• Novinky

            • Ako sa zorientovať na trhu práce

            • Je veľmi dôležité informovať mladých ľudí, ktorí premýšľajú nad výberom povolania o rôznych možnostiach uplatnenia na trhu práce.
              Dňa 27. apríla 2022 sme preto v spolupráci s ÚPSVaR zorganizovali prednášku určenú pre žiakov 3. ročníka gymnázia (septimy a III.AG). Jej cieľom bolo priniesť žiakom poznatky o úlohe a možnostiach ÚPSVaR, pomôcť im zorientovať sa na trhu práce a ponúknuť prehľad o aktuálnych trendoch v oblastiach zamestnanosti v našom regióne.


              Mgr. Beáta Kerekaničová

            • Deň narcisov – 28. apríl 2022

            • Deň narcisov sa po dvoch rokoch opäť vrátil do ulíc slovenských miest. Bolo to tak aj v uliciach nášho mesta, ktoré sa vďaka veľkému počtu dobrovoľníkov odelo do žltej farby. Medzi nimi nechýbali ani študenti nášho gymnázia, ktorí neváhali vyjsť do ulíc pripínať narcisy s cieľom pomôcť iným, úplne neznámym ľuďom.
              Veríme, že svojou ochotou pomôcť aspoň trochu uľahčia život ľuďom bojujúcim s touto ťažkou chorobou.
              Ďakujeme!

              PaedDr. Ivana Bučeková

               

            • Tag der Erde

            • Žiaci kvarty sa aj na hodinách nemeckého jazyka zapojili svojimi aktivitami k oslave Dňa Zeme. Najprv sa otestovali, či sa správajú priateľsky k životnému prostrediu a potom vytvorili pekné projekty, ktoré boli zamerané na triedenie odpadu. Naučili sa tak pomenovať jednotlivé druhy odpadov po nemecky a zopakovali si, do ktorého koša patrí daný odpad. Veď správne triedenie odpadu je jedným z prvých krokov k ochrane našej Zeme.


              Mgr. Daniela Chalachanová

            • Project competition 2022, tercia

            • Aj my, žiaci tercie – Ivana, Stano, Šimon a Patrik, sme sa zapojili do medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku Project Competition 2022. Spoločne sme vytvorili smart školskú lavicu so zabudovanými tabletmi, vďaka čomu by sme sa zbavili všetkých učebníc, zošitov a pracovných listov (minimálne 6. 1 kg papiera za rok na jedného žiaka). Ročne by sme tak ušetrili tisíce stromov, ktoré by mohli produkovať kyslík a udržiavať zdravý ekosystém. Do školy by nám stačilo prísť iba s desiatou.

              Ivana Mihaľková

            • "Rozprávkové sprevádzanie"

            • Deti z MŠ sv. Terézie zažili úžasné poznávanie histórie v múzeu v Humennom. V skutku "Rozprávkové sprevádzanie" po zámku bolo pútavé a zaujímavé.

            • Naši malí úspešní čitatelia

            • Aj tento rok sa naši tretiaci a štvrtáci úspešne zapojili do okresnej súťaže v anglickom jazyku "Na jazykových krídlach 2“. V  prvom súťažnom kole pod názvom "Malí čitatelia pátrajú!"  si overili svoje zručnosti v čítaní s porozumením a počúvaním v anglickom jazyku. Štvrták Andrej Koceľa sa umiestnil na 2. mieste a tretiak Tomáš Polák na 3. mieste.

              Srdečne blahoželáme.

              Mgr. Jana Hobľaková

            • Deň Zeme a eTwinners Go Green

            • V sekunde sme ekologickí celý školský rok vďaka etwinning projektu eTwinners Go Green. Vo videu zistíte čím sme prispeli ku Dňu Zeme.  PaedDr. Mária Čiefová

            • Na súťažnej ceste za zeleninou a ovocím

            • Milí naši dobrodinci, rodičia a priatelia školy,

              hlasujte od 28.4. do 1.6 2022, ak chcete dopriať deťom v našej škole a tento rok i škôlke viac zdravej čerstvej zeleniny a sladkého ovocia!
              Kaufland tento rok organizuje 4. ročník projektu“ Čerstvé hlavičky“.
              Opäť hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok.
              Vďaka zelenine a ovociu sme zdravší a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole a škôlke vždy zíde! Preto podporte našu školu a škôlku v tomto projekte a pomôžte nám zabezpečiť pre naše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia.


