• Novinky

            • Teens beschreiben – Hier leben wir

            • 27. júla 2022 bola práca žiakov oktávy a troch žiačok zo IV. AG (Hrehová Zuzana, Troščáková Bianka, Vaškovičová Ivana) v medzinárodnom projekte eTwinning Teens beschreiben – Hier leben wir (Tínedžeri popisujú – Tu žijeme) ocenená národným CERTIFIKÁTOM KVALITY národnou podpornou službou pre eTwinning v Žiline.
              Spolupracovali sme na európskej úrovni so zahraničnými školami v Poľsku, Grécku, Chorvátsku a Turecku. Projekt sa realizoval od januára 2022 do mája 2022. V medzinárodných pracovných skupinách sme rozvíjali aj svoju kreativitu a posilnili tak kultúrne povedomie pri vytváraní jednotlivých úloh pri prezentovaní spoločenskej a
              občianskej kompetencie s úspešným ukončením projektu.

              Tešíme sa z toho, že sme mohli reprezentovať našu školu vo svete eTwinningu a rozšírili si svoje obzory.
              sr. Sofia

            • Matematika a smartfóny

            • Inteligentné telefóny nemusia slúžiť len na vzájomnú komunikáciu, surfovanie a zdieľanie sa, ale boli pre nás užitočné aj pri opakovaní na hodine matematiky.

              Mgr. Monika Drábová

            • Účelové cvičenie na našej ZŠ a Gymnáziu

            • V minulosti branné cvičenie, po novom účelové cvičenie alebo Kurz ochrany života a zdravia. Aj takéto dni sú súčasťou vyučovania, ktoré pred pár dňami vystriedalo letné prázdniny. Nebolo tomu inak ani  piatok 16. septembra 2022, kedy mali naši žiaci možnosť vymeniť školské lavice za pobyt v prírode. Okrem zdravého pohybu na čerstvom vzduchu si vyskúšali rôzne aktivity na stanovištiach zameraných na podanie prvej pomoci, orientáciu v prírode, spoznávali prírodniny v okolí školy, vyskúšali si hod granátom na cieľ, spoznávali dopravné značky, ale aj chemickú ochranu a pravidlá pohybu a pobytu v prírode.

              Bol to užitočne strávený čas plný smiechu a zážitkov.

              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Deň tradičných remesiel v skanzene

            • Na Dni tradičných remesiel v skanzene v Humennom (14. 9. 2022) sme videli tokárov, umeleckých rezbárov,
              tkáčov, kováčov, spracovateľov vosku, konský záprah a ľudových umelcov z blízkeho regiónu. Niektoré remeslá
              nás zaujali natoľko, že sme sa zapojili a aj do tvorivých dielní.

              Piataci a šiestaci 

            • Divadelné predstavenia v anglickom jazyku

            • Dňa 13. 9. 2022 v MsKS Humenné sa žiaci našej školy zúčastnili sa na divadelnom predstavení v anglickom jazyku v podaní profesionálneho Divadelného centra, ktoré hravou formou a pomocou veselých pesničiek pomáha rozvíjať jazykové schopnosti žiakov a zároveň ponúka jedinečný umelecký zážitok v cudzom jazyku. Mladší žiaci si pozreli rozprávku Lazy goat, pre starších žiakov bola uvedená divadelná hra Last wish.

              Predstavenia sa nám veľmi páčili, a tak sa tešíme znovu o rok na ďalšie tituly, ktoré si určite nenecháme ujsť. 

              Mgr. Adela Antoliková

               

            • Workshop SZUŠ VIA ARTO

            • Dnes sa žiaci I. stupňa zúčastnili výtvarného workshopu SZUŠ VIA ARTO v priestoroch našej školy, kde má umelecká škola svoje elokované pracovisko.

              Ďakujeme za tvorivé nápady a výbornú atmosféru :)

              Možnosť zapísať deti do umeleckej školy potrvá do 14. 9. 2022.

            • KUNTERBUNT - PESTROFAREBNÝ eTwinning projekt v nemeckom jazyku

            • Žiaci triedy SEXTA participovali na tvorbe projektov na platforme eTwinning (www.etwinning.sk – medzinárodné školské online partnerstvá) v školskom roku 2021/2022. Uverejňovaním svojich príspevkov a výstupov práce v rámci vyššie menovaného portálu, si žiaci zlepšili nielen svoje jazykové znalosti v nemeckom jazyku, ale aj
              reprezentovali našu školu v rámci medzinárodnej spolupráce škôl vo svete. 27. júla 2022 náš projekt získal národné ocenenie CERTIFIKÁTU KVALITY od národnej podpornej služby eTwinning so sídlom v Žiline.
              Do spolupráce sme sa zapojili ako škola zo Slovenska ku školám z 5. štátov – Grécka, Chorvátska, Poľska, Talianska a Turecka, spolu 8 škôl.

