• Novinky

            • Začíname nový medzinárodný projekt

            • Trieda Kvinta sa v rámci Európskeho dňa jazykov odhodlala vstúpiť do medzinárodnej spolupráce projektov eTwinning spolu s Tureckom, Talianskom, Chorvátskom a Gréckom.
              Projekt v nemeckom jazyku KUNTERBUNT – Pestrofarebný teraz bude slúžiť ako nový zdroj spolupráce, skúseností a priateľstiev na európskej úrovni, a bude aj motiváciou k učeniu sa nemeckého jazyka ako druhého cudzieho jazyka v Európskej Únie. Do projektu sa zapojí 6 škôl a spolu 9 učiteliek. Jednotlivé úlohy projektu sa budú realizovať dlhodobo od septembra 2021 do mája 2022. Cieľom je posilniť nielen jazykové a sociálne kompetencie, ale aj technologické s použitím nástrojov Web 2.0. V medzinárodných pracovných skupinách môžu
              rozvíjať aj svoju kreativitu a posilniť tak kultúrne povedomie pri vytváraní jednotlivých medziproduktov pri prezentovaní spoločenskej a občianskej kompetencie s dosiahnutím stanoveného cieľa projektu.

              Tešíme sa na novú spoluprácu a nové zážitky vo svete eTwinning.

              Sr. Sofia

            • European day of languages with cup of coffee

            • European day of languages sme oslávili nad chutnou kávou, ktorú sme čerstvo prefiltrovali a porozprávali sme sa o zážitkoch spojených s cestovaním po európskych krajinách, ktoré mali žiaci možnosť spoznať na výletoch s rodinou, v rámci športových podujatí, alebo proste o nich vedia viac, lebo sa tam chystajú niekedy v budúcnosti.
              Niektorí si priniesli aj šálku z danej krajiny,alebo malý suvenír.
              K rôznym krajinám nás teda viažu rôzne spomienky a nie je nič lepsie ako podeliť sa o ne nad šálkou dobrej, voňavej kávy a praktizovať pritom aj angličtinu.
              Mgr. Ľubomíra Krajňák
            • Biela pastelka 2021

            • Poznáte hru Slepá baba? Asi každý z nás ju v živote aspoň raz hral. Orientovať sa v priestore bez jedného z najdôležitejších zmyslov – zraku, nie je určite jednoduché. Ale pre nevidiacich a slabozrakých to nie je iba hra, iba chvíľkové zastretie zraku nejakou šatkou či šálom. Život ľudí so zrakovým postihnutím nám preto nebol ani tento rok ľahostajný. V piatok 24. septembra sme sa ochotne podujali zorganizovať zbierku aj na našej škole a pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú.
              Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili.

              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Európsky deň jazykov s eTwinning-projektmi našich žiakov

            • V rámci Európskeho dňa jazykov, ktorý si každoročne pripomíname 26. septembra, sme sa spoločne stretli, aby sa žiaci podelili so svojimi skúsenosťami na medzinárodných projektoch eTwinning v spolupráci s inými európskymi krajinami. Trieda Septima prezentovala projekt v nemeckom jazyku ZUNGENBRECHER, ktorý bol ocenený národným certifikátom kvality a následne ocenený Národnou podpornou službou v Žiline v rámci ceny učiteľa mesiaca jún 2021. Trieda Tercia prezentovala svoj úspešný projekt THE TEEN IDEAL WORLD v anglickom jazyku. Pekne si pripravili svoje príspevky v anglickom jazyku a pred spolužiakmi ich prezentovali spolu so svojou vyučujúcou.
              Trieda Kvinta a Sekunda so svojimi vyučujúcimi tak mohli vidieť výsledky dlhodobej práce žiakov, ako mohli rozvíjať nielen svoje jazykové kompetencie, ale aj intrapersonálne, interpersonálne, sociálne, technologické v spolupráci s inými národmi a kultúrami. Žiaci tak zdieľali svoje skúsenosti a odovzdali ich svojim mladším spolužiakom, ako motiváciu k práci na ďalších medzinárodných projektoch na platforme eTwinning.
              Zdieľanie projektov triedy zakončili vedomostnou súťažou v anglickom jazyku v aplikácii Kahoot. Najúspešnejšou triedou v riešení kvízu sa stala trieda Kvinta s následnou sladkou odmenou. Všetkým, ktorí sa rozhodnú pre následnú spoluprácu na medzinárodných projektoch eTwinning prajeme veľa nadšenia, odvahy, zábavy a úspechov v práci.
              sr. Sofia a PaedDr. Mária Čiefová

            • Alica v Krajine zázrakov alebo piataci v Ríši fantázie...

