• Novinky

            • Geografická olympiáda

            • Dňa 23. novembra 2022 sa konalo školské kolo geografickej olympiády. Naši žiaci sa zapojili do všetkých kategórii – E, F, G. Spolu súťažilo 20 žiakov, všetci boli úspešní riešitelia.

              Za jednotlivé kategórie najvyšší počet bodov získali:


              Kategória E:

              1. miesto Jozef Potocký – kvarta
              2. miesto Milan Bajcura – kvarta
              3. miesto Anton Kuľha – tercia


              Kategória F:

              1. miesto Pavol Soloninka – VI.A
              2. miesto Jozef Skoupil – VI.A
              3. miesto Peter Štofej – VII.A


              Kategória G:

              1. miesto Andrej Koceľa – V.A
              2. miesto Nina Veľasová – V.A


              Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme.


              Mgr. Viera Fedoriaková

            • Westminster

            • Jazykovo poznávací výlet v Londýne pokračoval v plnom prúde a tentokrát žiaci septimy a III. AG cestou cez Green Park zavítali k bránam Buckinghamského paláca. Bližšie spoznali historickú časť Westminster. Začali pri Westminster Abbey odkiaľ následne zamierili k budovám parlamentu, cestou im vyzváňal známy Big Ben, z Westminsterského mosta sledovali London Eye a tiež zistili, kde býva premiér Veľkej Británie Rishi Sunak.

              Dominik Hančar, septima

            • So sextou znova v eTwinningu

            • Trieda sexta sa opäť odhodlala vstúpiť do medzinárodnej spolupráce projektov eTwinning spolu s troma školami v Turecku a jednou školou v Grécku. Projekt v nemeckom jazyku Wir sind eine große Familie – My sme jedna veľká rodina teraz bude slúžiť ako nový zdroj spolupráce, skúseností a priateľstiev na európskej úrovni. Bude aj motiváciou k učeniu sa nemeckého jazyka ako druhého cudzieho jazyka. Jednotlivé úlohy projektu sa budú realizovať dlhodobo, od novembra 2022 do apríla 2023. Cieľom je posilniť nielen jazykové a sociálne kompetencie, ale aj technologické s použitím nových aplikácií. Projekt má dať žiakom odvahu pracovať na svojich schopnostiach a rozvíjať svoje jazykové zručnosti s inými žiakmi cudzích krajín, samozrejme, aj vzájomne kooperovať a získavať nový rozhľad vo svete.

              Tešíme sa na novú spoluprácu a nové zážitky vo svete eTwinning.

              Sr. Sofia

            • Spoločne za vyvážený životný štýl našich detí

            • Aj naša škola sa zapojila do projektu "Viem, čo zjem", ktorý je súčasťou globálneho programu Nestlé pre zdravie detí. Cieľom projektu je motivovať žiakov základných škôl vo veku 8 -12 rokov k vyváženému životnému štýlu, správnym stravovacím návykom a podporiť ich záujem o pohybové aktivity.

              Ďakujeme pani Lobovej za prezentáciu a spoluprácu.

              Mgr. Eva Jakubová

            • Potravinová zbierka a naši dobrovoľníci

            • Obchodný reťazec Tesco v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou už 10 rokov organizuje potravinovú zbierku ľuďom v núdzi.

              Pri tejto zbierke sme pomáhali aj my študenti gymnázia z II. AG.

              Milí rodičia, učitelia a priatelia školy doprajme vianočnú večeru tým, že 24. - 27. novembra darujeme pri nákupe v Tescu trvanlivé potraviny a drogériu ľuďom v ťažkej životnej situácií.

              ĎAKUJEME.

              Dobrovoľníci GCM

            • Greetings from London

            • Žiaci septimy a 3. AG sa vydali na cestu do krajiny, ktorej jazyk sa už roky učia. Spoznávajú pamiatky Londýna a získavajú praktické životné zručnosti potrebné pre život vo veľkomeste. Všetkými zmyslami vnímajú anglickú kultúru a precvičujú anglický jazyk. Naša prvá zastávka bol the Tower a ikonický Tower bridge.

              PaedDr. Mária Čiefová a Mgr. Beáta Kerekaničová

            • Jeseň so sv. Terezkou

            • V septembri sme sa inšpirovali jej príbehom, v ktorom zdôrazňuje pre nás veľmi dôležitú čnosť a tou je trpezlivosť. Cez pieseň, rozhovory či prácu v skupinách sme sa učili spolupracovať a mať sa radi. Svätá Terezka je patrónkou misií. A tak celý október sme spoznávali jednotlivé kontinenty a modlili sa za ich potreby. Biely ruženec sme našimi modlitbami menili na misijný –  každý desiatok sme postupne vyfarbovali príslušnou farbou kontinentu. Do tejto aktivity sme zapojili aj našich mladších či starších kamarátov zo školy. V novembri sme si vyrobili záložku sv. Terezky. Máme ju založenú v aktuálnej knihe, ktorú teraz čítame. A tak, podľa vzoru patrónky našej triedy, snažíme sa každý deň robiť malé veci s veľkou láskou.  Aj keď je to niekedy ťažké.