              Čo treba urobiť?
              * ZAREGISTROVAŤ SA na stránke www.cerstvehlavicky.sk cez svoju e-mailovú adresu, vytvorené heslo (min. 8-20 znakov, jedno veľké písmeno a číslo, bez medzier) a overovací SMS kód na telefónne číslo
              * HLASOVAŤ OPAKOVANE raz denne - prihlásiť sa, vyhľadať a poslať po 1 hlase pre našu školu - Cirkevná spojená škola, Duchnovičova 24, Humenné a osobitne i škôlku – Cirkevná
              materská škola, Duchnovičova 24, Humenné.


              Vďaka Vám sa aj naša škola a samostatne aj škôlka môžu stať jednou zo 72 škôl a škôlok, ktorébudú dostávať ovocie a zeleninu pre žiakov celý školský rok 2022/2023.


              Hlasovanie začína už 28.4. 2022!
              Vopred Vám ďakujeme za Vaše hlasy pre školu a škôlku!
              S poďakovaním
              Ing. M. Saloňová

            • Project Competition 2022, ochrana životného prostredia v anglickom jazyku v sekunde

            • Emma, Samuel a Šimon – my žiaci triedy sekunda, sme sa zapojili do medzinárodnej súťaže Project Competition 2022, OUP na tému Ecological inventions.  Vymysleli sme ekologický dom, v ktorom sa nachádzajú jednoduché nápady na pomoc našej planéte, ako napríklad používanie bambusových zubných kefiek, počúvanie audio kníh, polievanie kvetov dažďovou alebo zbytkovou vodou a veľa ďalších.

              Emma Grundzová, sekunda

            • Odkaz siedmakov

            • Plast – ten hádžem do žltého,

              nieže ho dáš do iného.

              Fľaše už však nekrčíme,

              euríky na kebab za ne zarobíme.

              A na sklo je ten červený ?

              už som z toho zmätený..

              Aj plechovky triediť treba,

              keď vytiahnem energeťák v škole, tak je beda..

              No a načo je ten modrý ?

              každý kúsok papiera je vraj vhodný.

              A keď už plnú skriňu ,,handier" máš,

              je načase, že sa niektorých vzdáš.

              Tak poďme ten odpad spolu roztriediť,

              nech tu môžeme v poriadku a v čistote žiť !

              Zvládneme to ???

            • Deň Zeme v ŠKD

            • Na Deň Zeme sme si k nám pozvali lesníkov a taktiež si pripomenuli, že mesiac apríl je mesiacom lesov. Lesníci nám porozprávali o tom, aké dôležité sú pre nás lesy na našej Zemi a povedali nám aj o starostlivosti a pestovaní lesov. 

            • Eko tipy v domácnosti

            • Čo všetko môžeme urobiť pre to, aby sme doma ušetrili a boli ekologickí? Spravili ste už doma praženicu bez plynu či elektriny? Šikovní žiaci z tercie sa podelili o svoje nápady a skúsenosti vo svojich domácnostiach vo videu, ktoré pripravili na triednických hodinách venovaných Dňu Zeme.  PaedDr. Mária Čiefová

            • E Book tretiakov 📖

            • Žiaci III.A triedy práve na Deň Zeme ukončili eTwinning projekt: „Amazing recycling of waste“ odovzdávaním certifikátov za dobre vykonanú prácu. V rámci projektu sme získali veľa nových vedomostí a skúseností, spoznali sme nových kamarátov z ďalších šiestich krajín, zo 16 škôl.
              Z vlastnej skúsenosti sme zistili, čo všetko môžeme recyklovať, ako môžeme využiť veci, ktoré už patria „do starého železa“. Pri spoločných aktivitách sme zažili aj veľa zábavy. Našu prácu sme si uložili do E Book-u: Amazing recycling of waste.
              Veríme, že s novými kamarátmi sa budeme môcť stretnúť na ďalších „virtuálnych“ projektoch.

              PaedDr. Alena Šatníková

            • Deň Zeme - 1. stupeň

            • Očami pápeža Františka

              V roku 2015 vydal pápež František encykliku LAUDATO SI. Pozval ňou všetkých ľudí – mladých i starých, malých i veľkých starať sa o Zem, ktorá je naším spoločným domovom.  A práve 22. apríl, kedy si pripomíname Deň Zeme, všetky naše aktivity, ktoré sme spoločne realizovali s našimi žiakmi smerovali k naplneniu jeho výzvy.

              Vychádzali sme z modlitby, ktorú pápež František daroval nám všetkým. Úryvok z nej hovorí:

              „ ... Pane, ozdrav náš život, aby sme chránili svet a nepustošili ho, aby sme rozsievali krásu a nie znečistenie a skazu ...“

              Spoločne s modlitbou a predsavzatím, že začať musí každý sám od seba, sme prežili pokojný a radostný deň. Vďaka Ti, Pane.