              V projekte KUNTERBUNT – PESTROFAREBNÝ sa žiaci učili nemecký jazyk s podporou audiovizuálnych schopností a jazykových zručností. Práca na zadaných témach, spoločné online stretnutia a praktické používanie nemčiny pri komunikácii povzbudili žiakov k učeniu sa nemčina ako 2. cudzieho jazyka. Žiaci pracovali na čiastkových úlohách s jednotlivými online nástrojmi Web 2.0. Súčasťou bolo aj posilňovanie intrapersonálnych
              a interpersonálnych zručností, zručností v oblasti používanie technológií, ale aj spoznávanie iných národov a ich kultúr s prezentovaním našej kultúry. To, že pracovali na patričnej úrovni, dokazuje aj udelenie CERTIFIKÁTU KVALITY.


              sr. Sofia

            • S nemčinou do života

            • Naša bývalá študentka Veronika Chalachanová k nám prišla 9. septembra, aby s nami podelila o svoje skúsenosti používania jazykových zručností v zahraničí. Ako študentka po 1. ročníku štúdia architektúry na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave sa odhodlala privyrobiť si v Rakúsku na svoje ďalšie štúdium. Keďže na našej škole sa učila nemecký jazyk, a aj na vysokej škole, mala veľkú výhodu a bez väčších obáv mohla nastúpiť ako pracovná sila v penzióne v Alpách v Soldene. Popri práci mala možnosť aj obdivovať a spoznávať krásy alpského kraja a život miestnych obyvateľov. Okrem financií si z tohto miesta odniesla do života aj nové zážitky a obohatila aj svoje jazykové schopnosti. Takto povzbudila žiakov k učeniu sa druhého cudzieho jazyka. Tejto besedy sa zúčastnili žiaci I. AG, II. AG, III. AG, Kvinty a VII. A.

              Ďakujeme jej za čas a motiváciu k ďalšiemu štúdiu jazyka.

              Vaše nemčinárky

            • Nezabudnutí susedia

            • Aj tento rok sa naši študenti oktávy a septimy zúčastnili na pietnej spomienke s názvom Nezabudnutí susedia – Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. K tomuto celoslovenskému podujatiu sa pridalo aj mesto Humenné, pretože, žiaľ, nebolo výnimkou a do táborov smrti bolo vyvezených 2200 Humenčanov.  Na ich pamiatku bolo prečítaných 70 mien obetí holokaustu. Túto minulosť už zmeniť nemôžeme, no je na každom z nás, ako bude vyzerať naša prítomnosť i budúcnosť.

              PhDr. Daniela Hojdanová

            • Medzinárodný deň finančnej gramotnosti

            • 8. september je Medzinárodným dňom finančnej gramotnosti. 

              V našej škole sa snažíme o to, aby sa z našich žiakov stali ľudia zodpovedne spravujúci svoje financie. Preto sa vo zvýšenej miere venujeme rozvoju finančnej gramotnosti. Žiaci a študenti počas dnešného dňa riešili kvízy, popasovali sa s praktickými úlohami zo sveta financií, navrhli vlastnú bankovku. Súťaž tried vyhodnotíme začiatkom budúceho týždňa. :)

              Mgr. Monika Drábová

            • Začíname netradične

            • Žiaci II.A a III.A mohli spoločne v uliciach nášho mesta objavovať a spoznávať dôležitosť vody, jej spôsob prepravy, údržby i kontroly, vďaka vodárenským závodom.:) 

              Určite aj táto netradičná forma výučby naštartovala nadšenie pre získavanie nových vedomostí. 

              Mgr. Mocáková, Mgr. Jakubová

            • Ponuka pre šikovných

            • Aj v tomto školskom roku ponúkame rodičom a žiakom možnosť navštevovať súkromnú základnú umeleckú školu VIA ARTO s elokovaným pracoviskom v priestoroch našej školy.

              Ak má vaše dieťa talent na tanec, hudbu, divadlo alebo maľovanie, neváhajte ho prihlásiť. 

              Viac info na plagáte.