• Novinky

            • November ´89 na našej škole

            • Jubilejné 30. výročie Novembra ´89 sme si  v uplynulých dňoch  na našej škole pripomenuli  dokumentárnym filmom, vytvorením nástenky a plagátov. Prednášky a tvorivá dielňa prišli na rad 13. decembra 2019. Tie si pre našich študentov pripravili pozvaní hostia: ThLic. Irenej Maroš Fintor, OP – „Ako chápať slobodu vtedy a dnes?“,  Ing. Martin Lichman -  „Husákove deti“

              a ich vyhliadky v čase socializmu  a Mgr. Blažeja Furlejová, OP -  „Namaľujeme celý svet“ .Študenti gymnázia sa  tak mohli  dozvedieť  ešte viac o dobe, o ľuďoch a rôznych zaujímavostiach, ktoré sa spájajú s obdobím Novembra 1989.  Tvorivá dielňa bola zasa priestorom  pre tých  študentov, ktorí svoju kreativitu a tvorivosť premenili na diela  plné slobody, farieb a pohybu.

            • DOD 2019

            • Aj tento rok sa brány našej školy otvorili na krátky čas pre všetkých tých, ktorí sa aspoň na chvíľu chceli stať stredoškolákmi.

              Trošku sme sa zabavili, veľa naučili, spravili pekné fotky, a hlavne vám ukázali všetko, čo je naše a môže byť aj vaše. Veríme, že všetci účastníci DOD, ktorí k nám zavítali,  sa presvedčili, že život na našej škole je pestrý a zaujímavý.

              Ďakujeme za účasť.

            • Vianočné trhy

            • Vianoce klopú na dvere, prázdniny začínajú o pár dní a študenti Septimy sa rozhodli nám to čakanie o trošku spríjemniť. Lahodné koláčiky, medovníky a mnohé iné dobroty tvorili pestrú ponuku vianočných trhov, ktoré sa konali v pondelok 16.12.2019 na našej škole. Dúfame, že príjemná atmosféra podfarbená koledami vniesla do našich sŕdc aspoň kúsok vianočnej pohody.

            • EUROSCOLA 2020

            • V piatok 13. decembra  2019 vyhlásila Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v Európskom informačnom centre výsledky 13. ročníka  súťaže Euroscola 2020. Vyhlasovanie výsledkov  sa konalo za účasti úspešných škôl v tomto projekte.  Až desať škôl bolo pozvaných priamo do Bratislavy. V tomto ročníku medzi stredoškolákmi rezonovala téma boja proti klimatickým zmenám a ochrana životného prostredia. S tou témou sa zapojila aj naša škola. Celé dva mesiace študenti II.AG a Sexty robili rôzne aktivity na škole, ale aj na verejnosti. Sme veľmi radi, že naše snaženie sa oplatilo a mohli sme sa zúčastniť vyhlasovania  výsledkov a prevziať si ocenenie za 2. miesto.  Našu školu reprezentovali v Bratislave študentky Lenka Bezegová, Deniska Šeršeňová a Sofia Šatníková. V druhom polroku 2019/2020 sa naši študenti zúčastnia  pracovného dňa v Európskom parlamente v Štrasburgu. Študentom II.AG a Sexte ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • Divadelné predstavenie Františkove Vianoce

            • Na podstatu vianočných sviatkov a na dôležitosť Adventu upozornili žiaci a študenti Cirkevnej spojenej školy v divadelno - muzikálovom vystúpení v Mestskom kultúrnom stredisku v Humennom. 

              Dopoludnia povzbudili a potešili viac ako 200 predškolákov z Humenného a popoludní   svojich rodičov a priateľov školy.

              Dopoludnia povzbudili a potešili viac ako 200 predškolákov z Humenného a popoludní   svojich rodičov a priateľov školy. V popoludňajšom programe sa  predstavili  aj najmenší žiaci z Materskej školy sv. Terézie z Lisieux. Predstavenie bolo realizované aj v spolupráci s tanečnou skupinou z umeleckej školy Via Arto. 

