• Novinky

            • Britský huslista a kresťanský aktivista James Evans na škole

            • Dňa 27.11.2019, v stredu, k nám na školu zavítal famózny britský hudobník a kresťanský aktivista, James Evans, aby našim maturantom z oboch tried ponúkol netradične vedenú trojhodinovú výučbu seminárov z anglického jazyka.

                          Vskutku zaujímavá bloková prednáška a diskusia sa niesla v kombinácii umeleckých, edukačných i autentických momentov, v ktorých sa náš hosť pokúsil v jeho rodnom jazyku vysvetliť študentom širokú škálu poznatkov zo života ostrovanov, od ich typických tradícií a sviatkov, cez dedičstvo kultúry a umenia, až po rozdielnosti medzi slovenským a britským školským systémom. Dané témy boli starostlivo vybrané našimi angličtinármi, pani učiteľkou Čiefovou a pánom učiteľom Bubnárom tak, aby odpovede na nich v čo najväčšej miere mohli pomôcť najstarším žiakom zodpovedať otázky týkajúce sa kráľovskej krajiny pri ústnej maturite v máji budúceho roka.

                          Stereotyp typickej prednášky bol pravidelne odburávaný hudobno-zábavnými vsuvkami, v ktorých James spolu s našim pedagógom predstavil publiku napríklad aj klasické rytmické keltské skladby odzrkadľujúce časť britského folklóru. Nechýbala ani šálka pravého anglického čaju pre každého, či možnosť pýtať sa Angličana na akúkoľvek oblasť jeho života. Príjemná zmena vo vyučovacom procese sa maturantom veľmi páčila a chceme veriť, že jeho druhá návšteva našej školy znamená akýsi začiatok skvelej tradície týkajúcej sa aj budúcich ročníkov.

            • Humenský modelový európsky parlament 2019

            • V dňoch 28. a 29. novembra prebieha na Gymnáziu arm. gen. L. Svobodu Modelový európsky parlament, na ktorom sa zúčastňujú zástupcovia škôl v Humennom, Michalovciach a Snine. Našu školu reprezentujú Lenka Baratová, Hanka Čoudková, Adrián Šepeľa a Anka Mikulová z oktávy. Zastupujú dve pobaltské krajiny – Litvu a Estónsko a v angličtine diskutujú o klimatických zmenách. Tak ako aj predchádzajúca skúsenosť zo zasadnutia parlamentu v Štrasburgu, aj tento modelový parlament im poskytol cenné skúsenosti pre budúcu aktívnu angažovanosť v našej spoločnosti.

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Záložka do knihy spája školy

            • Naša škola sa opäť  zapojila do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Cieľom  projektu je nielen nadviazať kontakty medzi školami, ale najmä  podporiť u žiakov záujem o čítanie aj prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré si vyrobia samotní žiaci. Na základe vyplnenej prihlášky boli vytvorené dvojice partnerských škôl.  V rámci projektu nám bola pridelená Piaristická spojená škola sv. J. Kalazanského v Nitre a Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline. Tohtoročná téma pre základnú školu bola ,,List za listom, baví ma čítať“ a gymnazisti mali vytvoriť záložky na tému ,,Osobnosti, ktoré sa zaslúžili o demokraciu“.

              Do projektu sa tohto roku zapojili nielen žiaci osemročného gymnázia a  základnej školy, ale aj žiaci strednej školy. Ľubovoľnou technikou vyrobili  180 kusov záložiek, ktoré, veríme, urobia radosť všetkým žiakom partnerských škôl. Žiaci pripravovali záložky priebežne na hodinách slovenského jazyka a literatúry, výchovy umením  a vo svojom voľnom čase. Výmena záložiek prispela k nadviazaniu nových priateľských kontaktov a podporila záujem o čítanie.

               

            • DEDIČSTVO OTCOV ZACHOVAJ NÁM, PANE...

            • V stredu 27.11.2019 sa v priestoroch Spojenej školy sv. košických mučeníkov v Košiciach uskutočnilo arcidiecézne kolo súťaže Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane..., ktoré bolo tento rok venované práve košickým mučeníkom pri príležitosti 400. výročia ich smrti.

