• Novinky

            • Návšteva hvezdárne

            • V rámci týždňa Vedy a techniky, navštívili naši piataci Vihorlatskú hvezdáreň. Absolvovali zaujímavú prednášku v aule hvezdárne na tému Vesmír, Slnečná sústava, pohyby Zeme a svetelné znečistenie.  Formou projekcie a rozprávania s odborným pracovníkom hvezdárne si žiaci rozšírili vedomosti o vesmíre a našej Zemi získané na hodinách geografie.  Zaujímavé animácie pohybov Zeme a obehu Mesiaca okolo Zeme im pomohli lepšie pochopiť dané javy. Žiakom sa návšteva veľmi páčila, niektorí tu boli po prvýkrát. 

              Mgr. V. Fedoriaková

            • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

            • Naša škola sa na hodinách nemčiny zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom  Jazykový WocaBee šampionát.
              Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí").

              Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
              Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti. Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači. Môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba, ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu.

              Aktuálne máme za sebou okresné kolo šampionátu, v ktorom naši siedmaci získali krásne 1. miesto a postúpili do krajského kola, ktoré sa uskutoční od 6.11. do 10.11.2023. Za úspech im blahoželáme a držíme palce v krajskom kole!

              Tou najdôležitejšou výhrou však je zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.

              Mgr. Daniela Chalachanová
               

            • Sviečkový sprievod ŠKD

            • V tomto dušičkovom čase, keď si viac spomíname na našich blízkych zosnulých, sme s deťmi z ŠKD išli spoločne vo sviečkovom sprievode mestom na miestny cintorín, kde sme sa spolu s našim školským kaplánom P. Pasternákom pomodlili za duše v očistci. Túto akciu sme ukončili svätou omšou vo farskom kostole Všetkých svätých.

              Vychovávateľky. 

            • Dám vám budúcnosť a nádej

            • Veď ja poznám zámer, ktorý mám s vami - hovorí Pán. Sú to myšlienky pokoja a nie súženia: dám vám budúcnosť a nádej.” (Jer, 29,11)​​​

               

              Vieme, že „obdobie dušičiek“ je pre mnohých veľmi osobným a bolestným obdobím straty milovaných. Aj Ježiš zaplakal nad stratou svojho priateľa Lazara. No zároveň Ježiš vedel, že Otec splní to, o čo ho poprosí. A On prosí o život pre každého. V tejto nádeji aj my myslíme na našich blízkych, ktorých zverujeme do Ježišových prosieb.  

              Skúsenosť straty našich blízkych nás učí, aký vzácny je čas. Aký je jedinečný, ako svojimi súčasnými rozhodnutiami, vzťahmi, komu alebo čomu venujeme svoju pozornosť, ovplyvní našu večnosť. Buďme si navzájom oporou v konaní dobra, v trpezlivosti znášať svoje nedokonalosti ale aj zlyhania iných, v odvahe byť pravdiví, verní v tom, k čomu sme povolaní Bohom a nie svojimi ambíciami.

               

              Ďakujeme všetkým, ktorí prijali pozvanie k spoločnej modlitbe a sláveniu sv. omše za našich zosnulých študentov, absolventov a zamestnancov školy. S láskou na vás spomíname.