• Novinky

            • Pozdrav pre starkých z ŠKD

            • Teplá dlaň a sivé vlasy, dobré srdce lásku hlási. Vždy objatie a úsmev milý, hoc ubúdajú im už sily. To je naša babka, dedko, prababka či prapradedko. Majú pre nás dobrú radu, k tomu sladkú čokoládu. Potrebujú našu lásku, čo vyhladí každú vrásku. Aby sme ich v úcte mali, vždy s láskou ich privítali. Dali by nám veru všetko, naša babka aj náš dedko. Preto si aj žiaci z ŠKD pripravili milé darčeky pre svoje babky a dedkov, ktoré vyrábali v meciaci október. Aby nimi potešili starých rodičov a vyhladili im nejednu vrásku svojím objatím, slovom, či milým prekvapením v darčeku.

            • Vzdelávame pre život

            • Naši gymnazisti aj v tomto školskom roku odštartovali sériu vzdelávaní v spolupráci s IT školouPhDr. Slavomirom Terezkom zameranú na spoluprácu medzi významnými IT firmami a školami. Študenti sa počas roka budú duálne vzdelávať v oblasti tvorby úspešného elektronického obchodu, aby sa stali lídrami v oblasti informačných technológií na trhu práce. 

              Mgr. Monika Drábová

            • Úspešný projekt v nemeckom jazyku

            • Wir sind eine große Familie – Sme jedna veľká rodina

              Tento projekt v nemeckom jazyku získal národný certifikát kvality. Tohto ročná trieda septima participovala na projekte so žiakmi z Turecka a Grécka. Ďakujeme za spoluprácu a nadobudnuté poznatky. Tešíme sa na nové výzvy a zážitky vo svete eTwinning.

               

              Sr. Sofia

            • Hľadanie pravdy či podsúvanie dezinformácií???

            • Odhalíš nezmysel? ... Ktorý článok pochádza z tradičného a ktorý z dezinformačného média? Falošná dilema, Ad hominem, Autorita? ... Používam skôr argumenty alebo hrám na city? ... Som schopný sebareflexie? ...

              Piatkové dopoludnie (20.10.2023) mali možnosť študenti septimy byť aktívnymi účastníkmi konferencie pod názvom  Predchádzanie dezinformáciám v dominikánskom centre Veritas , v Košiciach. Vyššie uvedené pojmy sú len kvapkou z toho, o čom spolu diskutovali, premýšľali, argumentovali aj za účasti študentov z Košíc.

              V úvode sa prihovorila europoslankyňa Miriam Lexmann, ktorá má s týmto dominikánskym centrom aj osobnú väzbu. Ing. Katarína Kašická veľmi interaktívne a osobne debatovala na tému Odhaľovania nezmyslov. Mgr. Adrián Hudák – učiteľ a člen DIGIQ  veľmi pútavo približoval tému Bezpečnosti na internete a ako sa správať ako zodpovedný digitálny občan. Mgr. Natália Babicová  poukázala na dezinformácie, ktoré sú okolo nás a ako ich môžeme odhaliť. V závere sa opäť prihovorila europoslankyňa Miriam Lexman, ktorá odpovedala na otázky študentov. Celú konferenciu moderátorsky sprevádzal ThLic. Irenej Maroš Fintor, OP.

               

              Mgr. Katarína Lichmanová

            • Snaživé a úspešné recitátorky

            • V mesiaci október sa uskutočnilo školské a tiež regionálne kolo súťaže v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej prózy Timravina studnička, kde nás reprezentovali aj naše malé a šikovné recitátorky. Lea Uchaľová  porotu, ale aj všetkých prítomných, zaujala svojim prirodzeným a umeleckým podaním  príbehu o Dokonalej Kláre. Napriek veľkej konkurencii  získala krásne 3. miesto.

              Srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalších recitačných súťažiach!  

