• Novinky

            • EUROPEAN MONEY QUIZ 💸

            • Európsky kvíz o peniazoch je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov hravou a zábavnou formou. Európsky kvíz o peniazoch sa hrá na platforme  Kahoot!
              Na Slovensku sa národné kolo uskutočnilo 24. marca 2022. V tejto súťaži našu školu reprezentoval tím študentov kvarty Peter Hanzal, Mai Huong Hoang Thi, Martin Kuľha, David Bača, Nina Šurinová a Marek Sovič. Na úvod národného kola pozdravili súťažiacich hostia Matej Sajfa Cifra a Jakub Zitron Ťapák a povzbudili ich do súťaženia. Národného kola sa zúčastnilo vyše 2050 žiakov a hralo vyše 220 tímov z vyše 115 základných škôl. Náš tím študentov sa v tejto veľkej konkurencii určite nestratil a vzorne reprezentoval našu školu.
              Všetkým študentom ďakujeme za reprezentáciu školy.


              Mgr. Anna Kavčaková

            • Vzácna návšteva

            • V piatok 25.3. sme v našej triede 1. A privítali našich milých škôlkárov z MŠ sv. Terézie z Lisieux. Boli to veľmi milé spoločne strávené chvíle. Prváci ukázali svoje super čitateľské zručnosti, predstavili zaujímavé matematické prostredia Hejného metódy a naučili svojich mladších kamarátov programovať interaktívnych robotov Bee-Botov  Včielky.

               Aj malí škôlkári ukázali svoju šikovnosť a tak im právom patrili pekné odmeny a darčeky. Tešíme sa na ďalšie stretnutia! :)

              tr. učiteľka Lenka

            • eTwinning – Projekt KUNTERBUNT

            • Trieda Kvinta naďalej participuje na medzinárodnom projekte eTwinning spolu s Tureckom, Talianskom, Chorvátskom, Gréckom a Poľskom. V projekte v nemeckom jazyku KUNTERBUNT – Pestrofarebný spoločne realizujú jednotlivé zadané úlohy projektu – spoločné reťazové jazykové hry, spolupracujú na vytváraní spoločného kalendára a e - booku rodiny Kunterbunt, prezentujú postery svojich voľno časových aktivít. Od septembra 2021 začala naša spolupráca a bude pokračovať do mája 2022. Žiaci posilňujú nielen jazykové a sociálne kompetencie, ale aj technologické s použitím nástrojov Web 2.0. V medzinárodných pracovných skupinách rozvíjajú svoju kreativitu a posilňujú spoločenskú a občiansku kompetenciu s dosiahnutím stanoveného cieľa projektu. Tešíme sa, že žiaci reprezentujú našu školu v zahraničí aj vo svete eTwinning...:)

              Schwester Sofia

            • Úžasná recyklácia

            • Žiaci III.A triedy sa zapojili do medzinárodného projektu eTwinning s názvom „Amazing recycling of waste“. Naším cieľom je experimentovať s rôznymi odpadovými materiálmi. Ich recyklovaním vytvárame nové a zaujímavé učebné pomôcky, ktoré nám pomáhajú pri učení. Svoje výtvory si pravidelne zdieľame s rovesníkmi z Turecka, Rumunska, Bulharska, Talianska a Srbska. Takýmto spôsobom máme možnosť učiť sa spoločne, zdieľať svoje názory a vytvárať si nové priateľstvá...

              PaedDr. Alena Šatníková

            • The Gingerbread Man - tvoríme a čítame v anglickom jazyku

            •  Aj naši najmladší žiaci získavajú skúsenosti využívania anglického jazyka, vďaka medzinárodným projektom v rámci eTwinning programu.

              Cieľom projektu  TELL  A  FAIRY TALE  IN  A  STEM  WAY je rozvíjať u deti kritické myslenie a praktické zručnosti cez príbehy a rozprávky a odovzdávať si tieto skúsenosti medzi zapojenými krajinami. 

              Ďakujeme za pomoc a odbornú spoluprácu kolegyni Mgr. Ľube Krajňak, ktorá má niekoľkoročné skúsenosti ako pedagóg anglického jazyka aj v zahraničí. 

              Mgr. Lenka Mocáková 

            • Návšteva kníhkupectva Na korze

            • Tento mesiac je známy ako MESIAC KNIHY. Preto sme sa rozhodli, že navštívime aj neďaleké kníhkupectvo. Očká detí sa rozžiarili hneď po vstupe do kníhkupectva. Milá pani majiteľka Saška nám ukázala niekoľko veľmi zaujímavých kníh.  Deti si z nich vypočuli zaujímavé príbehy, ktoré im prečítala. Do školy sme prišli plní zážitkov z pekného popoludnia. Mgr. Alexandre Harvanovej ďakujeme za milé privítanie a darčeky pre deti v podobe krásnych kníh a už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu. 

              Mgr. Simona Jevčáková

            • Svetový deň vody

            • Voda nás sprevádza počas celého života, stretávame sa s ňou od svojho narodenia až do posledného dňa života. Považujeme ju za samozrejmosť a spravidla jej nevenujeme veľkú pozornosť.
              Témou tohtoročného Svetového dňa vody je „Podzemná voda“. Svetový deň vody je vždy jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia i pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Preto sme práve v tento deň pripravili aktivity, ktoré smerovali k podpore informovanosti žiakov o význame vody. Do vodných aktivít bola zapojená celá škola - modrými tričkami, riešením tajničiek a kvízov.
              K zodpovednosti a vďačnosti za tento veľký Boží dar smerovali aj diskusie nielen na hodinách katolíckeho náboženstva, ale aj cudzích jazykov a prírodovedných predmetov.
              Voda je bez pochýb najdôležitejšou zlúčeninou na zemskom povrchu. Pokrýva 70% planéty a dáva jej nádhernú modrú farbu,  pre človeka je základnou zložkou života.

