sa v rámci predmetu Slovenský jazyk a literatúra zahĺbili do štúdia historických prameňov o pôsobení a práci štúrovcov. Napriek tomu, že odkaz štúrovcov je v súčasnosti viac ako aktuálny, pre žiakov je táto tematika veľmi vzdialená a nezáživná.
              Štúrovcov a všetok ten „boj za niečo“ vnímajú ako nudnú nevyhnutnosť a stereotyp tlačiaci na ich ušné bubienky. Preto každá možnosť, ako sa niečo naučiť a zároveň spríjemniť hodiny, je vítaná. A že sú žiaci kvarty naozaj kreatívni, môžete vidieť sami.

              Mgr. Miroslava Radová

            • Učíme sa vonku

            • Najlepšie žiaci pochopia matematiku, ak si ju zažijú. Tak prečo nepoužiť netradičné pomôcky k výučbe?

              Mgr. Monika Drábová

            • Byť tu jeden pre druhého 💕

            • Už pri zápise naši budúci prváčikovia spoznávajú symbol zvieratka, ktoré ich bude sprevádzať počas štyroch rokoch na l. stupni ZŠ. Postupne objavujú aj typickú vlastnosť, s ktorou je dané zvieratko spájané. Napríklad taká ovečka, poslušne nasleduje svojho pastiera, či múdrosť, ktorú pripisujeme sovičkám, a tiež odvážne lienky a usilovné včielky, ktoré poletujú po lúke. Učíme sa tiež spolupracovať a rozvíjať svoje talenty v spoločenstve, jednoducho byť tu jeden pre druhého.

              I. stupeň ZŠ

            • Učíme sa od sv. Františka z Assisi

            • V tomto týždni sme si pripomenuli svätca – sv. Františka z Assisi, ktorý svojím jednoduchým životom, pokorou a láskou k prírode a zvieratkám je blízky práve deťom. Naši malí druháci si ho zvolili za svojho patróna. Spoločne sme si prerozprávali jeho životný príbeh, zaspievali pieseň a vytvorili malé výtvarné dielko – sv. František obklopený zvieratkami, ktoré mal tak rád. Jeho odkaz je aktuálny aj dnes: „Pane, urob ma nástrojom svojho pokoja...“

              Mgr. Vojtuňová Daniela

            • Celoslovenský úspech s eTwinning projektom

            • Trieda tercia, ktorá v minulom šk. roku pracovala na projekte eTwinners go green získala vo svojej kategórii v celoslovenskej Národnej súťaži eTwinning 2022 úžasné 2. miesto! Projekty, ktoré získali národný certifikát kvality a zapojili sa do tejto súťaže hodnotila odborná komisia, ktorej členmi boli zástupcovia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Národnej agentúry - program Erasmus+, odboru školstva obvodného úradu a eTwinning Slovensko.

              Našim šikovným etwiňákom srdečne blahoželáme!

              PaedDr. Mária Čiefová