              Mgr. Lenka Mocáková

            • Mesiac úcty k starším

            • Tretiaci potešili svojimi pozdravmi, ale hlavne svojou veselou spevavou prítomnosťou našich starších obyvateľov mesta, ktorí navštevujú pravidelne stacionár Rímsko katolíckej diecéznej charity. Starkí si pre nich tiež pripravili krásne srdiečka i sladké dobroty. Darovanie bolo teda vzájomné : )      

              Mgr. Lenka Mocáková

            • Misijná nedeľa

            • Aj deti z ŠKD si spoločnou modlitbou ruženca za svet pripomenuli nastavajúcu Misijnú nedeľu(22.10.2023).  V modlitbe sme zahrnuli celý svet a všetky kontinenty, ktoré nám pripomenul aj misijný ruženec rozložený na zemi.Jednotlivé farby znázorňovali kontinenty na svete. Aspoň malou troškou prispeli pre veľký svet.

              Vychovávateľky ŠKD. 

            • Imatrikulácia

            • Imatrikulácia prvákov a kvintánov je u nás dlhoročnou tradíciou. V piatok 13. 10. 2023 sa študenti I.  AG a kvinty slávnostne zapísali do zoznamu študentov nášho GeCeeM-ka. V úvodnej časti si študenti prevzali z rúk riaditeľky školy, triednych učiteliek imatrikulačné listy a následne zložili slávnostný sľub, ktorým sa zaviazali, že sa s nasadením, odhodlaním pustia do vzdelávania a budú hájiť dobré meno školy.
              Potom na študentov čakali rôzne súťažné úlohy, ktoré preverili ich kreativitu, šikovnosť, spevácke či tanečné nadanie.
              Milí naši prváci a kvintáni, želáme vám, veľa šťastia, úsmevov a úspechov v škole.
              Veríme, že sa v našej gymnaziálnej rodine budete cítiť čo najlepšie.


              Študentský parlament GeCeeM, II. AG, III. AG

            • GeCeeM za kultúrou

            • Súčasťou školského procesu je aj viesť študentov k umeniu. Preto sme v stredu 18. 10. 2023 vymenili školské lavice za pohodlné kreslá v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. V bláznivej komédii  Zbabraná hra sme sa ocitli na premiére detektívky Vražda na Havershamskom panstve v podaní divadelného krúžku Technickej univerzity, počas ktorej nič nešlo podľa plánu. 
              Ako prezrádzal už názov hry, počas predstavenia sa pokazilo naozaj všetko, čo sa pokaziť mohlo. Táto komédia, ktorá získala niekoľko ocenení, nás očarila  nečakanými zápletkami a neskutočnými komickými situáciami.
              Tešíme sa, že sme si  mohli v týchto školských dňoch vychutnať aj kúsok umenia. 

              PhDr. Danka Hojdanová

            • Deň zdravej výživy na hodinách cudzích jazykov

            • Aj tento rok sme si na našej škole pripomenuli Deň zdravej výživy  jazykovými aktivitami na hodinách anglického a nemeckého jazyka. Žiaci  vyrábali postery s tohtoročnou aktuálnou témou - ochrana vody,  priniesli do školy zdravé potraviny a v cudzom jazyku zdôvodnili,  prečo sú zdravé. Ďalší žiaci zostavili potravinové pyramídy alebo  kruhy a diskutovali o tom, ktoré potraviny by sme mali jesť častejšie,  menej často, alebo len zriedka. 

              Vyučujúce cudzích jazykov

            • Timravina studnička

            • Timrava je názov studničky vyvierajúcej nad Políchnom neďaleko Lučenca a jej názov si za svoj pseudonym zvolila významná spisovateľka slovenského realizmu Božena Slančíková. Na jej počesť sa každoročne koná súťaž v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej prózy – Timravina studnička.


              Táto súťaž sa v našom meste uskutočnila 18. 10. 2023 vo Vihorlatskom múzeu. V regionálnom kole si zmerali svoj talent súťažiaci humenských škôl. Víťazkou v kategórii stredných škôl sa stala naša študentka septimy, Katka Polanská, ktorá svojím prednesom očarila odbornú porotu a získala krásne prvé miesto.

              Katke blahoželáme a držíme palce na celoslovenskom kole v Lučenci.

              PhDr. Daniela Hojdanová

            • Aj gymnazisti chcú byť zdraví

            • Pri príležitosti Dňa zdravej výživy 16. 10. 2023 študentský parlament zdravo obohatil desiatu študentov GCM-ka. Pripravil pre nich zdravé jabĺčka a ringloty. Podporujeme zdravý jedálniček našich študentov.


