• Novinky

            • Misijný ruženec

            • S mesiacom október sa spájajú dve veci: modlitba ružencamodlitba za misie. V týždni po misijnej nedeli sme spolu s deťmi prvého stupňa základnej školy, objavovali misijného ducha. Priblížili sme si význam misijného ruženeca, čo symbolizujú jednotlivé farby na ruženci, a tiež, že aj my samy sa môžeme stať misionármi – a to modlitbou. Pomocou balónov a špagátu sme si vyhotovili náš vlastný farebný misijný ruženec. Každý z nás sa tak stal súčasťou modlitieb za celý svet. Naša aktivitka pripadla na deň 22.10., kedy cirkev slávi ľubovoľnú spomienku na sv. Ján Pavla II. Tento svätec, ktorý bol poslom nádeje nás inšpiroval, mať nádej, že svet sa našimi modlitbami zmení z nepokoja na pokoj.

              kaplán Peter Pasternák a Mgr. Lenka Mocáková

            • Úspešní DofE absolventi _časť tretia

            • Záver minulého týždňa sme ukončili predstavením dvojice dievčat aktuálne študujúcich v triede sexta:

              DIANA KUŽMOVÁ svoj DofE športový príbeh začínala slovami: „Vždy som bola lenivá pravidelne robiť niečo konkrétne pre svoje zdravie. Teraz som sa ale rozhodla to zmeniť. Tieto 3 mesiace si plánujem zlepšovať kondíciu behom, ale aj navštevovaním posilňovne. Mojím cieľom je vytvoriť si kondíciu, aby som zvládla plank na minimálne 4 minúty a pravidelne sa cvičiť vo vytrvalostnom behu.“ Celkom odvážny cieľ? Ale to jej nestačilo. Pridala si k tomu aj šitie a vyšívanie a v rámci dobrovoľníctva pomáhala  deťom so špeciálnymi potrebami v škôlke. Jej cieľom bolo zlepšiť ich jemnú motoriku rôznymi aktivitami a spríjemniť im návštevu škôlky individuálnou starostlivosťou. Tento cieľ jej prekazil príchod Corona karantény, no Dianka to nevzdala a v rámci dobrovoľníctva šila rúška alebo robila nákupy starým ľuďom.

              LUCIA GANAJOVÁ si vybrala krásny šport, ktorý kedysi dávno aktívne robila, ale už dva roky si naň nenašla vôbec čas, a tak si svoje zabudnuté zručnosti chcela obnoviť. Zábery z jej hodín jazdenia hovoria za všetko. V talente si k akustickej gitare prihodila basgitaru. Vedela iba základy a začala hrať v kapele. Za 6 mesiacov sa chcela naučiť pozíciu tónov na hmatníku a tiež hrať podľa nôt a tabov. Myslím, že jej cieľ sa jej podarilo nie len dosiahnuť, ale s ľahkosťou aj prekonaťJ V rámci dobrovoľníctva sa rozhodla podeliť sa so svojím talentom a učiť dievčatá z centra voľného času hrať na gitare. Nezastavila ju ani nariadená karanténa a vo vyučovaní pokračovala prostredníctvom online prostredia.

              Ďakujeme, dievčatá. Ste pre nás inšpiráciou.

              Mgr. Lenka Mikitová

          • Pozvánka na DofE ceremóniu
            • Pozvánka na DofE ceremóniu

            • Posledný týždeň ste na našej web stránke mohli sledovať viaceré príbehy úspešných mladých ľudí zapojených do programu DofE = Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu. Prinášali sme vám ich cielene, pretože v PONDELOK 26.10.2020 o 17.00 hod. sa uskutoční veľká DofE ONLINE CEREMÓNIA, ktorá býva záverečným ocenením všetkých mladých ľudí zo Slovenska, ktorí sa do programu zapojili a aj ho úspešne dokončili.

              Pozývame aj vás, aby ste si pripravený program pozreli spolu s nami z pohodlia vášho domova. Učiniť tak môžete pomocou kliknutia na jeden z nasledujúcich odkazov:

              https://www.facebook.com/DofESlovensko

              ALEBO

              https://www.youtube.com/channel/UCdC3IYMNR2e8ogP-7O7mwFQ

              Tešíme sa, že sa budete vy tešiť z úspechov mladých ľudí.