            • Ak sa chceš preniesť do ríše fantázie, niet ľahšej cesty, ako sa začítať do dobrej knihy. Nech sa páči: v ponuke je školská knižnica, či mestská Vihorlatská knižnica. Práve tam zavítali naši piataci, ktorých čaká na hodinách literatúry svet rozprávok, povestí a legiend. Ponuka je obrovská, stačí si vybrať... A po čom siahneš Ty ...?

            • Žijeme zo slov pápeža Františka

            • Pápež František svojím príchodom na Slovensko oslovil naše srdcia a vo svojich príhovoroch nás povzbudil k živej a praktizujúcej viere. Rozhodli sme sa, že budeme jeho posolstvom žiť. Vždy na začiatku týždňa začíname modlitbou. Teraz pridávame čítanie jeho príhovoru, ktorý mal pre mladých v Košiciach. Vždy malý kúsok jeho slov povzbudí naše srdcia a mysle do nového týždňa.

              školský kaplán Peter

            • Europäischer Tag der Sprachen - 26. September

            • Každoročne si 26. septembra pripomíname Európsky deň jazykov. Online hrami, poznávaním národov a jazykov sme si s triedou Sexta, Oktáva aj IV. AG na hodine nemeckého jazyka pripomenuli dôležitosť znalosti cudzích jazykov. Porovnávaním najdlhších slov, sme zistili, že nemecký jazyk, ktorý má množstvo zložených slov, nemá v tom prvenstvo. Nemčinu predbehla švédčina a turečtina...J Nezabúdajme, že znalosť cudzích jazykov je v dnešnej dobe nevyhnutná.

              sr. Sofia

            • Európsky deň jazykov

            • Dnes 26. septembra si pripomíname už 20. Európsky deň jazykov. Je nás spolu 800 miliónov ľudí v 47 členských štátoch Rady Európy, ktorí hľadajú spôsob ako si porozumieť, pomôcť a zdieľať bohaté kultúrne dedičstvo.

              Ako Vám cudzí jazyk otvoril dvere k inej kultúre? Pozeráte seriály a filmy v pôvodnom znení alebo s cudzojazyčnými titulkami? Radi spoznávate nových ľudí a miesta aj za hranicami našej krajiny? Čítate knihy, časopisy, mangy v angličtine, nemčine alebo aj inom jazyku? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti na Fb stránke školy alebo na hodinách cudzích jazykov počas nasledujúcich dní. 

              Čakajú vás tiež netradičné aktivity, ktoré si pre Vás pripravili vyučujúce cudzích jazykov.

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Spievali sme pre „pápeža“

            • Ešte stále v nás rezonuje nádherný zážitok zo stretnutia s sv. otcom Františkom. Naša škola a jej študentky sa aktívne zapojili do priebehu celej slávnosti v Košiciach. Sestry Miriama a Daniela Dzurkové z 1. ročníka gymnázia spolu so speváckym zborom zo Sniny spevom obohatili tieto krásne okamihy.

              Zo slov sestier vyberáme: „Účasť na tomto stretnutí pre nás znamenalo veľmi veľa, pretože byť  v blízkosti sv. otca je niečo úžasné. Jeho vstup na štadión bol veľkolepý. Všetci boli nadšení, že ho vidia na vlastné oči, a určite každý túžil sa ho dotknúť. Z pápeža vyžarovala radosť a pokoj. Jeho slová nás veľmi povzbudili. Nás najviac oslovila veta, v ktorej povedal, že Boh sa za Teba nikdy nehanbí. On ťa miluje a miluje navždy.

              V zákulisí sme stretli veľa známych ľudí ako sestru Lamiyou, speváčku Janais, moderátorov Terezku a Mareka, spoločenstvo Godzone, speváčku Simu Magušinovú, Dominiku Gurbaľovú a ďalších úžasných hostí.