              Študentský parlament

            • Zdravá desiata

            • Dňa 16. októbra si každoročne pripomíname Deň zdravej výživy. Tento deň  zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania a vyzýva nás k zdravému životnému štýlu. Žiaci 1. - 4. ročníka si ho pripomenuli zdravou desiatou. Pani vychovávateľky spolu so žiakmi pripravovali kreatívne taniere plné vitamínov. Desiata pripravená zo zdravých surovín potešila naše oči a lákala k zahryznutiu. Zdravo sme si zamaškrtili na ovocí, zelenine, šalátoch, pečive, chutných nátierkach i koláčikoch. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a spravili nám deň krajším a  chutnejším.

            • Európsky deň Jazykov

            • Tento rok sme si pri príležitosti EURÓPSKEHO DŇA JAZYKOV, okrem aktivít pre žiakov v rámci hodín, pripravili aj video. Po týždňoch tvrdej práce a lámania jazykov, vzniklo toto dielo, ktoré ukáže krásu a rozmanitosť jazykov na prieč Európou aj Vám.

              Poďte spolu s našimi žiakmi na cestu po Európe.

               

              Mgr.Mišková

            • Rozhovor so spisovateľkou Gabrielou Futovou

            • Gabriela Futová je úspešná slovenská spisovateľka, ktorá píše pre deti a mládež. Jej knihy si našli miesto v každej detskej izbe. Pani spisovateľka nám porozprávala, aké boli jej začiatky, prečo sa rozhodla stať spisovateľkou a čo ju motivuje k ďalšiemu písaniu.

              Aké bolo Vaše vysnívané povolanie?

              Snívala som o tom, že budem učiteľkou. Pochádzam totiž z učiteľskej rodiny, takže učiteľské prostredie bolo pre mňa veľmi prirodzené. Chcela som však byť aj veterinárkou (ale zaskočila ma chémia), predavačkou za pultom a šoférkou autobusu Mestskej hromadnej dopravy :)

              Vyštudovali ste žurnalistiku. Ako sa z novinárky stala detská spisovateľka?

              Tá žurnalistika bol tak trochu omyl. Už počas štúdia som pochopila, že novinárstvo nie je pre mňa to pravé orechové. Písanie ma stále bavilo, ale nie novinárske. Takže novinárčinu som síce vyštudovala, ale nikdy som sa jej nevenovala.

              Vo svojich knihách vychádzate z vlastných zážitkov z detstva. Akým ste Vy boli dieťaťom?

              Ja si myslím, že som bola dobré dieťa. Moji bratranci však tvrdia, že som bola rozmaznaná. Ale až taká pravda to nemohla byť, keďže som s nimi ako najmladší člen bandy zvládala aj drsnejšie chlapčenské hry. Dobrá som bola v tom, že ako jedináčik som sa dokázala zabaviť celé hodiny aj sama. Aj keď... niekedy som rozoberala veci, lebo som chcela vedieť, z čoho sa skladajú a potom som ich už nedokázala zložiť späť. Tak neviem...

              Knižka Naša mama je bosorka je Vašou prvotinou. S akými reakciami ste sa stretli po napísaní tejto knihy?

              Väčšinou s pozitívnymi. Len sem tam sa objavil hnev, že ako môžem mame nadávať do bosoriek, ale to sa zlostili len ľudia, ktorí tú knihu nečítali a poznali len názov.

              S akými knihami sa v detstve stretávala malá Gabika a aké knihy číta dospelá Gabriela?

              Mojou obľúbenou knihou z detstva je dodnes Malá bosorka od Ottfrieda Preusslera. Ale inak som čítala takmer rad zaradom. Milovala som knihy Jacka Londona, hlavne tie o psoch a vlkoch (Jerry a Michael z ostrovov, Biely tesák, Volanie divočiny...), veľmi ma bavili rozprávky od pána spisovateľa Ľubomíra Feldeka, Danka a Janka, Kiki a Miki, Osmijanko. Dnes fičím hlavne na detektívkach, ale nevyhýbam sa ani iným žánrom, okrem sci-fi a takej tej ultra romantiky.