              Mgr. Lenka Mikitová

            • Štvrtáci spolu na jednej lodi.

            • Svet je ako more, po ktorom sa plavíme. Štvrtáci sa rozhodli plaviť spolu na jednej lodi, veď spoločnými silami je všetko ľahšie. A  tiež už vedia, že Boh nám ponúka svoju ochranu a starostlivosť na tejto plavbe, tak ako Noemu. Čoskoro sa k našej lodi pripoja ďalšie veľké postavy Svätého Písma, aby sme sa od nich učili ako udržať smer, zvládnuť prekážky a šťastne doplávať do cieľa.

            • Roky a storočia – pre piatakov žiadny problém

            • Keď sa povie dejepis mnohí si predstavia roky, dátumy  a zase roky. Kto by sa v nich vyznal. Veď za tisíce rokov v histórii je rokov a rôznych dátumov strašne veľa. Ale na druhej strane sa za každým rokom skrýva zaujímavá historická udalosť. A najlepšou pomôckou ako sa v nich vyznať je poukladať si ich na časovú priamku. A naši piataci to už veľmi dobre vedia. Pozrite si obrovskú časovú priamku, ktorú vytvorili na hodine dejepisu.

            • Deviatacká výzva - Modro-ružový deň

            • Pri tejto výzve sa naši žiaci mali obliecť do modroružovej farby, ktorú vybrali naši deviataci. Dievčatá mali prísť v ružovej farbe a chlapci v modrej farbe. Túto výzvu najlepšie zvládla trieda V.A a špeciálnu cenu za vynaliezavosť získala trieda príma.  Víťazom blahoželáme a ostatným ďakujeme za aktívnu účasť.

            • Milión detí sa modlí ruženec

            • Už triadične niekoľko rokov je 18. október dňom kampane Milión detí sa modlí ruženec. Táto kampaň sa zrodila v roku 2005 vo venezuelskom hlavnom meste Caracas. Niekoľko miestnych žien raz prechádzalo okolo prícestnej kaplnky a uvideli tam skupinku detí modliť sa ruženec pred obrazom Panny Márie. V tej chvíli pocítili mocnú prítomnosť nebeskej Matky. Jedna z nich si spomenula na slová svätého Pátra Pia: „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“ A o to ide aj v tejto iniciatíve: o vieru v silu detskej a úprimnej modlitby.

              Preto sa aj žiaci a učitelia našej školy zapojili svojou modlitbou. Vypočuli sme si príbeh sv. Kataríny Labouré, ktorá akosi zvlášť milovala Pannu Máriu a mala vo veľkej obľube modlitbu sv. ruženca. Následne sme sa v jednotlivých triedach modlili ruženec za celý svet. Hlavne za časti vo svete kde vládne vojna a utláčanie biednych. Modlili sme sa aj za súčasnú situáciu pandémie, za nepokoje vo svete i v našich rodinách. Všetci spoločne sme tak mali možnosť vyjadriť svoju lásku ľuďom, ktorí sú síce ďaleko od nás a my ich nepoznáme, ale vnímame, že našu pomoc potrebujú. Zvlášť pomoc duchovnú. Modlitba je stretnutím sa s Bohom. Veríme, že Boh svojimi milosťami stále bdie nad týmto svetom.

              Kaplán Peter Pasternák

            • Deň zdravej výživy si v nemeckom jazyku

            • pripomenuli žiaci gymnázia dištančne vyplnením dotazníka o svojom životnom štýle a učili sa rozlišovať, čo je v stravovaní zdravé aj nezdravé formou pracovného listu. Nové a dôležité informácie si mohli nájsť aj na tematických internetových stránkach. Nezabúdajme, že je veľmi dôležité, ako sa staráme o svoje zdravie. Po rokoch nám to naše telo iste "dá na známosť", ako sme sa oňho starali.

              sr. Sofia

               

            • Úspešní DofE absolventi _časť druhá

            • Dnes by som vám rada predstavila dve mladé dámy aktuálne z triedy septima a ich cestu za plnením si svojich    snov.

