• Novinky

            • Rozprávková noc na škole

            • Žiaci I. stupňa počas víkendu mohli  zažiť v škole  atmosféru zapadajúceho slnka s  rozprávkovým karnevalom a nocovanim. Nádherné a pokojné chvíle boli aj pri spoločnej sv. omši, či  záverečnej modlitbe pred spaním. Počas karnevalu nechýbali súťaže, tance, hry, ale aj  chutné i zdravé dobroty od starostlivých mamičiek.   

            • English stars na našej škole

            • Naši odvážni angličtinári, ktorí sa zapojili do medzinárodnej súťaže English star, si prevzali diplomy s výsledkami. Musíme ich všetkých veľmi pochváliť, pretože vo svojich kategóriách dosiahli vynikajúcu úspešnosť. Najvyššie percentá dosiahli Ivana Mihaľková  97 % (tercia), Andrej Koceľa 96% (IV.A) a Nina Veľasová 93% (IV.A). Srdečne blahoželáme a tešíme sa na budúci ročník!   

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Deň otcov

            • Ani naši prváci nezabudli na svojich ockov. V ŠKD tvorili a vyrábali originálne darčeky v podobe kľúčenky, prívesku či pozdravu. Dúfame, že oteckov darčeky potešili a prajeme všetko len to najlepšie všetkým oteckom k ich sviatku. 

            • Víťaz celoslovenského kola ,,... a Slovo bolo u Boha...“

            • Po víťazstve na krajskom kole v prednese kresťanskej poézie a prózy svoje kvality a výnimočný umelecký prednes obhájil Samuel  Lukáč, žiak VI. A, aj na  celoslovenskom  kole, ktoré sa konalo 11. 6. 2022 v Bratislave.  V silnej konkurencii víťazov všetkých  krajských kôl na Slovensku dokázal svojím recitačným talentom odbornej porote, že je najlepší vo svojej kategórii a odniesol si tak krásne prvé miesto. Samkovi ďakujeme za reprezentáciu našej Cirkevnej spojenej školy, mesta Humenné a aj našej arcidiecézy.  Želáme mu veľa úspechov, aby aj naďalej  prostredníctvom hovoreného slova sprostredkovával druhým umelecký zážitok.

              PhDr. Daniela Hojdanová

               

            • Na besede s pani spisovateľkou

            • Tretiaci a štvrtáci strávili utorkové predpoludnie vo Vihorlatskej knižnici. V tento deň bola ich návšteva knižnice výnimočná. Stretli sa tu na besede s „naozajstnou“ pani spisovateľkou Kristínou Mišovičovou. Prezradila nám o sebe veľa zaujímavých vecí. Ako a prečo sa stala spisovateľkou... Prečo začala písať aj pre deti... Na čo sa môžeme tešiť v blízkej budúcnosti... Pani spisovateľka nám predstavila svoju dcéru Nadju, ktorá obohatila jej novú knihu Nathaniel posledný potomok druidov zaujímavými a veľmi peknými ilustráciami. Po knihe Decká z mesta sa (ne)vedia biť, ktorú sme si čítali aj na hodinách čítania, sa mnohí z nás tešia, keď sa táto „fantasy“ knižka dostane do ich rúk...

            • Návšteva zámku

            • Deti z I. oddelenia ŠKD v piatok 10.6. navštívili zámok. Začali sme s prehliadkou, počas ktorej sme sa dozvedeli niečo z histórie Humenného. Prešli sme niekoľkými izbami, dokonca sme videli aj obrovský luster či poľovnícku izbu. Deti veľmi zaujala kúpeľňa a skonštatovali, že tá dnešná je omnoho lepšia. Táto prehliadka nebola obyčajná pretože na konci nás čakala princezná, ktorá nám porozprávala čo princezné robili cez deň a ako posielali listy. Tešíme sa už na ďalšiu návštevu. 

              Mgr. Simona Jevčáková

            • Bardejov a jeho krásy

            • Žiaci prvého a druhého ročníka na svojom zaujímavom spoločnom výlete objavovali históriu a krásu Bardejova. Navštívili zaujímavé prírodovedné múzeum v centre mesta a spoznali moderné saleziánske stredisko v Bardejove, kde sa mohli zahrať a oddýchnuť. Na záver navštívili známe Bardejovské Kúpele, spoznali technológiu výroby oblátok a ochutnali vodu z liečivých prameňov.

