• Novinky

            • Sme pripravení cestovať kamkoľvek

            • Užívajúc si posledné týždne školy a pripravujúc sa na leto a cestovanie, zvolili sme prácu na dialógoch v neďalekom parčíku. Vedieť sa na všetko možné na železničnej stanici  povypytovať uistiť sa o prestupoch či možnostiach cestovania v zahraničí by pre nás v angličtine už nemal  byť problém.

              Mgr. Ľubomíra Krajňák

            • Zážitkové vyučovanie - jam, jellies, marmalade and chutney

            • V Kvinte sme sa inšpirovali príbehom mladého Škóta, ktorý sa stal vďaka výrobe džemu milionárom. Do hodiny angličtiny sme vniesli rôzne chute a pospomínali sme rôzne typy ovocia po anglicky. Doniesli sme domáce varianty, spomenuli domáce recepty a rozdiely v tom čo je čo. Samozrejme, s radosťou sme aj ochutnali. V jeseni zas nejaký džem navarime! 

              Mgr. Ľubomíra Krajňák

            • Rozlúčka s maturantmi

            • Dňa 20.05.2022 zazvonil posledný zvonček pre našich maturantov tried oktáva a 4.AG. V slávnostnom príhovore sa poďakovali vedeniu školy, triednym učiteľkám a celému učiteľskému zboru, ktorí ich sprevádzali a pomáhali im počas celého štúdia. 

              Veríme, že na našu školu budú spomínať v dobrom a v budúcnosti zúročia všetko, čo sa tu naučili. 

              Želáme im, aby maturita bola úspešným krokom do novej etapy ich života. 

            • Sme úspešná škola v Humennom

            • Do logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov sa zapojilo 2271 nadaných žiakov zo 74 škôl z celého Slovenska. 

              Žiaci Diana Salanciová a Peter Čabala postúpili do finálového celoslovenského kola, ktoré sa uskutočnilo 25. apríla.  Naši žiaci zožali obrovský úspech a tým sme sa ako škola stali úspešnou školou v Humennom.

              Peter a Diana, srdečne gratulujeme a ďakujeme.

              Ste hlavičky.

              Mgr. Monika Drábová

            • Ocenenie pedagogických zamestnancov

            • 24. apríla 2022 sa v Seminárnom kostole sv. Antona Paduánskeho konalo oceňovanie pedagogických zamestnancov katolíckych škôl za dlhoročnú prácu a významný podiel na rozvoji katolíckeho školstva na Slovensku. Medzi ocenenými bola aj naša pani zástupkyňa riaditeľa školy PaedDr. Alena Šatníková. Z rúk Mons. Bernarda Bobera, košického arcibiskupa – metropolitu a predsedu Komisie biskupov Slovenska pre katechizáciu a školstvo, si prebrala pamätnú medailu sv. Ondreja. Táto jej bola udelená za dlhoročnú aktívnu a obetavú prácu vo funkcii zástupkyne riaditeľa školy a učiteľky. Svojím životom a pedagogickým pôsobením sa významne podieľa na rozvoji katolíckeho školstva v Košickej arcidiecéze.
              V krátkom rozhovore sme jej položili pár otázok:
              Ako dlho pôsobíte v školstve?
              V školstve pôsobím takmer 30 rokov.


              Prečo ste sa rozhodli pre učiteľské povolanie?
              Mám rada deti a veľmi rada s nimi trávim čas.


              Aký bol začiatok pedagogickej praxe?
              Na začiatok svojej pedagogickej praxe mám iba tie najkrajšie spomienky. Na jednej strane to boli starší kolegovia, ktorí nad nami držali ochranné krídla. Vedeli nás povzbudiť, poradiť nám. Ak sme si nevedeli rady, zdieľali s nami svoje múdrosti, skúsenosti. A boli to aj úžasní žiaci, ktorí nás obohacovali svojou prítomnosťou, úprimnosťou, bezprostrednosťou. Myslím, že sme boli takou dobrou „školskou“ rodinou.


              Čo Vás motivuje pri práci pedagóga?
              Ak sa deťom darí, rady chodia do školy, tešia sa z toho, čo vedia a hlavne, ak nechcú „prestať“ v učení....


              Na Cirkevnej spojenej škole učíte od roku...
              Neuveriteľné, ale už od roku 1992.


