• Novinky

            • Prváci a virtuálna realita

            • Naši prváci gymnazisti sa počas hodín informatiky oboznamovali s virtuálou realitou, ktorú budú pravidelne využívať na hodinách chémie, biológie, fyziky či dejepisu.

              Veríme, že aj týmto sa pre nich štúdium na našej škole stane atraktívnym.

              Mgr. Monika Drábová

            • Dni mesta Humenné v ŠKD

            • Počas celého týždňa žiaci ŠKD spoznávali mesto Humenné prostredníctvom fotografií, rozprávaním, vyrábaním pohľadníc a ukončili ho prechádzkou po meste počas mestského jarmoku.

            • eTwinning seminár "Wellbeing v školskom prostredí"

            • Tento eTwinningový školský rok sme začali medzinárodným seminárom, ktorý sa uskutočnil v dňoch 9. - 11. septembra v gruzínskom Tbilisi. Mala som tú česť reprezentovať našu školu ale aj celú slovenskú eTwinningovú komunitu. Program seminára zahŕňal workshopy a prednášky k tohtoročnej téme „Wellbeing v školskom prostredí“. Zároveň som pre našich študentov gymnázia získala partnerov z Gruzínska a Rakúska pre nový eTwinning projekt. Veľmi sa teším, že naši študenti získajú nové skúsenosti, spoznajú novú zaujímavú krajinu a zdokonalia svoje jazykové a digitálne zručnosti.

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Hamlet trochu inak

            • Čo sa stane z najslávnejšej Shakespearovej tragédie, keď ju zahrá Túlavé divadlo? No predsa skvelá výbušná komédia, ktorú sme mali možnosť vidieť aj my, žiaci a študenti Cirkevnej spojenej školy.

              PhDr. Daniela Hojdanová

            • NEZABUDNUTÍ SUSEDIA

            • 9. septembra  sa aj naši  študenti  gymnázia zúčastnili pietnej akcie NEZABUDNUTÍ SUSEDIA, aby si uctili obete holokaustu. Je nesmierne dôležité si takto každoročne pripomenúť osudy obetí neospravedlniteľných činov fašistického režimu a oboznamovať sa s neľudským zaobchádzaním a zločinmi, ktoré na nich boli spáchané.

              Mgr. Beáta Kerekaničová

            • Nový člen nášho tímu - lektor angličtiny

            • Sme veľmi radi, že na našej škole môžeme privítať Williama Smitha, lektora angličtiny z Minnesoty, USA. Lektor, ktorý bude pôsobiť na našom gymnáziu celý šk. rok 2024/25 sa už na nás veľmi teší. 

              We are very glad to welcome William Smith, a Fulbright English Teaching Assistant from Minnesota, USA. He will be working with Gymnasium students this 2024-2025 school year. He is excited to join our school community. 

            • Slávnostný príhovor pani riaditeľky

            • Dôstojný pán dekan, milí kapláni, vážení kolegovia, milí žiaci, študenti, drahí rodičia!

              Ľudia veľmi často premýšľajú v asociáciách. Dáva nám to možnosť hlbšie a emotívnejšie sa vyjadriť a prejaviť. V súvislosti s dnešným otvorením školského roka mi prišiel na um tento asociačný obraz.

              Labyrint…

              Čo by mohlo lepšie charakterizovať súčasnosť, našu dnešnú realitu ako labyrint.

              Z našich vedomostí kultúrnej histórie vieme, že labyrint sa ako symbol objavuje vždy v období premien. Dnes sme na spletitej ceste neustálych zmien a premien. Zdá sa, že je ťažké prispôsobiť sa, nájsť východisko či dosiahnuť cieľ.

              Všetko okolo nás sa mení zo dňa na deň.

              Ale labyrinty majú aj pozitívnu vlastnosť. Bez ohľadu na to, ako sa zdajú byť krkolomné, bez ohľadu na to, aké temné si to predstavujeme, ak robíme správne rozhodnutia alebo ak napravujeme svoje chyby, ak sa riadime skutočne dobre definovaným cieľom, potom nájdeme aj východisko.

              Dnes tu v labyrinte života otvárame nové dvere a novú cestu pre  zhruba 20 žiakov prvého ročníka ZŠ a 30 študentov prvého ročníka gymnázia. Veríme, že táto príležitosť ich privedie k plodnej budúcnosti.

              Samozrejme, aby sa naše nádeje naplnili, musíme sa chopiť úloh. Bude to úloha pre vedenie školy, pedagogický zbor i nášho školského kaplána, keďže musíme spĺňať podmienky, ktoré sa niekedy zdajú takmer nadľudské.

               

              Vážení kolegovia!

              Ako pedagógovia každý deň čelíme výzvam. Pracujeme s učebnými osnovami, plánujeme hodiny, sledujeme pokroky našich žiakov, riešime školskú administratívu a mnoho ďalšieho. Aj tieto úlohy sú dôležité a prispievajú k rozvoju našich žiakov a progresu našej školy. Aj tieto úlohy naznačujú budúcnosť a musíme ukázať, že ich dokážeme kedykoľvek splniť. Ale! Medzitým však nesmieme zabúdať na skutočné hodnoty. Vzdelávanie nie je len o odovzdávaní suchých faktov, dát a čísel. Skutočnou hodnotou je to, čo nachádzame v našich študentoch a medzi sebou navzájom, vo vzťahoch, ktoré budujeme, a vo chvíľach na celý život, ktoré s nimi zdieľame.

              Často sa ženieme za časom alebo čas naháňa nás. Ale skutočné učenie, naozajstné spomienky a hodnotné vzťahy sa nedejú v zhone.

              Preto si vytvorme čas na smiech, na otázky, diskusiu a spoluprácu. Ak je to potrebné, vychýľme sa na chvíľu, aby naši študenti učivo skutočne pochopili a čas strávený v škole si zamilovali. Dovoľme si každý deň zažiť čaro vzdelávania.

              Vážení rodičia!

              Zverili ste nám svoje dieťa a my vám za to ďakujeme. Od dnešného dňa máme spoločné ciele a na dosiahnutie týchto cieľov potrebujeme spoločné úsilie a vôľu. Podľa našich skúseností sa ako prvý krok musí každý študent naučiť učiť sa, objaviť svoje silné stránky, schopnosti a individualitu. Vieme, že to dnes nemá nikto ľahké, vieme, že aj vy žijete v neustálej neistote a ste nútení sa rozhodovať, ale buďme partnermi, aby boli životy budúcej generácie úspešné.

              Milí rodičia, pomôžte nám nájsť  a udržiavať cestu k vášmu dieťaťu.

               

              Milí žiaci a študenti!

               

              Dnešným otvorením školského roka sa začína  nová a ďalšia etapa cesty. Niekedy to bude vyzerať ako labyrint, niekedy to bude plné tŕňov a konfrontácií. No s istotou vieme povedať, že bude aj veľa zážitkov, priateľov a úsmevov.

              Nie vždy uvidíte koniec cesty, pretože ju skomplikujú prekážky, ale vaši rodičia, učitelia a spolužiaci budú stáť pri vás.

               

              Vážení študenti a kolegovia!

              Prajem všetkým požehnaný a úspešný školský rok a svetlo do labyrintu.

               

              Mgr. Marianna Harvanová