              Niekoľko rokov ste pracovali ako knihovníčka v knižnici. Aké sú Vaše skúsenosti a poznatky: čo dnešné deti čítajú, podľa čoho si knihu vyberajú?

              Vkus detí sa líši, ale najviac ma bavilo, keď si prišli deti vyberať knihy na odporúčané čítanie. Deti, ktoré nečítali radi si vyberali podľa hrúbky knihy. Dnes to už neviem posúdiť, na detskom oddelení som pracovala naozaj veľmi dávno.

              Kde čerpáte inšpiráciu na tvorbu?

              Všade okolo. Ale najviac od detí, lebo to, čo vymyslia, nevymyslí žiadny spisovateľ. Milujem rozprávania dospelých o zážitkoch s deťmi, rada pozorujem deti, zvieratá, rada si vymýšľam a sem tam si spomeniem na niečo zaujímavé z detstva a primotám to do príbehu.Vaša tvorba je venovaná skôr mladším čitateľom. Pre staršie deti ste napísali knihy Poškoláci alebo knihy v spoluautorstve s R. Bratom.

              Plánujete v budúcnosti viac tvoriť pre násťročných?

              Priznám sa, že násťroční sú pre mňa španielskou dedinou. Asi je to tým, že sa viac pohybujem medzi menšími deťmi. Tie aj preferujem ako cieľovú skupinu mojich kníh. Zatiaľ sa teda pre násťročných písať nechystám, ale ktovie. Možno raz dostanem taký nápad, že sa do toho pustím.

              Ďakujeme za rozhovor.

              Mgr. Dominika Taňkošová

            • Teambuilding v 6.A

            • My, žiaci 6.A, veríme, že dobré a kamarátske vzťahy sú základom osobného aj akademického rastu. Naše prvé teambuildingové stretnutie prebehlo 14.10.2023. Spoločne sme strávili sobotňajšie popoludnie v kine Fajn v Humennom.  Rozprávkové Esá z pralesa nás motivovali a utvrdili v tom, že budovať pozitívnu klímu v triede sa oplatí. 

              Mgr. Dominika Taňkošová a žiaci 6.A

            • Izraelskí študenti u nás

            • V posledných dňoch sme mali možnosť stráviť s izraelskými študentmi a predstaviť im našu kultúru a tradície. Navštívili sme Košice, Vysoké Tatry a tiež Oswienčim, kde sme si spoločne uctili obete holokaustu.

              Mgr. Adela Antolíková

            • Príroda zmenila naše plány

            • Aj keď pôvodne kroky našich gymnazistov mali smerovať do hlbín Zeme, kde mali obdivovať krásy aragonitovej výzdoby jaskynných priestorov, Zem ukázala svoju silu a v predvečer exkurzie zmenila naše plány.
              Z dôvodu zemetrasenia preto študenti I. AG, II. AG a sexty s náhradným, ale pestrým programom smerovali do košickej Botanickej záhradySlovenského technického múzea v Košiciach. Botanická záhrada je ideálnou voľbou, ak sa chcete vybrať do sveta prírody, ale nešľapať dlhé vzdialenosti. V jej priestoroch sme mali možnosť obdivovať takmer 4000 druhov rastlín, ktoré sú súčasťou slovenskej ale aj svetovej flóry. Mali sme možnosť vidieť ako rastú a kvitnú banány, pomelo, grepy alebo kakaové bôby, nad hlavami nám lietali motýle z tropických oblastí sveta, a zistili sme, koľko druhov chilli papričiek rôznych tvarov a farieb existuje.
              A tí, ktorí nie sú milovníkmi prírody, sa vydali na cestu bádania. V sprievode pracovníkov STM sme získali ucelený pohľad do histórie vedy a techniky. Zaoberali sme sa históriou metalurgie a baníctva v tomto kraji, činnosťou štôlní, zisťovali sme zákonitosti matematiky a fyziky. Zvedaví si na svoje prišli aj na dvoch poschodiach plných STEAM hlavolamov vo Vedecko-technickom centre.

              PK Človek a príroda