              3. ročník ZŠ

            • Hodina s Pytagorom

            • Sme síce násťroční, ale napriek tomu sa radi učíme hrou a objavovaním. 

              Pytagorova veta v podaní kvarty. Za video vďačíme Patrikovi. 👍

              Mgr. Monika Drábová

            • „Cecilfest“

            • Dnes má sviatok sv. Cecília, ktorá je patrónkou spevákov.  Z príležitosti jej sviatku sme sa s našimi žiakmi  z I. stupňa zúčastnili  v nedeľu speváckej súťaže „Cecilfest“, ktorý organizovali Saleziáni don Bosca. Tretiaci zaspievali pieseň o sv. Terezke a druháci s prvákmi pieseň o sv. Františkovi. Svojou milotou a úprimnosťou si získali celé publikum, ktoré ich odmenilo srdečným potleskom. Veľký úspech s vlastnou tvorbou dostal aj náš študent Matej Falát z oktávy. Ďakujeme rodičom, že si našli  čas a prišli spolu s deťmi na tento minifestival, kde sme mohli ukázať naše talenty, ale aj silu radostného spoločenstva. Svätá Cecília, prajeme Ti všetko najlepšie k dnešným meninám a pripájame malý pozdrav do neba. 

              I. stupeň ZŠ

            • Malí bádatelia na CSŠ

            • V rámci Týždňa vedy a techniky sme na našej škole privítali odvážnych a zvedavých malých bádateľov z piatich humenských materských škôlok. Objavovanie tajomstiev chémie vďaka pokusom, ktoré si mohli sami vyskúšať, bolo pre nich jedinečným zážitkom. Tie pre nich pripravili naši šikovní študenti pod vedením Mgr. Renáty Hojdanovej. V triede II. A sa mohli zoznámiť s matematickými prostrediami Hejného metódy, kde ich zase trpezlivo a s nadšením sprevádzali len o trochu starší kamaráti druháci.

              Veľká vďaka všetkým, ktorí prispeli akoukoľvek pomocou k tejto zaujímavej aktivite : )
               

              Mgr. Lenka Mocáková

            • Cestovateľský denník č. 3 - Euroscola

            • A ja to tu, veľké finále, navštívili sme Európsky parlament v Štrasburgu. Strávili sme jeden deň v tzv. Hemicycle - v pléne EP a reálne sme si vyskúšali, aké je to byť europoslancom. Celé stretnutie sa nieslo v téme ,,Energetická kríza; Je Európa pripravená na zimu?" V úvode nás formou videohovoru privítala Roberta Metsola, predsedníčka EP. Zaznela prezentácia škôl, nasledovalo kolo otázok a odpovedí. Študenti mali možnosť priamo diskutovať s ďalšími osobnosťami, ako napr. Katarina Barley - viceprezidentka EP, Aleyda Hernandezlaviades - z Výboru pre priemysel, výskum a energetiku. Do diskusie sa aktívne zapojili aj naši študenti.

              Euroscola team

            • Cestovateľský denník č. 2 - Euroscola

            • Dnešný deň sa niesol v duchu obhliadky mesta Štrasburg, celého historického jadra, námestia Kléber a Guttenbergovo námestia, plavba po rieke Ill, videli sme dômyselný systém plavebných komôr. Navštívili sme katedrálu Notre-Dame, kde nás po prekonaní 332 schodov čakala vyhliadka z veže na toto očarujúce mesto. Uchvátila nás historická štvrť zvaná LaPetitte France - Malé Francúzsko, hrazdené domy zo 16. - 17. stor., kryté mosty - Ponts de Couverts, panoramatické terasy Vaubanovej priehrady - Vauban Dam. Videli sme tiež sídla európskych inštitúcií (Európsky parlament, Európsky súdny dvor, Radu Európy). Môžeme potvrdiť, že Štrasburg je mesto mnohých tvárí.

              Euroscola team

            • Týždeň so svätým Martinom

            • Každý z nás určite pozná sv. Martina a jeho dobrý skutok, ktorý vykonal, keď sa podelil so svojím plášťom s chudobným žobrákom. Inšpirovaní jeho životom sme prežívali celý týždeň práve s týmto svätcom. Prečítali sme si jeho životopis, vyrobili sme si lampáše, koníkov, vyskladali jeho obraz, zhotovili sme si prilby, brnenie a plášť, ktorý sme si rozdelili na dve časti a zaplnili ho dobrými skutkami, ktoré sme počas týždňa urobili. Deti sme vtiahli do života tohto svätca. V triedach panovala radosť, nadšenie a vzájomná dobroprajnosť. A na záver už len malé povzbudenie: „Svätý Martin sa nenarodil svätý. On sa svätým stal konaním dobra.“
              I. stupeň ZŠ