• Novinky

            • Veselý deň škôlkarov

            • Dňa 27.6. v pondelok naši škôlkari zažili pekný deň plný zábavy a súťaží. Milí program si pre nich pripravili praktikantky, budúce pani učiteľky.

            • Ocenení úspešní riešitelia a víťazi jazykových olympiád

            • Na záver školského roka sme ocenili naše jazykové talenty, úspešné v okresných kolách olympiády v anglickom a nemeckom jazyku a tento rok opäť aj v krajskom kole olympiády v anglickom jazyku. Okrem toho, že nám na vyučovacie hodiny počas celého roka prinášali kvalitný anglický a nemecký jazyk, inšpirovali nás svojou cieľavedomosťou a zápalom pre štúdium cudzieho jazyka. Ďakujeme :)

              Ocenení žiaci sú: Martin Kuľha (ONEJ), Mai Huong Hoang Thi (OANJ), Diana Prigancová (ONEJ), Štefan Korekáč (OANJ), Rebeka Styrančáková (OANJ) a Samuel Rudy (OANJ).

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Úspešné malé recitátorky

            • V poslednom súťažnom kole projektu Na jazykových krídlach s názvom „Shakespeare´s club“ sa mali recitátori predstavili prednesmi anglickej poézie. Naše žiačky získali pekné umiestnenia. Tretiačka Tamarka Mjachká sa umiestnila na 2. mieste štvrtáčka Marienka Kužmová získala 3. miesto.

              Dnes si prevzali ceny aj úspešní v súťažnom kole „Malí čitatelia pátrajú“-Tomáš a Andrej.

              Našim šikovným žiakom blahoželáme.
              Organizátorom ďakujeme za krásne odmeny a tešíme sa na ďalšie príležitosti. 


              Mgr. Hobľaková J. a Mgr. Bačičin J.

            • Deň rodiny v rímskokatolíckej Farnosti Sťatia Sv. Jána Krstiteľa v Humennom

            •  

               

              Takto reprezentovala našu školu skupina našich nadaných detí aj kolegovia, ktorí pripravili tento program, na Dni rodiny vo Farnosti Sťatia Sv. Jána Krstiteľa v Humennom.  

              Mohli sme spríjemniť chvíle všetkým účastníkom tohto stretnutia a vytvoriť s nimi jedno veľké cirkevné spoločenstvo s Pánom uprostred. Po dlhšom čase pandémie to iste mnohým padlo veľmi dobre, že sme sa mohli takto "live" stretnúť a zdieľať sa navzájom. 

              sr. Sofia

            • Športový - florbalový deň

            • Dňa 27.6. sa na našej škole uskutočnil športový - florbalový deň. Žiaci jednotlivých tried odohrali vzájomné zápasy v kategórii dievčat a chlapcov.

              Víťazmi v nižšej kategórii dievčat aj chlapcov sa stali žiaci VI.A. V kategórii starších žiakov - chlapci si víťazstvo odniesli žiaci tercie a v kategórii dievčat žiačky kvarty.

              Všetkým srdečne gratulujeme.

              Mgr. Monika Drábová

            • Čítame si! Čitateľský maratón

            • Žiaci I. stupňa sa zapojili do čitateľského maratónu Čítame si 2022, ktorý organizuje už niekoľko rokov Linka detskej istoty a spoločne prečítali zaujímavé knihy v príjemnom prostredí Vihorlatskej knižnice.

              Aj posledné dni v škole môžu byť inšpirujúce a zábavné.

            • Prezentácia e-Twinning projektov

            • Dňa 26. júna 2022 sa v rímskokatolíckej Farnosti Sťatia sv. Jána Krstiteľa v Humennom uskutočnil Deň rodiny. Popri mnohých aktivitách farnosti samozrejme nechýbala ani prezentácia našich projektov eTwinning v anglickom aj nemeckom jazyku, ktoré sme realizovali v tomto školskom roku. Účastníci tejto milej udalosti tak mali možnosť dozvedieť sa viac o činnosti tejto medzinárodnej organizácie. Jednotliví žiaci predstavili okoloidúcim konkrétne činnosti a ciele svojich zrealizovaných medzinárodných projektov.

              Ďakujeme za reprezentáciu našej medzinárodnej spolupráce i našej školy širšej verejnosti.


              sr. Sofia

            • Duchovná obnova Sekundy

            • V piatok 24.6. na slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho si trieda Sekunda urobila duchovnú obnovu na fare RK farnosti Všetkých svätých v Humennom. V bežnej komunikácii poznáme 5 jazykov lásky (spôsoby, ktorými lásku možno komunikovať): slová, skutok, dar, fyzický kontakt, čas. Aj Boh má svoje jazyky lásky - spôsoby, ktorými komunikuje svoju lásku k nám. Tými jazykmi lásky sú Sviatosti CIrkvi.

              kaplán Peter

            • S mapou v meste

            • Ako sa zorientovať v meste alebo v prírode? Na geografickej vychádzke si to precvičili naši piataci. Vedomosti a zručnosti získané na hodinách geografie uplatnili priamo v teréne.
              Orientovali sa podľa plánu mesta, oboznámili sa s turistickými smerovníkmi, precvičili si správne používanie buzoly a kompasu. Odteraz sa už piataci v meste určite nestratia.


              Mgr. Viera Fedoriaková

            • Tajomstvá Prešova

            • Náročný ale pestrý deň prežili šiestaci, sekunda deviataci v rámci školského výletu v Prešove. Najprv navštívili Rákocziho palác, jednu z najkrajších renesančných stavieb na Slovensku, kde si pozreli historické a etnografické expozície a exponáty z dejín hasičstva na Slovensku. Potom na nich čakalo lanové centrum, ktoré preverilo ich odvahu a fyzickú zdatnosť. Ešte zastávka v nákupnom centre a výlet bol za nami.