            • eTwinning projekt – Teens beschreiden: Hier leben wir

            • V rámci nemeckého jazyka sme ukončili kooperáciu v medzinárodnom projekte eTwinning udelením certifikátu. Žiaci Septimy a tri žiačky z III. AG (Hrehová Zuzana, Troščáková Bianka, Vaškovičová Ivana) pracovali na rôznych zadaných témach v medzinárodných skupinách spracovávaním konkrétnych úloh. V medzinárodných skupinách boli žiaci z Poľska, Grécka, Chorvátska Turecka a Talianska. K zadaným úlohám patrilo aj nahratie prezentačného videa, ktoré predstavilo naše mesto Humenné a naše Slovensko. Pri natáčaní a fotografovaní nechýbala dobá nálada a nadšenie...:) Zuzana Hrehová si pripravila hodnotné reprezentačné video svojej obce Dlhé nad Cirochou.
              Tešíme sa, že sme v rámci medzinárodnej spolupráce a prezentácie našej školy vo svete eTwinning mohli získať nové poznatky, skúsenosti aj posilniť sociálne, kultúrne a komunikačné technológie. Nech to žiakom poslúži aj v ďalšom štúdiu, ktoré ich čaká.
              Vďaka za reprezentáciu školy vo svete eTwinning.


              sr. Sofia

            • Cesta do praveku a stredoveku

            • Šiestaci pokračujú v spoznávaní histórie. Tentokrát si to namierili rovno do najstarších období ľudských dejín – praveku a včasného stredoveku. Navštívili Archeopark Živá archeológia v Hanušovciach nad Topľou. Počas exkurzie mohli vidieť obydlia a rôzne repliky archeologických nálezov z doby kamennej, bronzovej, železnej, ale aj zo slovanského obdobia. Mnohé z týchto replík si aj vyskúšali. Napríklad bronzový alebo železný meč, brnenie, kamennú sekeru, drevenú motyku alebo mletie obilia. Vyskúšali si aj remeslá, ako výrobu keramiky, mini krosná či výrobu šperkov z drôtu. Počas exkurzie navštívili aj kaštieľ, kde si pozreli historickú a prírodovednú expozíciu.


              Mgr. Kavčaková, Mgr. Antoliková

            • Projekt KUNTERBUNT

            • Žiaci Kvinty ukončili prácu na medzinárodnom projekte eTwinning spolu s Tureckom, Talianskom, Chorvátskom, Gréckom a Poľskom. Dlhodobá kooperácia trvala od septembra 2021 do mája 2022.
              V projekte v nemeckom jazyku KUNTERBUNT – Pestrofarebný spoločne realizovali jednotlivé zadané úlohy projektu – spoločné reťazové jazykové hry, vytvárali spoločný kalendár a e-book rodiny Kunterbunt, prezentovali postery svojich voľno časových aktivít, precvičovali slovnú zásobu. V závere naspievali časť farebnej piesne, konkrétne červenej, ktorú sme si vyžrebovali pri spoločnom online stretnutí. Jednotlivé časti sa spojili do farebnej
              medzinárodnej kooperatívnej piesne, ktorá bola záverečným produktom projektu.
              Žiaci posilňovali nielen jazykové a sociálne kompetencie, ale aj technologické znalosti a získavali nové skúsenosti v oblasti medzinárodnej spolupráce na platforme eTwinning. V medzinárodných pracovných skupinách rozvíjali svoju kreativitu a posilňovali spoločenskú a občiansku kompetenciu s dosiahnutím stanoveného cieľa projektu.

              Ďakujeme za reprezentáciu našej školy v zahraničí aj vo svete eTwinning aj za snahu posunúť sa dopredu.


              sestra Sofia

            • Deň školy, rodiny a farnosti

            • „Radostnou cestou svedectva a viery kráčame spolu malí i veľkí.“
              11. júna 2022 bolo na CSŠ opäť veľmi veselo. Konal sa druhý ročník Dňa rodiny, školy a farnosti.
              Program otvorila pani riaditeľka Mgr. Marianna Harvanová svojím príhovorom. Prihovoril sa nám aj dekan našej
              farnosti Mgr. František Mariňák. V úvode sa predstavili deti a študenti s kultúrnym programom, ktorý sa
              prítomným veľmi páčil. Počas hlavného programu boli pre rodiny pripravené rôzne súťaže a aktivity. Tí najmenší
              sa mohli vyšantiť na nafukovacom hrade, uhádnuť jedlo či nechať si pomaľovať tvár. Starší si vyskúšali strieľanie
              z luku, rôzne športové a súťažné aktivity a veľmi obľúbení boli najmä psí kamaráti, o ktorých sme sa mohli
              v krátkych prednáškach dozvedieť veľa zaujímavostí. Súčasťou programu bolo aj vysadenie lipy, ktorú škole
              darovali záhradkárske potreby Hatala.
              Veľké poďakovanie patrí našim rodičom, ktorí už od rána nosili chutné koláčiky, pani kuchárkam, ktoré pripravili
              skvelý guláš, a taktiež všetkým pedagógom a ostatným zamestnancom školy za pomoc a kreativitu pri príprave
              tohto skvelého podujatia.
              Na druhom ročníku sa zišli rodiny, priatelia, kamaráti školy aj farnosti, aby sa zabavili, zatancovali, porozprávali
              a hlavne sa konečne spolu v pokoji a pohode stretli.