              Ako hodnotíte pôsobenie tejto školy?
              Naša škola je tu už takmer 30 rokov. Veľmi sa mi páči myšlienka, že je nielen miestom na odovzdávanie  vedomostí, ale aj oblasťou a priestorom, kde sa človek učí byť človekom v každodenných situáciách v súlade s vierou v Boha. Od začiatku sa snaží vytvárať fungujúce spoločenstvo žiakov, učiteľov, rodičov, v ktorom sú dôvera a porozumenie súčasťou každodenného života. Verím, že táto škola zohrávala, zohráva a bude zohrávať svoje miesto v životoch týchto ľudí.


              Aké funkcie ste zastávali počas Vašej praxe?
              Od začiatku som bola hlavne učiteľkou na prvom stupni a súčasne aj triednou učiteľkou. To mi robilo veľkú radosť. Byť s deťmi nielen na vyučovacích hodinách, ale byť aj ich „druhou mamou“, priateľkou. Neskôr som sa stala zástupkyňou riaditeľky školy. Táto funkcia je oveľa zodpovednejšia, pretože ide o náročnú prácu. Práve tu si uvedomujem, že bez Božieho požehnávania každej chvíle strávenej na pôde tejto školy by bola akákoľvek moja snaha márna.

              Pedagóg pri svojej práci zažije mnoho ťažkých, no i úsmevných chvíľ. Pamätáte si nejaké?
              Takýchto chvíľ bolo počas mojej práce veľa, potvrdia to určite aj moji kolegovia. Veľmi ma potešilo hlavne to, ak ma žiaci „omylom“ nazvali mamou. Vtedy som si uvedomila, že to asi takto cítia. Som tu pre nich a to je veľká pocta. Mama je predsa všetko. Úsmevné chvíle väčšinou súvisia s tým, že ja a aj moji žiaci sme vlastne „obyčajní“, nedokonalí ľudia.


              Čo znamená pre Vás takéto ocenenie, aké boli vaše pocity?
              Každé ocenenie človeka poteší, a takého je pre mňa zvlášť veľkou poctou a záväzkom zotrvať na tejto ceste. Zároveň si uvedomujem, že ocenenie nepatrí iba mne, ale každému, kto so mnou kráčal a kráča po tejto, nie vždy pohodlnej ceste. A poznanie, že naša práca, aj napriek mnohým problémom a zlyhaniam, nie je márna, je príjemným povzbudením.


              Ako sa snažíte motivovať Vašich žiakov?
              Vzbudiť záujem žiakov o učenie, o aktivitu na vyučovaní sa snažím voľbou zaujímavých úloh, ktoré sú blízke deťom, rozumejú im. Žiaci radi objavujú nové veci. Potrebujeme im v tom pomôcť, oceniť ich snahu, záujem – nie iba výsledok. Samozrejme, aj ten je dôležitý, pretože posúva žiaka dopredu. Súčasní žiaci sa zaujímajú o svet okolo seba, majú veľa podnetov, ktoré by mal učiteľ oceniť, povzbudiť ich a „posunúť“ tým správnym smerom.


              Čomu sa venujete vo voľnom čase a čo Vás vie najviac potešiť?
              Veľmi ma teší byť so svojou rodinou, cestovať, objavovať nové veci a miesta. Na „vyčistenie“ hlavy mi pomáha práca v záhrade. Voľný čas si užívam vtedy, keď som v pohybe 

              Našej pani zástupkyni k oceneniu srdečne blahoželá vedenie školy, kolegovia i žiaci školy.

            • Deň matiek

            • Piatok 13.5.2022 deti pozdravili svoje mamky, babky krátkym programom v podobe scénok, vtipov, básní, piesní a tančekov. V závere, po krátkom príhovore pani riaditeľky, deti obdarovali svoje mamky darčekmi, ktoré vlastnoručne vyrobili a pridali aj vrúcne objatie z lásky. Vďaka Bohu za tieto krásne chvíle.

            • Okresné kolo SLÁVIK SLOVENSKA

            • 12. mája 2022 sa v CVČ Dúha v Humennom uskutočnilo Okresné kolo súťaže v speve ľudovej piesne SLÁVIK SLOVENSKA.

              Po dvojročnej prestávke našu školu dôstojne reprezentovali talentované žiačky:

              • v I. kategórii 1.3. ročník – Tamara Mjachká (3.A)
              • v II. Kategórii 4.6. ročník – Eva Slaninková (6.A)

              Kvalitnou hrou na akordeóne ich doprevádzala študentka gymnázia (3.AG) Zuzana Hrehová.

              Dievčatá podali naozaj pekný výkon, aj keď v súťaži nepostúpili na krajské kolo.