              Vystúpenie pre MŠ

                

            • Angličtina videohovorom s tureckou školou v skladbách Shawna Mendesa

            • Ak sa školy môžu chváliť šikovnými a kreatívnymi žiakmi a učiteľmi, tak na tej našej by sme talentovaných mladých ľudí dokázali nájsť naozaj hádam v každej miestnosti. Kvinta, teda naši “prváci na strednej”, si so svojím umelecky aktívnym triednym učiteľom Jozefom Bubnárom vymysleli vskutku netypickú aktivitu. V rámci projektu eTwinning, kde si učiteľ najskôr vyhľadá zahraničného partnera na overenom registrovanom portáli a dohodne sa s ním na vzájomnej spolupráci, si naši šikovníci pripravili medzinárodnú hudobno-anglickú vyučovaciu hodinu cudzieho jazyka.

                          Náš pedagóg si za partnera zvolil umeleckú strednú školu v tureckom mestečku Kirikalle, vzdialeného od Humenného dva časové pásma na východ. Dňa 10.12.2019, v utorok, sa so študentmi a učiteľkou z krajiny polmesiaca spojil videohovorom cez Skype. Po úvodných pozdravoch a zoznámeniach, odprezentoval s našimi žiakmi vlastnú verziu piesne Mercy od celosvetovo milovaného popového génia Shawna Mendesa. Nádherný tanec, spev a vejúcimi vlajkami preukázaná súdržnosť dvoch štátov, vytvorili prekrásnu atmosféru a vystúpenie zožalo zo strany Turkov veľký aplaus. Piati žiaci potom predniesli päť nových hovorových anglických fráz, ktoré sa zo spomínaného hitu naučili a rad následne prišiel na zahraničných virtuálnych hostí. Tí sa rovnakým postupom a programom fantasticky zhostili Mendesovej skladby Stitches.

                          Po videohovore si obe strany navzájom sľúbili, že si poštou pošlú vytvorené plagáty so všetkým podstatným, čo v tento deň zažili. Dohodli sa zároveň aj na ďalšej spolupráci a naradostení z pekných zážitkov ukončili hodinu. Ich vystúpenie si môžete pozrieť aj na videu a sprítomniť si túto netypickú zážitkovú vyučovaciu atmosféru...

            • ,,...a Slovo bolo u Boha“

            • Napriek tomu, že nám evanjelium jasne stanovuje pôvod nášho bytia slovami: ,,Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha, a to Slovo bolo Boh...(Jn1:1)”, žijeme v dobe, keď ľudia dôverujú skôr notárskemu podpisu, pečiatke, či súdnym kolkom ako vysloveným myšlienkam, sľubom, či dohodám. Degradácia slova skryto, ale zákerne ovplyvňuje naše vzájomné vzťahy a spoluprácu a častokrát prináša aj mnohé sklamania. Sme preto hrdí, že naša škola, pod vedením pani učiteľky Danky Hojdanovej, každoročne organizuje krajské kolo recitátorskej súťaže s názvom ,,...a Slovo bolo u Boha”, ktorého nosnou myšlienkou je v textoch kresťanskej poézie a prózy hľadať skrytú posvätnosť vyslovených viet, ktorými človek dokáže do života iných prinášať povzbudenie i nádej.

                          Po úvodnej svätej omši, celebrovanej humenským pánom dekanom Františkom Mariňákom, dňa 6.12. 2019, sa recitátori z východných častí Prešovského i Košického kraja   rozdelili do piatich  vekových kategórií a pred dvanástimi členmi odbornej poroty vystúpili so svojimi pripravenými prednesmi. Veľký počet mladých talentov predvádzal vskutku nádherné výkony, či už v básnických veršoch alebo pútavej epike a hodnotiaci pedagógovia mali skutočne ťažkú misiu vybrať tých najlepších na celoštátne kolo do Bratislavy. Ako to nakoniec dopadlo, si môžete pozrieť vo výsledkovej listine.

