• Novinky

            • Kráľovská hra

            • Tretí novembrový týždeň sa niesol aj v znamení šachu. Uskutočnili sa Školské majstrovstvá okresu  Humenné v zrýchlenom šachu žiakov ZŠ a Školské majstrovstvá regiónu Humenné, Medzilaborce, Snina študentov SŠ. Našu školu reprezentovali zapálení študenti, ktorí v čase riaditeľského voľna dali prednosť tejto kráľovskej hre. Medzi hráčkami SŠ skončila Mirka Sitarčíková na 3.mieste. Nestratili sa ani žiaci ZŠ, z ktorých si najlepšie počínal Peťo Čabala.

              Ďakujeme za reprezentáciu školy!

            • KOMPARO 8 a 9

            • Aby sme mohli efektívnejšie napredovať a cielene zlepšovať náš výkon je potrebné vedieť, ako na tom aktuálne sme. 9. novembra 2023 sme využili jeden z nástrojov spätnej väzby pre školu, učiteľov, žiakov ale i pre rodičov - externé testovanie KOMPARO.

              Žiaci tried VIII.A, IX.A a Kvarta ku samotnému testovaniu pristúpili veľmi zodpovedne a prvý testový „stresík“ zvládli na výbornú, veď pozrite si fotogalériu.

              Mgr. Katarína Lichmanová (školský koordinátor)

            • Ako sova líške bájky čítala

            • Na pódiu CVČ Dúha v Humennom nám bábkoherečky z prešovského divadla Babadlo predviedli Ezopove bájky naživo. Hlavnou postavou bola líška - pažravá a trochu prefíkaná. Sprevádzali ju malé myšky, bocian, pes či múdra sova. Divadielko, spestrené veselými pesničkami, sa žiakom II. A - VII. A páčilo, pobavilo ich i poučilo.

              Mgr. Dominika Taňkošová

            • Medzinárodná filozofická olympiáda

            • Dňa 14. novembra 2023 sa študentka septimy - Katka Polanská zúčastnila Medzinárodnej filozofickej olympiády. Viac ako 180 účastníkov zo Slovenska hostila katedra filozofie Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku. Súťažiaci mali 120 minút na napísanie filozofickej eseje a vybrali si jednu z troch ponúkaných tém.

              Katke prajeme, čo najpriaznivejší posudok od hodnotiteľov.

              Mgr. Katarína Lichmanová

            • Finančná sloboda

            • Ako rozumne hospodáriť s financiami, ako sa vyhnúť osudným chybám? Kedy a do čoho investovať? Ako zvládnuť nepredvídané životné udalosti? Ako a čo poistiť? Čo s infláciou? Ako nadobudnúť majetok a zároveň neprísť o neho?

              Poznáte už zlaté pravidlá finančnej slobody? Nie?

              Naši gymnazisti ich nielen poznajú, ale si ich mali možnosť aj zažiť. Počas celodenných simulovaných hier reálneho, každodenného život v priebehu 60. rokov ich sprevádzali lektori finančnej gramotnosti Mgr. Martin Maleš a p. Marián Sahajda, ktorým sme vďační.

              A čo na to naši študenti? Cennejšie skúsenosti v tejto oblasti ako tieto, zatiaľ nezažili.

              Mgr. Monika Drábová 

            • S ekológiou sme si sadli

            • V akomkoľvek veku by nám malo záležať nielen na sebe samých, no mali by sme dbať aj o dobro nás všetkých. Preto by nám malo záležať aj na zdravom a čistom životnom prostredí.

              Do zberu odpadu a upratovania okolia školy sa v rámci projektu 365 banky zapojili nielen žiaci základnej školy, ale ruku k dielu priložili aj gymnazisti.

              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Záložka do knihy spája slovenské školy

            • Naša škola sa aj tento rok  zapojila do zaujímavého projektu pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy. Témou tohto ročníka boli Hrdinovia detektívnych románov.
              Našim študentom sa záložky naozaj podarili a veríme, že potešili študentov zo Spojenej školy v Lipanoch.

              Študentom prajeme veľa radostných chvíľ pri čítaní kníh.