              Sv. omšu pred súťažou celebroval košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč. Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení: Laura Zlacká, Petra Šarišská, obe z kvarty, a Mária Skoupilová z prímy. V konkurencii 13 škôl z celej Košickej arcidiecézy sme skončili na veľmi dobrom 5. mieste.

              Za vzornú reprezentáciu študentkám úprimne ďakujeme. PK KNB

            • Ondrejovská veselica

            • Ako to už býva zvykom, aj tento školský rok sme mali ,,Ondrejovskú veselicu", ako ukončenie cirkevného roka.

              Všetci v ŠKD sme sa stretli v školskej jedálni  vo štvrtok 21.11.2019, kde sme sa s dobrou náladou a super hudbou zabávali.

              Hudobné kreácie sme spestrili stoličkovým tancom , ktorý si zatancovali nielen ,, školklubáci,,  , ale aj naše praktikantky spolu s vychovávateľkami. Bolo super!

              Vďaka patrí Pánu Bohu za perfektnú organizáciu! Tešíme sa už na ,,Fašiangovom plese"!

            • Euroscola 2020

            • Euroscola je program určený pre  študentov ktorejkoľvek strednej školy na Slovensku vo veku 16 – 18 rokov. Úlohou študentov je usporeiadať jendo alebo viac podujatí s cieľom diskutovať o Európskej únií, jej možnom smerovaní, úspechoch i problémoch, možnostiach a perspektívach mladých ľudí v EÚ. 

              Víťazná škola sa zúčastní Európskeho podujatia pre mladých (EYE), ktoré sa koná v máji 2020 v Štrasburgu za účasti poslancov EP ako aj iných vplyvných osobností európskej  integrácie.

            • Naši hrdinovia z kníh

            • Žiaci sekundy zažili  zaujímavú hodinu literatúry.  V utorok, 19.11.2019, si žiaci doniesli svoje prečítané knihy, z ktorých čítali úryvky , výtvarne stvárnili svojich hrdinov a neskôr aj  o prečítaných knihách debatovali. Bokom neostala ani pani učiteľka, ktorá sa tiež pochválila tým, čo číta. Každý si prišiel na svoje – a to nás úprimne tešilo, lebo  o to nám išlo - dokázať, že každý má nejakú knihu celkom v láske a nadišiel čas, kedy ju môže pred ostatnými ukázať a prezradiť o nej čosi zaujímavé.

          • Olympiáda v nemeckom jazyku (mladší žiaci)
            • Olympiáda v nemeckom jazyku (mladší žiaci)

            • Dňa 18.11. 2019 sa konalo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku pre kategórie A1 a A2. Olympiády sa zúčastnili žiaci ZŠ a 8-ročného gymnázia. V kategórii A1 boli úspešnými riešiteľmi Martin Kuľha a Katarína Kulanová z prímy (kategória A1), v rámci kategórie A2 to bola Laura Bumberová z VIII.A a Ján Balogáč z kvarty. Srdečne im blahoželáme! 

              Mgr. Veronika Michalenková

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Tento týždeň sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Súťažili v ňom zástupcovia základnej školy, osemročného gymnázia aj štvorročného gymnázia. Najmladšími účastníkmi boli po prvýkrát aj odvážni zástupcovia zo 4. ročníka ZŠ a najstaršími zasa maturanti z oktávy a IV.AG. Najlepší z nich absolvovali aj ústnu časť a s radosťou oznamujeme víťazov. Na obvodnom kole nás budú reprezentovať Jozef Potocký príma (kategória 1A), Rebeka Styrančáková kvarta (kategória 1B), Štefan Korekáč sexta (kategória 2A), Daniela Korekáčová oktáva (kategória 2B) a Rebeka Tongeľová septima (kategória2C2). Srdečne blahoželáme a držíme palce:D

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Medzinárodný projekt INTERMARIUM

            • Možno sa nám zdá, že o krajinách Strednej Európy toho vieme dosť. Počúvame o nich správy, často tam cestujeme, učíme sa o nich v škole. Zopár ďalších zaujímavostí sme sa predsa len dozvedeli v historicko-geografickom kvíze, ktorý je súčasťou nášho medzinárodného projektu.