                          Rutinné ponímanie sviatku sv. Mikuláša, chápaného v širokej spoločnosti ako deň rozdávania sladkostí, tak na chodbách našej školy dostalo v piatok iný rozmer. Množstvo mladých životov prišlo do Humenného dokázať okoliu, že sa neuspokoja iba s priemerným študentským životom, ale túžia prinášať svetu čosi naviac. Povzbudenie, nádej, umenie. A to pre mnohých znamenalo určite viac, ako len čokoláda vo vyčistenej čižme na okne. Víťazom gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník tejto prestížnej súťaže aj v decembri roku 2020.

               

              Mgr. Jozef Bubnár

               

               

              VÝSLEDKOVÁ LISTINA

              ,,...A Slovo bolo u Boha...“

              krajské kolo

              6. 12. 2019

              CSŠ, Humenné

               

              1. kategória – 1. – 2. ročník ZŠ

               

              Poézia

              1. miesto: Nela Kaňuchová,  ZŠ Hrnčiarska, Humenné   
              2. miesto: Alžbeta Exnerová, CSŠ, Bardejov
              3. miesto: Lucia Anderková, CZŠ s MŠ bl. P.P. Gojdiča, Prešov

                            

                          

              Próza

              1. miesto: Viktória Nemcová,  ZŠ Hrnčiarska, Humenné   

               

                                   

              2. kategória – 3. – 4. ročník ZŠ

               

              Poézia

              1. miesto: Adrián Haník, ZŠ Pugačevova, Humenné
              2. miesto: Mária Amália Pavlíková, ZŠ s MŠ sv. Marka Križina, Košice  
              3. miesto: Radka Kiašová, ZŠ Hrnčiarska, Humenné 

               

              Próza

              1. miesto: Ondrej Popčák,  ZŠ Hrnčiarska, Humenné 
              2. miesto: Samuel Lukáč, CSŠ, Humenné

                                 Diana Kováčová, CZŠ sv. Michala, Kendice

              1. miesto: Šimon Petrišin, CSŠ, Bardejov

                                       

               

              3. kategória – 5. – 6. ročník ZŠ, príma

               

              Poézia

              1. miesto: Ľudmila Kvašná, ZŠ Hrnčiarska, Humenné 
              2. miesto: Veronika Matušová, Gymnázium sv. Edity Steinovej, Košice 
              3. miesto: Júlia Parnicová, ZŠ Pugačevova, Humenné 

               

              Próza

              1. miesto: Ema Štupáková, ZŠ sv. Cyrila a Metoda, Košice
              2. miesto: Diana Salanciová, CSŠ, Humenné

                           Terézia Pjatáková, CZŠ sv. Michala, Kendice

              1. miesto: Terézia Ogurčáková,  ZŠ s MŠ sv. Marka Križina, Košice  

                                 Adela Liptáková, CSŠ, Bardejov

               

               

              4. kategória – 7. – 9. ročník ZŠ, sekunda, tercia, kvarta

               

              Poézia

              1. miesto: Anton Dimitrov, ZŠ sv. Košických mučeníkov, Košice
              2. miesto: Kristína Briškárová, CSŠ, Bardejov
              3. miesto:  Katarína Polanská, CSŠ, Humenné

                      

               

              Próza

              1. miesto: Tomáš Talárovič, ZŠ sv. Košických mučeníkov, Košice
              2. miesto: Katarína Sabolová, CZŠ sv. Michala, Kendice
              3. miesto: Janka Magurová, ZŠ Hrnčiarska, Humenné

                                

               

               

              5. kategória – študenti stredných škôl

               

              Poézia

              1. miesto: Klára Halasová, Gymnázium sv. Františka z Assisi, Vranov nad Topľou
              2. miesto: Tomáš Frišnič, CSŠ, Bardejov
              3. miesto: Martin Vacula, Gymnázium sv. Košických mučeníkov, Košice

                           Michaela Müllerová, Gymnázium Poštová, Košice

               

               

              Próza

              1. miesto: Iveta Hudáková, CSŠ,  Bardejov
              2. miesto: Katarína Gazdová, Gymnázium sv. Františka z Assisi, Vranov nad Topľou
              3. miesto: Ema Šutayová, CSŠ, Humenné