              Budeme mať na čo spomínať...

            • TOP 10 ENGLISH SONGS

            • Predstavujeme Vám 10 anglických piesní a ukazovačiek, ktoré naspievali naši malí prváci. A práve tancom, spevom a zábavou si nachádzali pozitívny vzťah k angličtine. Nech im to vydrží. Veď posúďte sami. 

              Danka Vojtuňová

            • Tercia a jej košický "maratón"

            • Čo sa dá stihnúť za jeden deň v Košiciach na triednom výlete? Tercia jazdila na bobovej dráhe, prešla zoologickú záhradu, obedovala v Mekáči, čítala v Panta Rhei, bola na sv. omši v Dóme sv. Alžbety, obdivovala gotiku a historické centrum a nakoniec oddychovala v Aide pri koláčiku a zmrzline. K tomu nezabudnuteľná cesta autobusom do Kavečian a vlakom tam a späť s ďalšími výletníkmi z iných miest ...  Môže byť. 

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Literatúra trochu inak...

            • Študenti 3. AG a septimy ukázali svoje zručnosti a kreativitu, keď zaujímavým, originálnym  spôsobom spracovali povinné literárne diela. Niektorí žiaci sa rozhodli dielo stvárniť umelecky, iní si vyskúšali spracovať vybrané dielo v podobe SOČ (stredoškolská odborná činnosť), čo im poslúžilo ako príprava na písanie vysokoškolských prác. Finálne projekty odprezentovali pred svojimi spolužiakmi na hodinách literatúry.

              Veríme, že aj takýmto spôsobom sme si upevnili učivo literatúry,  veď o rok nás čaká maturitná skúškaJ

              Lucka a Dianka, septima

            • Jazykovo-poznávací pobyt vo Viedni

            • Študenti gymnázia (I.AG, kvarty) a žiaci VII.A ZŠ sa v dňoch od 15. – 16. júna zúčastnili jazykovo-poznávacieho pobytu vo Viedni. Prvý deň navštívili dve významné múzea (Kunsthistorisches Museum,  Naturhistorisches Museum), prezreli si historické centrum a to predovšetkým Hofburg (hlavné sídlo Habsburgovcov, vládcov Rakúsko-Uhorska a súčasné sídlo rakúskeho spolkového prezidenta), ale aj najvýznamnejší katolícky chrám
              Stephansdom (najväčšia katedrála vo Viedni). Na druhý deň, kedy pripadol sviatok Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi, sa zúčastnili sv. omše vo františkánskom kostole (Franziskanerkirche), kde cestou zažili nezabudnuteľný pohľad na obrovskú slávnostnú procesiu s monštranciou v centre Viedne. Potom sa metrom presunuli do letného sídla cisárskej rodiny k zámku Schönbrunn a tu cez zámocký park vystúpili  na vrch ku Gloriette (najväčší a najznámejší záhradný altánok s kaviarňou) odkiaľ uvideli celú Viedeň ako na dlani. Napokon si prezreli najstaršiu ZOO na svete pri zámku Schönbrunn, ktorú v roku 1752 založil manžel známej cisárovnej Márie Terézie. Ubytovaní boli blízko centra v Jugendherberge (mládežníckej ubytovni) a tak mali množstvo podnetov i možností uplatniť a precvičiť svoje jazykové znalosti z nemčiny aj angličtiny.


              Mgr. D. Chalachanová, Mgr. M. Drábová, Mgr. Ľ. Krajňák

            • Izbové rastliny a deviataci

            • Naši deviataci si prakticky vyskúšali sadenie izbových rastlín nepohlavným rozmnožovaním pomocou výhonkov, listov odrezkov aj s použitím koreňového stimulátora. Tieto rastliny neslúžia len na skrášlenie nášho životného prostredia a pre výrobu kyslíka, ako sú sansevieria, zelenec, saintpaulia, ale majú aj liečivé účinky. K týmto rastlinám patria aloe, pri ktorom sme si ukázali liečivé využitie dužiny listov. Nádchovník nám okrem využitia na čaj naviac svojimi éterickými olejmi aj zlepšuje kvalitu vzduchu pre lepšie dýchanie tam, kde ho máme posadený.

              Takže aj keď sa naši deviataci s nami lúčia, ostane po nich táto kvetinová spomienka.


              sr. Sofia

            • Exkurzia Osvienčim-Krakov

            • Študenti 2. a 3. ročníka gymnázia (sexty, septimy, II.AG a III.AG) sa v dňoch 14. a 15. júna zúčastnili na 2-dňovej exkurzii, počas ktorej spoznávali krásy mesta Krakov a koncentračný tábor Osvienčim. Tieto miesta dýchajú históriou, ale každé „tou svojou“.
              Prvou zastávkou bolo historické mesto Krakov, kde na nich počas prechádzky stredovekými uličkami dýchala história na každom kroku. Ďalšou zastávkou bol koncentračný tábor Osvienčim (Auschwitz I) a Brezinka (Auschwitz-Birkenau), kde si počas trojhodinovej prehliadky žiaci prezreli najväčší vyhladzovací tábor z obdobia nacizmu počas 2. svetovej vojny. Výklad slovenskej sprievodkyne vykresľujúci utrpenie miliónov ľudí umocnil tieto dojmy...
              Prechádzky historickým mestom Krakov, ale aj návšteva koncentračného tábora, vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru týchto dvoch dní.

              Mgr. B. Kerekaničová