              PaedDr. Mária Čiefová

          • Imatrikulácia Prímy
            • Imatrikulácia Prímy

            • 19. november bol pre žiakov prímy výnimočný.  Starší spolužiaci ich oficiálne prijali medzi seba na slávnostnej imatrikulácii za prítomnosti žiakov sekundy, tercie a kvarty.  Naši nováčikovia sa už mesiac pripravovali na to, aby ukázali svoje nadanie, tvorivosť, intelekt, chuť súťažiť i tímového ducha. Poctivo spolu nacvičovali divadielko o Neuveriteľnom Nedovi, ktorý  by medzi nich veľmi ľahko zapadol, pretože táto trieda je plná neuveriteľných talentov. Všetkých určite presvedčili o tom, že im anglický jazyk vôbec  nerobí problém, pretože to zahrali v anglickom jazyku a pridali aj pesničku.

               O organizáciu imatrikulácie sa výborne postarala trieda kvarta, ktorá si pre nich pripravila rôzne vedomostné, zábavné a športové úlohy.  V niektorých súťažili individuálne, v niektorých spolu celá trieda a prišlo i na duel so sekundou. Všetci sa zabavili, niečo nové naučili a vyhrali vlastne všetci. Na záver primáni zložili sľub a to im bude v nasledujúcich dňoch pripomínať kravata, ktorú dostali od p. riaditeľky.    PaedDr. Mária Čiefová

              Prečo študovať na 8 –ročnom gymnáziu ?

              Každý rodič chce, aby jeho dieťa študovalo v dobrom, tvorivom a pozitívnom prostredí. 8-ročné gymnázium Cirkevnej spojenej školy na ulici Duchnovičova 24 je jedinou školou svojho druhu v okrese Humenné.

              Ponúka vzdelávanie žiakom, ktorí dosahujú veľmi dobré študijné výsledky. Rozvíja ich a podporuje.

              Vzdelávanie v 8-ročnej forme ponúka vyrovnané prostredie pre žiaka. V triede sú veľmi šikovní, nadaní žiaci na rovnakej úrovni. Učiteľ nepracuje so skupinami žiakov od slabo prospievajúcich po mimoriadne talentovaných, ale trieda je homogénna.

              Od začiatku prvého ročníka sa vyučujú 2 cudzie jazyky. Pri vyučovaní anglického jazyka navyše používame metódu CLIL - implementáciu cudzieho jazyka na iných vyučovacích hodinách – preto má toto gymnázium blízko k niektorým prvkom bilingválneho štúdia. Študenti si svoje vedomosti môžu overiť aj v zahraničí.  V škole je aj dostatok záujmovej činnosti a v nemalej miere podporujeme aj šport.

              Ak chcete, aby sa vaše dieťa vzdelávalo moderne a v priateľskej atmosfére, potvrďte  prihlášku vo  vašej kmeňovej škole. Prijímacie skúšky na 8-ročné gymnázium robia žiaci 5. ročníka.

            • Gymnazistky na speváckej súťaži o Alžbetinu ružu

            • Stredná zdravotnícka škola sv. Alžbety v Košiciach, dňa 20.11.2019, už po šestnásty krát zorganizovala obľúbenú spevácku súťaž, určenú študentom všetkých stredných cirkevných škôl košickej arcidiecézy, s názvom Alžbetina ruža. V nej sa nádejní speváci môžu každý rok v novembri prezentovať až v štyroch kategóriách: kresťanská, moderná a ľudová pieseň, ako aj v špeciálnej zložke - duetá.