              ANITA SALANCIOVÁ a DENISA ŠERŠEŇOVÁ

              V športe obe trénovali beh na 5 km. Ich cieľom bolo zabehnúť danú vzdialenosť bez prestávky za 40 minút. Nebolo to ľahké, keďže gró tréningu prebiehalo v jesenných a zimných mesiacoch, no výsledok sa dostavil a obidve to zvládli v oveľa kratšom čase (cca 3O minút)J

              V rámci rozvoja talentu Anitka vždy obdivovala ľudí, ktorí vedeli šiť a pretože sa rada učí nové veci, chcela sa naučiť šiť a vyšívať. Ako sama povedala: „Nikdy predtým som nešila. Mojím cieľom je ušiť si vlastnú ECO tašku a nejakým zaujímavým spôsobom si ju vyšiť.“ Nakoniec okrem tašky vylepšila aj ponožky či rifľovú bundu.

              Deniska sa taktiež vydala cestou kreativity a rozhodla sa vytvoriť vlastnú encyklopédiu ľudského tela. Stálo ju to veľa času a trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. Čo poviete?

              Nakoľko Anitka sa rada venuje práci s deťmi, rozhodla sa v rámci dobrovoľníctva pomôcť mamičke z blízkeho okolia so strážením detí. Nakoniec sa z pomoci druhým stalo obohatenie pre ňu samotnú.

              Deniska svoj osobný čas venovala pomoci spolužiakom a mladším žiakov v rámci doučovania. Prečo? Ako sama hovorí: „Veľa mojich spolužiakov a mladých v okolí má problém pochopiť predmety ako sú biológia a chémia. Mojím cieľom bolo poskytnúť takýmto ľuďom doučovanie zo spomínaných predmetov, aby sa zlepšili . Zlepšovala som sa aj ja, a to v učení sa trpezlivosti s ostatnými a zručnosti vysvetľovať druhým odborné témy.“

              Obe dievčatá si prešli počas plnenia programu rôznymi výzvami. Dôležité je, že to nevzdali a dnes môžu byť právom na seba hrdé.

              Mgr. Lenka Mikitová

            • Deň zdravej výživy

            • Triedy kvinta, 1.AG a oktáva sa zapojili do aktivít venovaných Dňu zdravej výživy aj počas dištančného vzdelávania. Študovali, varili a zapojili aj svojich doma. Dúfam, že tí, ktorí si myslia, že zdravá strava nie je veľmi chutná alebo dôležitá, sa presvedčia o opaku.  PaedDr. Mária Čiefová

              Oblasť príloh

            • Úspešní DofE absolventi _časť prvá

            • Minulý rok sa ôsmi študenti nášho Gymnázia sv.Cyrila a Metoda zapojili do projektu DofE (Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu). Začiatkom školského roka sa stali jej úspešnými absolventmi a v týchto dňoch by sme vám ich radi predstavili.

              Každý z nich si stanovil cieľ v oblasti športu, talentu a dobrovoľníctva a v záverečnej časti musel absolvovať aj expedíciu v prírode (bez použitia GPS, telefónov a akýchkoľvek iných výdobytkov techniky). Všetko to zvládli a dnes mám tu česť predstaviť vám prvú z nich:

              Alexandra ROHAĽOVÁ (aktuálne žiačka SEXTY)

              V športe sa venovala skákaniu cez švihadlo. Ako sama hovorí: „Cítim sa veľmi dobre. Cieľ som si  splnila. Vydržala som 7 minút skákať cez švihadlo  . Na začiatku som vôbec nevládala, ale postupne to bolo lepšie aj som viacej vydržala. Veľmi mi to pomohlo v mojom pohybe a výkone, keď som niekde išla, nebola som až taká zadýchaná , tiež mi to pomohlo naučiť sa sústrediť a ovládať sa.“

              V oblasti talentu si v rámci 6 mesiacov zaumienila naštudovať dve choreografie ľudových tancov, napriek tomu, že dovtedy sa venovala len scénickému tancu. Ako to nakoniec dopadlo? „Bolo to náročné, musela som dosť popracovať aj na kondičke a zvládnuť viac vecí naraz (priestorové videnie, koordinácia, spev) a naučilo ma to taktiež tancovať v páre. Veľmi som si to obľúbila a rozhodla som sa pokračovať v tomto štýle tanca.“

              Dobrovoľnícku prácu zasvätila Saška práci s deťmi v spolupráci so sestrami FMA.  V Centre voľného času Laura pôsobila ako animátorka skupiny dievčat. Jej cieľom bolo, okrem pomoci centru, naučiť sa pracovať s deťmi a dať im možnosť zmysluplne využiť čas. „Tieto stretká ma naučili veľa po ľudskej stránke, ako napríklad: správanie sa k ostatným , spolupráci , vedieť počúvať iných , všímať si aj ľudí okolo seba, nielen seba. A tiež mi pomohli trochu rozvinúť kreativitu a rečníctvo.“

              Čoskoro dočítania pri ďalších DofE príbehoch.

