• Novinky

            • Trhy v podaní tercie

            • V stredu 18.5.20213 sa na chodbách našej školy konali sladké trhy s názvom Bake sale. Na žiakov a študentov čakali sladké koláčiky, rôzne dobroty, čajové pečivo a  malé drobnosti.
              Tercia ukázala svojho obchodného ducha a zároveň nám spríjemnila deň sladkými dobrotami.

              Mgr. Anna Kavčáková

            • Šaty - odraz tradície, kultúry a módy

            • ,,Svet je kniha a tí, ktorí necestujú, čítajú iba jednu stranu." Tento citát sv. Augustína inšpiroval študentov Kvinty a na hodinách Umenia a kultúry "precestovali svet". Spoznali históriu, pamiatky, jedlá i tradičný odev obyvateľov rôznych častí sveta. Už vedia, že v šatníku indickej ženy nesmie chýbať sári a kimono sa vyrába z hodvábu. Zistili, že klopkajúce dreváky sú symbolom Holandska a v Škótsku sukne nenosia len ženy. Všetci sa však zhodli na tom, že parta z kvetov a stúh, spolu so slovenským ľudovým krojom, patria medzi tie najkrajšie.

              Mgr. Dominika Taňkošová

               

            • Priniesli sme kopec medailí

            • Dnes 16. 5. 2023 sa uskutočnil XXIV. ročník Štefánikovho behu mládeže. Súťaže sa zúčastnili žiaci a žiačky základných škôl nášho okresu. Súťažilo sa v štyroch kategóriách žiakov a žiačok. Naši žiaci po výborných výkonoch vybojovali pekné umiestnenia.

              V súťaži žiačok sme získali:

              I. kategória - 3. miesto - Emma Račková,

              II. kategória - 1. miesto - Chiara Kováčová,

              III. kategória - 3. miesto - Tatiana Šilárová.


              V súťaži žiakov sme získali:

              I. kategória - 1. miesto - Ján Kocík,

              II. kategória - 2. miesto - Damián Rastislav Kováč,

              III. kategória - 1. miesto - Jakub Ľubiščák.

              Všetkým srdečne blahoželáme.

              Mgr. Jozef Bačovčin

            • Nazaret, Rosh HaNikra a rozlúčka s partnermi na výmennom pobyte

            • Do izraelskej mozaiky nám pribudli ďalšie miesta a skúsenosti. Bližšie sme spoznali okolie Nazaretu a jeho centrum s Bazilikou Navštívenia Panny Márie a Kostolom sv. Jozefa. V Rosh HaNikra na hraniciach s Libanonom sme sa dozvedeli o faune a flóre v miestnom regióne a obdivovali krásy prírodnej rezervácie. Po spoločne strávených dňoch prišiel čas rozlúčky.

              Veľmi pekne ďakujeme našim partnerom za prijatie a mnohé spoločné chvíle, v ktorých sme získali nový pohľad na túto fascinujúcu krajinu. Veľká vďaka patrí aj našim partnerom z Cirkevného gymnázia sv. Cyrila a Metoda v Snine pod vedením Mgr. Emílie Karľovej.

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Voda základ života a naši víťazi

            • Opäť Botanikiáda, čiže súťaž o niektorej oblasti rastlín, v atraktívnom prostredí Botanickej záhrady Košice, pre piatakov z Košického a Prešovského samosprávneho kraja. Zo školského kola, ktoré v online forme prebehlo začiatkom apríla, vyšli ako víťazi Nina Veľasová,Tomáš Juhász, Chiara Kováčová a Adam Polák. Prví dvaja nás 10.5.2023 úspešne reprezentovali na regionálnom kole. Jednou z odmien bola možnosť vidieť rôzne nové expozície ako je napríklad šesť drevených plastík zobrazujúcich v nadživotnej veľkosti šišky, semená alebo plody vybraných tamojších stromov.


              Ďakujeme za reprezentáciu a srdečne blahoželáme.

              Ing. Saloňová

            • ÚSPECH našej študentky na celoslovenskom kole DEJEPISNEJ olympiády

            • V dňoch 4. - 6. mája 2023 sa v Bratislave uskutočnilo celoštátne kolo DEJEPISNEJ olympiády.

              Zanietení budúci historici SŠ mali aj tento rok silnú motiváciu študovať, bádať, hľadať a pýtať sa na historické fakty, súvislosti, príčiny a následky rôznych udalostí, činov a rozhodnutí.

              Túto motiváciu im poskytla možnosť zapojiť sa do olympiády, ktorá pozostávala z testu a následne obhajoby písomných prác.

              Našu školu na celoslovenskom kole  DEJEPISNEJ olympiády reprezentovala Timea Tomková (sexta), ktorá postúpila zo zlatej priečky krajského kola  a vo finále  obsadila krásne 6. miesto.

              Timei  blahoželáme a ďakujeme jej za fantastickú reprezentáciu  školy.

              Veríme, že bude inšpiráciou aj pre iných študentov našej školy.

               

              Mgr. Beáta Kerekaničová

               

            • Tel Aviv, Acco a Nahariya počas výmenného pobytu

            • Naše ďalšie dni výmenného pobytu pokračovali spoločnými aktivitami, diskusiami, objavovaním a zdieľaním každodenného života. Voľný čas sme trávili s rodinami našich partnerov, ktorí nám dovolili spoznať rozmanité miesta Nahariye.