                          Gymnázium sv. Cyrila a Metoda na túto udalosť vyslalo štyri dievčatá, vedené a pripravované pán učiteľom Bubnárom. Piesňou “Pred Tebou môj Pán” začala na súťaži našu školu reprezentovať Bianka Troščáková z I.AG. Netypickú a výraznú farbu hlasu vo folklórnych skladbách predviedla v kroji oblečená Vanesa Kuľusová, taktiež z I.AG. Ema Molokáčová z Kvinty a Anita Salanciová zo Sexty sa na pódium postavili spoločne a predviedli veľmi pekný duet spevom známej kresťanskej skladby “Zvelebený buď!”

                          V silnej konkurencii celého kraja sa na stupni víťazov podarilo z našej školy umiestniť iba Vaneske Kuľusovej, ktorá si vo svojej kategórii odniesla bronz a hodnotné ceny. Všetky vystúpenia humenských študentiek, sprevádzané klavírnym doprovodom nášho angličtinára, si však u publika vyslúžili hádam najväčšie ovácie, ktoré pre umelcov častokrát znamenajú väčšie povzbudenie do ďalšej práce, ako samotné výsledky vyhlásené odbornou porotou. A tak, v kombinácii s príjemne tráveným časom košických “predvianočných” nákupov po skončení celej udalosti, prežila naša reprezentačná posádka jeden nádherný deň a s vierou a odhodlanosťou sa motivovaní vrátili domov, s túžbou pokračovať v rozvoji svojich talentov. Vaneske gratulujeme a veríme, že budúci ročník prinesie na Duchnovičovu ešte viac medailí.

                                                                                                                                           Mgr. Jozef Bubnár

            • Olympiáda NEJ 1

            • 18. novembra 2019 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku pre starších žiakov gymnázia. Úspešnými riešiteľmi sa stali Zuzana Hrehová  z 1. AG a Michal Piroščák z Kvinty. Blahoželáme

              Sr. Sofia

            • 30 ROKOV OD NEŽNEJ REVOLÚCIE

            • Čo bolo typické pre Nežnú revolúciu? Aké boli jej symboly a osobnosti? Kto boli komunisti a kto disidenti? Aký je odkaz NOVEMBRA 89 pre dnešnú spoločnosť? Na tieto aj ďalšie otázky žiaci IX.A hľadali odpovede spolu s pani učiteľkou Beátou Kerekaničovou.

          • Hodina deťom 2019
            • Hodina deťom 2019

            • Som veľké decko! V duchu pomoci veľkých malým sa niesla tohtoročná verejná zbierka Hodina deťom, na ktorej ani tentokrát nechýbali študenti našej školy. Deväť dobrovoľníkov z tried I.AG, kvinta a septima vyšlo do ulíc mesta Humenné a podarilo sa im vyzbierať krásnu čiastku peňazí, ktorá, veríme, pomôže všetkým tým, ktorí to potrebujú. Aj my sme tak urobili niečo veľké, čím sme podporili malé decká. Všetkým, ktorí prispeli, ďakujeme!

              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Olympiáda SLJ

            • Štvrtok, 7. novembra, sa konalo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Sily si zmerali žiali 8. a 9. ročníka a žiaci tercie a kvarty. Čakali ich testové úlohy a transformácia textu. Súčasťou olympiády bola aj rétorická časť, v ktorej žiaci museli prejaviť značnú dávku improvizácie a odvahy pri prednese príhovoru. Víťazkou olympiády sa stala Klára Rumanová, žiačka kvarty, ktorá nás bude reprezentovať na okresnom kole v Humennom. Želáme jej veľa úspechov!

              1. miesto – Klára Rumanová (kvarta)
              2. miesto – Filip Krempaský (kvarta), Katarína Pristašová (kvarta)
              3. miesto – Miriam Sitarčíková (tercia), Barbara Kerekaničová (kvarta)
            • Holokaust v literatúre

            • Dňa 11.11.2019 sme v aule CSŠ v Humennom privítali dve mladé milovníčky literatúry, Anku Harvanovú a Zuzku Švecovú. Pre študentov sexty a II.AG pripravili zaujímavú besedu na tému Holokaust v literatúre, čím  im priblížili myšlienky autorov, ktorých táto neľahká téma oslovila. Okrem spomínanej besedy zaujali študentov aj  literárnym kvízom, ktorého víťazi získali knižné odmeny.