              Mgr. Lenka Mikitová

            • Tvorivo a zdravo na angličtine

            • V piatok 16. októbra si celý svet pripomínal dôležitosť zdravého a vyváženého jedla v našich životoch. Tento rok sa niesol v myšlienke na všetkých tých, ktorí každodenne pracujú na tom, aby sme my- bežní spotrebitelia- mali čo nakúpiť (od farmárov, cez výrobcov produktov, predavačov a pod.)

              Potrebné je však myslieť aj na tých, ktorí nemajú dostatok jedla, ako aj na to, že aj my máme zodpovednosť za to, v akom stave bude naša planéta o niekoľko rokov.

              Spolu so žiakmi VI.A sme sa na hodine angličtiny zoznámili s niektorými menej známymi potravinami ako sú: červená šošovica, pšeno, pohánka a pod.  a zároveň sme ich využili na tvorbu zdravého ovocia a zeleniny. Popritom sme si zopakovali náležitú slovnú zásobu a pozreli krátke video s posolstvom k tohtoročnému dňu zdravej výživy. Veríme, že sa necháte naším tvorením inšpirovať J

              Žiaci VI.A a Mgr. L. MikitováJ

            • Deň zdravej výživy alebo v jednote je sila

            • V piatok 16. októbra 2020 sa našej škole uskutočnil  Deň zdravej výživy . V rámci tohto dňa si mali jednotlivé  triedy 2. stupňa ZŠ a triedy 8-ročného gymnázia pripraviť výstavku, ktorá mala reprezentovať zdravú výživu ich triedy.  Musíme uznať, že tento ročník zdravej výživy bol veľmi silný a jednotlivé triedy si to pripravili vynikajúco a naozaj veľmi originálne.  Hodnotiaca komisia mala veľmi ťažkú úlohu pri rozhodovaní.

              Tento rok sme hodnotili triedy týchto kategóriách: druhová pestrosť, XXL objem, prekvapenie dňa, najkrajšia výstavka, najkrajší detail.

              A kto v jednotlivých kategóriách vyhral? Tak to sa dozviete až v pondelok. Zatiaľ si môžete pozrieť originalitu našich žiakov.  Svojimi prácami naši žiaci ukázali nielen svoju kreativitu ale aj to, že  sa vedia ako trieda spojiť pre spoločný cieľ. A na záver,  ako by povedala naša pani riaditeľka: „Tento deň bol famózny.“

            • Zasadnutie vlády SR v Tercii

            • Čo by sme sa mali učiť v škole? Mali by sme prejsť na dištančné vzdelávanie? Mali by sme platiť za plastové tašky? Aké vysoké dane by mali ľudia platiť?  Na tieto a ešte mnohé iné otázky za nás občanov odpovedajú ministri spolu s odborníkmi.  A zopár schopných ministrov sa našlo aj v Tercii na zasadnutí vlády SR Vo štvrtok 15. 10. 2020 v rámci občianskej náuky sa zišli ministri školstva, zdravotníctva, financií, spravodlivosti, pôdohospodárstva, obrany a dopravy. Nezabudli sme ani na ministra práce  a vnútra, pretože aj tieto oblasti sú dôležité. Žiaci ako správni ministri podávali za svoje ministerstvo  návrhy, o ktorých následne na hodine bola zaujímavá diskusia. Pridávame zopár návrhov z dielne triednych ministrov, ktorými sa môžu inšpirovať aj skutoční ministri: zdravá výživa pre žiakov na školách, dištančné vzdelávanie pre ZŠ a GYM, kontrola sudcov, vyššie dane za plasty, dostavba diaľnic či  povinná vojenská služba.