            • Hádaj, kto som

            • V priebehu školského roka sa šiestaci oboznamovali s rôznymi historickými osobnosťami, ktoré sa nám rozhodli osobne predstaviť. Na hodine dejepisu nám rôzne pikošky o evolučnej teórii porozprával sám Charles R. Darwin. Cisár Justinián a Pipin III. nám porozprávali o svojom vládnutí a kráľovskej rodine. Pravekí lovci nám predstavili ako lovili mamutov. Vypočuli sme si rôzne zaujímavosti zo života samotnej Kleopatry alebo Nefertiti, manželky faraóna Achnatona. Vedeli ste, že Kleopatra bola autorkou prvých kníh o kozmetike?


              Mgr. Kavčaková

            • Dobrovoľníčka v Slovenskom Červenom kríži

            • Ema Molokáčová zo Septimy sa stala obrovoľníčkou v Slovenskom Červenom kríži už v roku 2018 a v organizácii pôsobí už 4 roky. K tejto práci dobrovoľníka sa dostala vďaka svojmu kamarátovi, ktorý už tiež pôsobí v tejto organizácii dlhšie obdobie ako Ema. Jej motiváciou k tejto aktivite bola možnosť vidieť záchranárov pri záchrannej akcii. Plná nadšenia si tak podala prihlášku a stala sa členkou Územného spolku Slovenského Červeného kríža v Humennom.


              Akých aktivít sa Ema zúčastňuje?

              Hlavne vyučuje prvú pomoc na školách a v škôlkach a tiež vykonáva zdravotný dozor na rôznych akciách. Urobila si kurz špeciálne na výučbu prvej pomoci v materských školách a neskôr 33 hodinový kurz, vďaka ktorému môže chodiť ako zdravotný dozor na hromadné akcie. Spolu s ďalšími členmi spolku sa zúčastnila celoslovenskej súťaže – Memoriál Dr. Harineka – ako členka záchranárskeho tímu.

              Eme prajeme veľa nadšenia, odhodlanosti aj úspechov do ďalších rokov v tejto dobrovoľníckej službe.


              sr. Sofia

            • Môj originálny čitateľský denník

            • Ako kreatívne predstaviť literárne dielo? Žiaci kvarty spracúvali prečítané knihy podľa vlastného výberu do netradičnej podoby. Vyrobili knižný explosion box. Knihu potom na hodine prezentovali a touto cestou sa snažili vzbudiť záujem o literárne dielo aj u svojich spolužiakov.


              Mgr. M. Radová

            • Mokré vysvedčenie

            • Prostredníctvom hier v detskom bazéne v športovo-rekreačnom zariadení v Humennom sa naši predškoláci oboznamovali s vodným prostredím a zároveň popracovali na odbúrani strachu z vody. Za svoju odvahu v bazéne boli odmenení diplomom.

              Mgr. Radka Račková

            • Zbierame prvú úrodu

            • Tercia si v rámci triednických hodín pred vyše mesiacom vysadila záhony. Ani sme sa nenazdali a už sme mohli zozbierať prvú úrodu. Dúfame, že sa nám podarí vypestovať aj zopár ďalších pekných kúskov.

              PaedDr. Mária Čiefová

               

            • Odvaha a priateľstvo

            • Máme odvahu prekonať svoj strach a neustále sa posúvať ďalej. A dôležité je, že nie sme na
              to sami, pretože stále máme pri sebe niekoho, kto nás podrží.
              10 pravidiel správnej nocovačky:
              1. Prekonať seba samého.
              2. Prekonať strach.
              3. Podať pomocnú ruku kamarátovi.
              4. Zabávať sa.
              5. Zasúťažiť si.
              6. Smiať sa.
              7. Oddýchnuť si.
              8. Zjesť pizzu.
              9. Ísť spať po polnoci.
              10. Dokázať vstať ráno o 6:00 hod.
              Ďakujeme skvelým animátorom, že nám pomohli vytvoriť nezabudnuteľný zážitok pre našich
              žiakov sekundy a tercie.


              Mgr. Kavčaková, PaedDr. Čiefová