              Preto ju chráňme, šetrime a neplytvajme ňou!

              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Svetový deň Downovho syndrómu

            • Dňa 21.3. sa študenti našej školy rozhodli zapojiť do Ponožkovej výzvy a tak podporiť ľudí trpiacich Downovým syndrómom. Symbol rozdielnych ponožiek nám pripomína, že každý sme iný, no práve to robí náš svet pestrejším a lepším. Tento prejav spolupatričnosti oslovil žiakov tried nášho gymnázia, ktorí prišli na znak podpory v rozdielnych ponožkách. Ďakujeme všetkým, ktorí aj touto formou dokážu šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Ocenenie pre Projekt eTwinners Go Green

            • Žiaci sekundy, ktorí pracujú na medzinárodnom projekte eTwinners Go Green, ďakujú Slovenskej podpornej agentúre eTwinning Slovensko za povzbudivé slová a motivačné darčeky za to, ako aktívne v projekte napredujú.

              P. učiteľka PaedDr. Mária Čiefová, jedna  zo zakladateliek projektu, bola ocenená titulom Učiteľ mesiaca Marec 2022.

              Ďakujeme žiakom sekundy, že našej škole robia skvelé meno v rámci Slovenska i za jeho hranicami ... želáme ešte veľa síl a tešíme sa na záverečné výsledky :)

            • Čo je to krása? Čo je krásne a pekné?

            • Určite budete súhlasiť, že krása je všade okolo nás. Niekedy je do očí bijúca, inokedy je očiam neviditeľná, skrytá...

              Milí žiaci,

              zapojte sa do súťaže na tému: Skrytá krása. Napíšte báseň, krátky príbeh alebo úvahu na túto tému. Vašej práci môžete vymyslieť aj vlastný názov, ale musí sa týkať tejto témy.

              Svoje práce zašlite mailom vo Word dokumente do 13. apríla 2022. Podrobnosti sa dozviete od svojich učiteliek angličtiny a na plagáte.

              Vaše práce publikujeme v e-knihe a najlepšie z nich budú ocenené.

              Kabinet ANJ

            • Talenty našej školy

            • Dnes vám predstavíme ďalší nenápadný talent našej školy. Je ňou študentka nášho gymnázia Daniela Dzurková z I.AG. Čo nám o sebe prezradila ona sama?

              „Už ako malá som túžila hrať na nejakom hudobnom nástroji. Hudba ako taká ma vždy fascinovala. Keď som v kostole počula znieť husle, prestala som vnímať okolie. Veľmi som túžila aj ja hrať na tento kráľovský nástroj. Pamätám si, ako som svoje prvé husle zbadala pod stromčekom na Vianoce. Doslova, detská radosť v očiach. Hneď ako som nastúpila do 1. ročníka ZŠ zároveň som nastúpila aj na ZUŠ. Popritom som chodila spievať do detského zboru v kostole. Hra na husle ma vnútorne veľmi obohacuje. Momentálne som absolventkou na ZUŠ. V blízkej budúcnosti uvažujem o pokračovaní na druhom stupni. Mojím vzorom v hre na husle je huslista z mojej farnosti a austrálski huslisti Brett Yang a Eddy Chen vystupujúci pod názvom TwoSet Violin. Aj pri nedávnej návšteve svätého otca Františka som mala tú česť ho v zbore v Košiciach sprevádzať. Posledné 2 roky sa venujem aj dobrovoľníctvu v mojej farnosti v Snine. Či už ako animátorka pri detských akciách alebo ako pomocná ruka aj v momentálnej situácii pri utečencoch z Ukrajiny. Som veľmi vďačná Bohu za takéto dary, ktorými môžem robiť radosť ľuďom vo svojom okolí, a aj za ľudí, ktorí ma v tomto všetkom podporujú a povzbudzujú.“

              Za podelenie sa s nami o svoje talenty Daniele ďakujeme.

              Mgr. Monika Drábová

            • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN – okresné kolo

            • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu na Slovensku.

              Recitátori svojím repertoárom a interpretáciou hlbšie spoznávajú literárne hodnoty a zoznamujú s nimi užšiu verejnosť. Jednotlivé stupne prehliadky rozširujú a prehlbujú v súťažiacich literárne poznanie, tvorivosť, kultivujú ich jazyk, reč. Súťaž výrazne prispieva k vyhľadávaniu talentovaných a nadaných žiakov a študentov v oblasti umeleckého slova. Taký talent máme aj na našej škole, Samuel Simčo, I. AG, ktorý v okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína získal pekné 2. miesto.

               Tešíme sa a blahoželáme.

            • IQ olympiáda - registrácia

            • Ešte ste sa nezaregistrovali? Tak šup to napraviť milí študenti. 

              Registruj sa do 31.3. na webe www.iqolympiada.sk do súťaže IQ olympiáda 2022

              Pre všetkých žiakov 2. stupňa ZŠ a prímy až kvarty osemročných gymnázií a to úplne ZADARMO! Súťaž je pre deti z celého Slovenska. Neskúmajú sa naučené vedomosti, ale preveríš si svoje vrodené schopnosti.

              Registrovať sa a následne súťažiť vieš zo školy aj z domu.

              Keď postúpiš, súťažíš o hodnotnú elektroniku, spoločenské hry, knihy a iné super ceny!

              Nezabudni o nás povedať všetkým spolužiakom, učiteľom, rodičom…

              11. ročník IQ olympiády prebieha pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a tiež Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

              Mgr. Monika Drábová