              Za všetko sme vďačné Bohu.“

            • Noc literatúry 2021

            • Noc literatúry približuje verejnosti netradičným spôsobom súčasnú európsku literatúru prostredníctvom série verejných čítaní. Tento rok sa okrem Slovenska a Česka 22. septembra 2021 konala aj vo Francúzsku, Holandsku, Maďarsku a Bulharsku.

              Humenné bolo jedným z miest, kde zaznelo 5 textov v polhodinových intervaloch na piatich rôznych miestach (zvyčajne nespájaných s literatúrou) – Gréckokatolíckom chráme sv. Michala v skanzene, Nerv platforme, Zeleninovom trhovisku, Vihorlatskej knižnici a Kníhkupectve na Korze. Do tejto zaujímavej akcie sa čítaním zapojila aj CSŠ prostredníctvom študentky Kláry Rumanovej a Mgr. Miroslavy Radovej.

              PK SJL

            • Netradičná hodina siedmakov

            • Trieda siedmakov sa rozhodla, že svoje vzájomné vzťahy budú utužovať spoločnými aktivitami v rámci triedníckych hodín. Dnes mali veľmi netradičný zážitok. Budovali vzťahy nielen medzi sebou, ale aj s prírodou a zvieratami.

              Už teraz sa tešia na ďalšie spolu strávené chvíle :)

              Mgr. Monika Drábová

            • Naši malí čitatelia  - návšteva Vihorlatskej knižnice

            • V rámci podpory čitateľskej gramotnosti sme hneď v prvých septembrových dňoch využili priestory a služby našej Vihorlatskej knižnice. Tá je pre mnohých našich mladších žiakov už veľmi známa. Zaujímavé úlohy a spoločné čítanie však umocnilo atmosféru týchto krásnych  priestorov. 

              MZ  I. stupeň 

            • Duchovná starostlivosť v našej škôlke

            • Raz za mesiac do našej škôlky zavíta náš školský kaplán o. Peter. Spoločný čas prežívame v modlitbe,
              veselými piesňami, so sv. Písmom a rôznymi rekvizitami, či hrami. Začali sme už minulý školský rok
              a tešíme sa na stretnutia aj v tomto školskom roku, ktoré sme začali tento pondelok 20.9.2021.

            • Stretnutie s pápežom v Košiciach

            • 14.9.2021 sme sa spoločne ako školská rodina vybrali na stretnutie s pápežom Františkom do Košíc na štadión Lokomotíva. Prežili sme dobrodružstvo a krásnu atmosféru zvlášť, keď sa na štadióne v papamobile objavil sám pápež. Cítili sme jeho otcovskú blízkosť. Najviac ďakujeme Bohu za pápežove povzbudivé slová o láske a hrdinstve. Lásku a hrdinstvo potrebujeme pre náš život, aby sme nenechali dni nášho života plynúť ako epizódy v telenovele. Všetky slová pápeža smerovali k tomu, aby nás povzbudil, že sme boli stvorení pre väčšiu radosť: každý z nás je jedinečný a je na svete, aby sa cítil milovaný vo svojej jedinečnosti a miloval ostatných... Nežijeme nato, aby sme sedeli na lavičke ako náhradníci za niekoho iného. Nie, každý je v Božích očiach jedinečný.

            • Odpustová slávnosť Povýšenia Sv. kríža (Humenné – Kalvária)

            • 12.9.2021 sme spoločne slávili odpustovú slávnosť Povýšenia Svätého kríža. Hosťom a celebrantom bol vdp. Peter Sepeši (farár Kamenica nad Cirochou). Povzbudil nás úvahou nad zmyslom kríža v našich životných príbehoch. Pred sv. omšou sme sa spoločne modlili krížovú cestu. Kráčajúc hore kalváriou na čele s krížom sme vyniesli všetky výzvy, ktoré nás čakajú tento školský rok. V modlitbe sme mysleli aj na nášho pápeža Františka. K organizácii krížovej cesty a do služieb na slávnostnej sv. omši sa zapojili učitelia a študenti našej školy.

            • Pamätné dni mesta Humenné

            • Sme súčasťou tohto mesta a vážime si jeho históriu. Pri príležitosti Pamätných dní mesta si trieda kvinta prezrela zrekonštruované časti kaštieľa. Zároveň sa odhodlala k misii: navštíviť mestá a miesta, ktoré s rodmi pôsobiacimi v našom kaštieli pôsobili.

              Najbližšia zastávka - Trebišov :)