              Ich krásny spev si môžete pozrieť v tomto videu:

            • Virtuálna prehliadka Múzea holokaustu v Seredi

            • Minulý týždeň žiaci 3. ročníka gymnázia (septimy a III.AG) mali možnosť nahliadnuť do Múzea holokaustu v Seredi prostredníctvom online prednášky, ktorá mala názov Ženy z transportov. Okrem virtuálnej prehliadky expozície múzea boli pre žiakov pripravené aj zaujímavé aktivity, ktoré si pripravil Mgr. Peter Vanko- metodik a lektor múzea.


              Mgr. Beáta Kerekaničová

            • Bible study in English 📙

            • Vo viacerých triedach na druhom stupni si aspoň raz za 2 týždne snažíme prečítať vybraný biblický príbeh po anglicky a ohohatiť svoje vedomosti aj takto. Študenti dobre biblické príbehy poznajú a teda môžu si osvojiť nové frázy aj po anglicky. Vyrozumieť kázni anglického kňaza a čítaniam je tiež dobrá zručnosť. Kto vie, kde našich študentov cesty zavedú....

              Nothing is beyond power of God

              Mgr. Ľubomíra Krajňák

            • Opäť sme víťazili

            • V piatok 13.5.2022 sa v Humennom odohralo okresné finále vo vybíjanej žiačok. Finálového turnaja sa zúčastnili iba najlepšie družstvá – víťazi základných skupín. Naše dievčatá po vynikajúcich výkonoch vybojovali výborné 2. miesto a spoločne sa tešili z pohára i diplomu.
              Srdečne blahoželáme.

              Mgr. Jozef Bačovčin

            • My favourite person

            • Aké osobnosti uznávajú siedmaci? Aké sú vzory dnešných mladých teenagerov?

              To sme videli na prezentovaní projektu : MY FAVOURITE PERSON.

              Ide hlavne o politikov, spevákov a športovcov. Veď posúďte sami. Dobrá snaha VII.A.!!!

              Mgr.Ľubomíra Krajňák

            • Umenie na hodinách anglického jazyka

            • Potrebuje človek umenie? Možno si na túto otázku odpoviete tak ako študenti v sexte: „ Áno, v umení sa nachádza krása, inšpirácia a odpovede na mnohé životné otázky.“ „Skôr áno. Človek umením môže rozvíjať svoju predstavivosť, svoju kreativitu ...“ „Podľa toho čo sa v tejto otázke berie za umenie, ale áno. Myslím, že dobrá hudba vie pomôcť psychicky každému človeku J. “„Fyzicky nie, no pre dušu človeka je umenie veľmi benefičné.“

              My sme sa s umením bližšie stretli na hodinách anglického jazyka, na ktorých nám študenti sexty a II.AG predstavili svoje obľúbené výtvarné diela. Vysvetlili nám skrytú symboliku, podelili sa o svoje pocity, charakterizovali obdobie a takisto sme sa od nich dozvedeli zaujímavosti zo života maliarov.“

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Ako to je s tým kruhom?

            • Študenti tercie skúmali ako to vlastne funguje s tým kruhom. Ako sa dopracujú k obvodu, čo je to obsah. Akú hodnotu má π, ako na neho prišiel pán Archimedes zo Syrakúz a pán Ludolf upresnil.  Zobrali mince, klbká vlny. Stríhali, merali, lepili. Teplé počasie a slniečko nás vylákalo von a tu sme zdolávali obsahy netypických útvarov. 

              Mgr. Monika Drábová

            • 💪 Víťazíme 🙏

            • Naši študenti na okresnom kole matematickej olympiády opäť víťazili. 

              Úspechy dosiahli:

              v kategórii M6 Samuel Lichman 

              v kategórii M7 Anton Kuľha

              v kategórii M8 Jozef Potocký

              Máme z vás radosť a srdečne gratulujeme.

              Mgr. Monika Drábová

            • Šiestaci sa „dotkli“ živej histórie

            • Naši šiestaci vedia, že história nie je len plná nudných rokov a udalostí, ale hlavne zaujímavých artefaktov, ktoré nám približujú dejiny. V rámci hodiny dejepisu sa dostali na chvíľu do minulosti a „dotkli“ sa histórie. Navštívili historickú dominantu mesta Humenné - renesančný kaštieľ. Počas prehliadky kaštieľa sa ocitli v ornamentálnej izbe, čínskej izbe a dokonca aj v zlatom salóne. V kaštieli žiaci obdivovali dobový nábytok a jeho precízne spracovanie. Najviac žiakov zaujala galéria panovníkov v izbe uhorských kráľov a dobová knižnica. S našimi exkurziami do minulosti určite nekončíme. Už teraz sa môžu šiestaci tešiť na cestu do praveku!

              Mgr. Kavčaková, Mgr. Antoliková