              Aj v modernom veľkomeste sme vedeli nájsť históriu. V uliciach starej časti Tel Avivu - Jaffe sme hľadali stopy po stáročiach naplnených víťazstvami a prehrami, bojmi a obdobiami prosperity, rôznymi náboženstvami a osobnosťami, akými boli napríklad biblická postava Jonáša, historická postava francúzskeho vodcu Napoleona Bonaparteho či sv. Petra.

              Historická časť Acca nám zasa priblížila rôzne obdobia prosperity tohto regiónu.

              PaedDr. Mária Čiefová 

            • 🥉Celoslovenské kolo Biblickej súťaže🥉

            • V dňoch 2. – 3. mája 2023 sa naša trojica biblistov z II. A, Ján Kontuľ, Anna Lecáková a Jakub Skoupil, zúčastnili Metropolitného /celoslovenského/ kola Biblickej súťaže v Juskovej Voli, kde skončili na úžasnom 3. mieste.

              Okrem súťaženia sa tu spolu s inými deťmi stretli s dvoma gréckokatolíckymi biskupmi (vladykom Petrom Rusnákom a vladykom Cyrilom Vasiľom), spoznali nových kamarátov, zahrali sa hru Biblionár a relaxovali v prekrásnom prostredí Gréckokatolíckeho mládežníckeho centra Bárka.

              Srdečne im blahoželáme a nech Božie Slovo, ktorému v týchto dňoch venovali nemálo času v nich bohato prebýva a prinesie bohatú úrodu.


              Mgr. Daniela Chalachanová

            • Výmenný pobyt v Izraeli

            • Študenti gymnázia v týchto dňoch spoznávajú svojich partnerov vo výmennom pobyte v meste Nahariya na severe Izraela. Po náročnej ceste sa zoznámili s rodinami účastníkov, zúčastnili sa na formálnych aj neformálnych stretnutiach, spoznali zástupkyňu veľvyslanca SR p. Simonu Kozmovú a diplomata p. Olivera Buzeka a žiakov a riaditeľov škôl zapojených do tohto projektu.

              V každodenných situáciách získavajú nové skúsenosti a nové pohľady, ktoré formujú ich názory a celkovú osobnosť.

              PaedDr. Mária Čiefová 

            • ŠTÚROV ZVOLEN

            • V stredu 3. 5. 2023 sa vo Vihorlatskom múzeu v Humennom konalo okresné kolo súťaže v rétorike Štúrov Zvolen. Poslaním súťaže je formovať vzťah mladých ľudí k rodnému jazyku, k samostatnej tvorivej činnosti a zároveň rozvíjať verbálno-komunikačné schopnosti. V kategórii stredných škôl nás reprezentovala Ivana Vaškovičová, študenta IV. AG, ktorá získala 3. miesto.

              Ivke srdečne blahoželáme.

              PhDr. Daniela Hojdanová

            • Lesníci na návšteve

            • V mesiaci apríl, ktorý patrí našim lesom, sme k nám pozvali pánov lesníkov. Lesníci nám porozprávali o svojej práci a čo je ich úlohou. Deti si vyskúšali rôzne zaujímavé aktivity, pri ktorých sa aj veľa naučili. Taktiež sme s lesníkmi oslávili aj Deň Zeme a to napríklad aktivitami, pri ktorých si deti pripomenuli hlavne udržiavanie poriadku v prírode, čo do lesa patrí a čo nie. Nakoniec boli deti obdarené darčekom v podobe hry a rozlúčili sme sa lesníckym pozdravom Lesu zdar

              vychovávateľka Simona

            • Náš deň Zeme

            • Deň Zeme sme si tento rok v našej škole pripomenuli v piatok 28. apríla. Na chvíľu sme odložili učebnice bokom a pustili sme sa do skrášľovania a zveľaďovania prostredia, v ktorom trávime väčšinu času. Počasie našej jarnej brigáde prialo. Žiaci a študenti vyčistili vnútorný areál školy, vyzbierali odpadky, pozametali chodníky a rozzelenali školský areál vysadením ihličnatých stromčekov.

              Mgr. Dominika Taňkošová

            • Naše žiačky opäť víťazia

            • V piatok 28. 4. 2023 sa uskutočnilo okresné finále školského pohára SFZ žiačok ZŠ vo futbale. Naše žiačky si po výborných výkonoch vybojovali 1. miesto a túto súťaž vyhrali. Tešili sa z diplomu i pohára a z postupu do krajského kola tejto súťaže, ktorá sa uskutoční v máji.

              Srdečne blahoželáme.

              Mgr. Jozef Bačovčin

            • 30. výročie vzniku školy – Videokaleidoskop

            • Milí kolegovia, žiaci a študenti, nielen súčasní, ale aj bývalí!

              Chceme vám ponúknuť krátke návraty do minulosti vo forme videoskratiek z podujatí našej školy pár rokov dozadu. Po stiahnutí pdf súboru dole pod obrázkom môžete kliknúť na akciu, ktorá vás zaujíma. Ak by ste si chceli pozrieť nezostrihané videá alebo pravidelné vysielania školskej CMTV, nájdete ich po skopírovaní odkazov z textu pod bannerom do webového prehliadača. Poteší nás aj to, keď posuniete tieto linky bývalým žiakom školy, ktorých ste na videách spoznali a sú už dávno dospelí, nech si môžu zaspomínať na svoju školu, spolužiakov i pedagógov. Ďakujeme a tešíme sa na vaše odozvy.

               

              Videá si môžete pozrieť TU