               

            • Medzinárodný projekt Intermarium

            • V dňoch od 26. do 29.11.2019 sme sa zúčasnili veľkého finále medzinárodného projektu Intermarium v Poľsku v Rzeszówe kde sme týmto spôsobom reprezentovali našu školu. Okrem finálového kola medzinárodnej hry Intermarium boli súčasťou programu aj koncert filharmónie Carmina Burana, expedície v rôznych múzeach a zámkoch a prehliadky Poľských miest Jaroslav a Przemyśl. Spolu s nami sa projektu zúčastnili aj študenti Gymnázia Jána Zlatoúcteho a taktiež študenti zo škôl v Maďarsku, Poľsku a Chorvátsku. Vo finále sme obsadili konečné 5. miesto. Celý projekt bol zameraný na edukáciu v oblasti dejepisu a geografie prostredníctvom hry ale aj na pestovanie medziškolských a medzinárdných vzťahov čo sa nám darilo počas celého pobytu v Poľsku. Jozef Jenčík Tadeáš Stanovčák

            • Stretnutie so Svätým Mikulášom

            • Tento rok Svätý Mikuláš navštívil žiakov Cirkevnej spojenej školy v kaplnke sv. Jána Bosca v Humennom. Ďakujeme študentom z oktávy za peknú prípravu a bratom saleziánom za super prijatie!

            • iBobor 2019

            • V týždni od 11. do 15. novembra 2019 sa takmer 140 žiakov našej školy počnúc 4. ročníkom ZŠ až po maturantov gymnázia, zúčastnilo medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Súťažili sme v piatich kategóriách: bobríci, benjamíni, kadeti, juniori a seniori. Na Slovensku sa v týchto kategóriách zapojilo do súťaže 74300 žiakov. Veľmi nás teší, že medzi úspešných riešiteľov sa zaradilo 48 žiakov a traja žiaci: Dominik Jenčík zo IV.A, Sofia Čiráková z V.A a Filip Krempaský z kvarty získali percentil 100 a teda prvenstvo v celoslovenskom rebríčku.
              Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.
              Mgr. Gabriela Čabalová

            • Mikuláš v škôlke

            • 5.12.2019 deti svojou modlitbou a spevom v kaplnke privolali svätého Mikuláša a jedného anjelíčka-pomocníčka. Šťastie s akým im deti spievali  piesne bolo priam hmatateľné. Mikuláš ich odmenil sladkou odmenou. Ďakujeme Mikuláš, tak zase o rok.

            • Láska nie je len brať, ale aj dávať!

            • Láska. Čo je láska? Láska bola a je tá najkrajšia vec, ktorú môžeme dať druhému. A aj my sme sa dnes  chceli o ňu podeliť. Dňa 4. decembra, v jednom z prvých dní tohtoročného adventu, kedy zima už prevzala žezlo a dni sa skrátili, sme sa my, študenti I.AG, stali na krátku chvíľu svetlom v živote tých, ktorí sú odkázaní na pomoc a starostlivosť iných. Naše kroky smerovali do zariadenia pre seniorov na Duchnovičovej ulici v Humennom. Spevom, milým slovom a láskavým srdcom sme sa prihovorili asi trom desiatkam starkých, ktorých, veríme, naša prítomnosť potešila a zahriala v týchto chladných zimných dňoch.

              Zároveň by sme chceli poďakovať pani Hrehovej, ktorá pri tejto príležitosti ušila a venovala škole krásne krojové sukne. Veľká vďaka. Pán Boh zaplať.

            • Františkove Vianoce

            • Žiaci a študenti Cirkevnej spojenej školy pripravili pre deti, ale aj dospelých  adventné divadelné predstavenie s názvom: " Františkove  Vianoce ", ktoré chce upozorniť na podstatu blížiacich sa vianočných  sviatkov. Predstavenie sa uskutoční 11.12. 2019 v stredu  o  15: 30 hod. v Kultúrnom a spoločenskom stredisku  mesta Humenné.

              Všetci ste srdečne pozvaní!