               PhDr. D. Hojdanová

            • Návšteva hvezdárne

            • V rámci týždňa Vedy a techniky, navštívili naši piataci Vihorlatskú hvezdáreň. Absolvovali zaujímavú prednášku v aule hvezdárne na tému Vesmír, Slnečná sústava, pohyby Zeme a svetelné znečistenie.  Formou projekcie a rozprávania s odborným pracovníkom hvezdárne si žiaci rozšírili vedomosti o vesmíre a našej Zemi získané na hodinách geografie.  Zaujímavé animácie pohybov Zeme a obehu Mesiaca okolo Zeme im pomohli lepšie pochopiť dané javy. Žiakom sa návšteva veľmi páčila, niektorí tu boli po prvýkrát. 

              Mgr. V. Fedoriaková

            • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

            • Naša škola sa na hodinách nemčiny zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom  Jazykový WocaBee šampionát.
              Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí").

              Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
              Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti. Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači. Môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba, ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu.

              Aktuálne máme za sebou okresné kolo šampionátu, v ktorom naši siedmaci získali krásne 1. miesto a postúpili do krajského kola, ktoré sa uskutoční od 6.11. do 10.11.2023. Za úspech im blahoželáme a držíme palce v krajskom kole!

              Tou najdôležitejšou výhrou však je zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.

              Mgr. Daniela Chalachanová
               

            • Sviečkový sprievod ŠKD

            • V tomto dušičkovom čase, keď si viac spomíname na našich blízkych zosnulých, sme s deťmi z ŠKD išli spoločne vo sviečkovom sprievode mestom na miestny cintorín, kde sme sa spolu s našim školským kaplánom P. Pasternákom pomodlili za duše v očistci. Túto akciu sme ukončili svätou omšou vo farskom kostole Všetkých svätých.

              Vychovávateľky. 

            • Dám vám budúcnosť a nádej

            • Veď ja poznám zámer, ktorý mám s vami - hovorí Pán. Sú to myšlienky pokoja a nie súženia: dám vám budúcnosť a nádej.” (Jer, 29,11)​​​

               

              Vieme, že „obdobie dušičiek“ je pre mnohých veľmi osobným a bolestným obdobím straty milovaných. Aj Ježiš zaplakal nad stratou svojho priateľa Lazara. No zároveň Ježiš vedel, že Otec splní to, o čo ho poprosí. A On prosí o život pre každého. V tejto nádeji aj my myslíme na našich blízkych, ktorých zverujeme do Ježišových prosieb.  

              Skúsenosť straty našich blízkych nás učí, aký vzácny je čas. Aký je jedinečný, ako svojimi súčasnými rozhodnutiami, vzťahmi, komu alebo čomu venujeme svoju pozornosť, ovplyvní našu večnosť. Buďme si navzájom oporou v konaní dobra, v trpezlivosti znášať svoje nedokonalosti ale aj zlyhania iných, v odvahe byť pravdiví, verní v tom, k čomu sme povolaní Bohom a nie svojimi ambíciami.

               

              Ďakujeme všetkým, ktorí prijali pozvanie k spoločnej modlitbe a sláveniu sv. omše za našich zosnulých študentov, absolventov a zamestnancov školy. S láskou na vás spomíname.

            • CyberSecurity - tvoja digitálna stopa

            • Vieš, aké digitálne stopy za sebou zanechávaš a ako to ovplyvňuje Tvoju bezpečnosť? Vieš, ako bezpečne používať svoje mobilné zariadenie? Vieš, že každý klik a zdieľaný obrázok, aj keď ho zmažeš, zostáva navždy. Je digitálny pokrok naozaj pozitívny? 

              Na tieto a mnohé ďalšie otázky sme sa vybrali hľadať odpovede do Košíc na CyberSecurity Day. My sme odpovede našli, teraz je rad na vás.

              Mgr. Monika Drábová 

            • Modlitba je rečou srdca, ale môže znieť aj v cudzom jazyku

            • Na hodinách anglického a nemeckého jazyka sme sa v mesiaci október pripojili k modlitbe sv. ruženca v cudzích jazykoch.  Prirodzene sme sa tak spojili s miliónmi veriacich, pre ktorých je anglický a nemecký jazyk rodným jazykom.

              Vyučujúce cudzích jazykov