              Tím učiteľov 1. stupňa CSŠ

            • Zodpovednosť padá aj na tých, ktorí mlčia

            • Týmito slovami sv. Edita Steinová ako konvertovaná katolíčka židovského pôvodu oslovila pápeža Pia XI., aby  nemlčal k udalostiam, ktoré pozorovala od uchopenia moci Hitlerom. 

              Študenti I.AG a kvinty navštívili túto expozíciu v židovskej synagóge v Košiciach a nechali sa inšpirovať dobročinnými skutkami jej života. Navštívili aj dóm sv. Alžbety a vďaka bohatému výkladu sprievodcu sa dozvedeli fakty, o ktorých doteraz netušili. Kráčali kráľovským točivým dvojitým schodiskom až na kráľovský balkón v dóme.  Videli unikátny celokovový oltár, ktorý je jediným na svete a je odliaty zo zbraní, ktoré boli použité v 1. svetovej vojne. Navštívili kryptu, v ktorej je pochovaný František Rákoczi a dotkli sa Matejovho lampáša. Spoznali záhady aj pôvodne cintorínskej kaplnky sv. Michala a vstúpili aj do kostnice v podzemí.

              Jednoducho povedané zažili deň plný dobrodružstva, priateľstva a spoločenstva.

              Ďakujeme

              Mgr. Monika Drábová

            • Svetový deň Zeme na GCM

            • Dnes 22.4.2022 je Svetový deň Zeme. Mnohí ho pokladajú za akýsi protest proti tomu, čo sa deje s našim životným prostredím alebo ako príležitosť pomôcť očistiť našu planétu. Tak sa rozhodli konať aj študenti nášho gymnázia a ukázali, že im nie sú odpadky a znečistenie ľahostajné. Aktivitami zameranými na obmedzovanie
              produkovania odpadu a poukazujúcimi na udržateľný spôsob života priložili ruku k dielu. 
              Nebolo to vôbec náročné, stačilo zobrať odpadkové vrece a zapojiť sa.

              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Deň ZEME na ZŠ a OG

            • 22. apríl je už tradične dňom, keď má naša planéta sviatok. Deň Zeme patrí medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu Zeme. Pripomíname si ho rôznymi podujatiami a aktivitami na záchranu a udržanie čistého životného prostredia.
              Deň Zeme si pripomíname od roku 1970 a iniciátorom jeho vyhlásenia bol enviromentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson.
              Pri príležitosti Dňa Zeme uskutočnili žiaci 2. stupňa ZŠ a nižšieho stupňa OG množstvo zaujímavých aktivít.
              Pripravili si ekostanovištia na rôzne témy – kompostovanie, triedenie odpadu, uhlíková stopa, recyklácia,
              živočíšstvo. Taktiež vytvárali ekoplagáty a transparenty, natáčali krátke motivačné videá s tematikou Dňa Zeme,
              skrášľovali areál školy, okopávali vyvýšené záhony, sadili zeleninu, kvety a stromčeky. Prednášku o sadení stromčekov a aj o samostatné stromčeky sa postaral Ing. Marek Hojdan, Vojenské lesy a majetky SR, odštepný
              závod Kamenica nad Cirochou.
              Veríme, že aj takýmito aktivitami si uvedomíme, ako je pre nás naša matka Zem dôležitá.

              Mgr. Miroslava Radová

            • Tag der Erde

            • 22. apríl je DEŇ ZEME a my sme na nemeckom jazyku tiež oslávili tento deň. Žiaci zo Septimy vytvárali pozdravy a odkazy pre nás, aby sme nezabudli, aká dôležitá je naša ZEM.
              Žiaci si vyskúšali aj nové aplikácie a znalosti z nemeckého jazyka spolu s informatickými zručnosťami.

              ZEM je náš poklad, ktorý je potrebné chrániť. Viac sa dozviete na posteroch...

              sr. Sofia

            • Štúrov Zvolen

            • Vo štvrtok 21. 4. 2022 sa vo Vihorlatskom múzeu v Humennom konalo okresné kolo súťaže v rétorike Štúrov Zvolen. Poslaním súťaže je formovať vzťah mladých ľudí k rodnému jazyku, k samostatnej tvorivej činnosti a zároveň rozvíjať verbálno-komunikačné schopnosti.

              V kategórii stredných škôl nás reprezentovala Ivana Vaškovičová, študenta III. AG, ktorá získala krásne 2. miesto.

              Ivke srdečne blahoželáme.
              PhDr. Daniela Hojdanová