• Novinky

            • NEZABUDNUTÍ SUSEDIA

            • Pod týmto názvom sa 9. septembra 2021 v 67 mestách na Slovensku konala pietna spomienka na obete holokaustu a rasového násilia. Tento dátum sa viaže k vydaniu Židovského kódexu, presne pred 80 rokmi, následkom ktorého došlo k deportácii židovského obyvateľstva do koncentračných táborov.   Na tejto pietnej akcii v našom meste sa zúčastnili aj študenti septimy. Jej súčasťou bolo čítanie mien obyvateľov mesta Humenné, ktorí sa stali obeťami holokaustu. Počas celého programu rezonovalo slovo ľudskosť.  Nezabúdajme sa  teda k sebe vždy správať ľudsky, buďme k sebe tolerantní a láskaví.  

              PhDr. Daniela Hojdanová

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

            • 8. september – Deň finančnej gramotnosti

              Kto by nechcel vycestovať do zahraničia? Prežiť pekné chvíle, spoznať nové pamiatky, či inú kultúru? Náš pobyt v cudzine však budú sprevádzať aj isté výdavky. Okrem použitia platobných kariet budeme potrebovať aj hotovosť. Ako si overiť resp. zistiť koľko peňazí budem mať po ich zmenení? Oplatí sa mi priniesť hotovosť v cudzej mene a opätovne ich meniť na eurá? Na tieto a iné otázky sme počas dnešnej hodiny spoločne hľadali odpovede  v triedach Kvinta a I.AG.

              V triedach II.AG a sexta sme riešili MZDY. Je zaujímavé zistenie, že sumu ktorú v pracovnej zmluve podpíšem, s určitosťou neuvidím na osobnom účte. Kde sa tieto peniaze „stratia“ a čo ako budúci podnikateľ, musím pri vyplácaní mzdy zohľadniť? Nič sa nestráca máme tu odvody a dane☺, to už vieme.

              Mgr. Katarína Lichmanová

            • PRIVÍTANIE NOVÝCH GYMNAZISTOV

            • "Čaute, my sme z kvinty a tešíme sa na naše spoločné akcie."

              Aj takéto slová zazneli na susedskej, spoznávacej návšteve tried I.AG a kvinty. Sladká pochúťka domácej
              výroby, či prítomnosť triednych učiteľov a pána kaplána nesmeli chýbať.
              I.AG tešíme sa, že ste medzi nami.

            • Duchovná obnova zamestnancov školy

            • Vždy, keď sa niečo chystá a je to veľmi dôležité, je dobré pripraviť sa. Pred začiatkom školského roka    v utorok 31. 8. 2021  sme sa spoločne so všetkými zamestnancami našej školy vybrali na duchovnú obnovu. Vyrazili sme ako pútnici za našou nebeskou Matkou Pannou Máriou Ružencovou do diecéznej svätyne v Obišovciach. Ticho, priestor na spytovanie svedomia, spoveď, sv. omša, ruženec, moderovaná adorácia, spoločenstvo a modlitba. To všetko nás naštartovalo do nového školského roka.

              Súčasťou duchovnej obnovy bola aj prednáška na tému „Profil kresťanského učiteľa“, ktorú prednášal hosť o. Peter Ceľuch (špirituál Kňazského seminára sv. Karola Boromejského v Košiciach). V diecéznej svätyni nás s radosťou privítal miestny p. farár Michal Harakaľ. Obom kňazom ďakujeme za sprostredkovanie mnohých milostí.

              Ružencová Panna Mária, oroduj za nás.  

              Peter Pasternák (školský kaplán)

            • Veni Sancte – slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

            • Prázdniny skončili a my sme 2. 9. 2021 otvorili dvere našej školy. Slávnostné otvorenie prebiehalo v triedach; žiaci a študenti so svojimi učiteľmi.

              Cirkev na začiatku každého školského roka prosí o pomoc Ducha Posvätiteľa, ktorý oživuje a posilňuje naše srdcia a mysle. Práve hymnou k Duchu Svätému začala slávnostná sv. omša v našom farskom kostole Všetkých svätých. Slávnostnú svätú omšu celebroval mons. Marek Forgáč, košický pomocný biskup, koncelebroval o. dekan František Mariňák a kapláni našej farnosti. Otec biskup v homílii povzbudil žiakov, študentov, pedagógov i zamestnancov, aby sme všetci v novom školskom roku „zatiahli na hlbinu“, podľa slov Ježiša Krista apoštolovi Petrovi v evanjeliu daného dňa. Sme pozvaní žiť tento školský rok zodpovedne; ,,rozvíjať nielen myseľ, ale aj srdce“.

              V závere sv. omše zazneli povzbudivé slová pani riaditeľky Mariany Harvanovej adresované celej našej školskej rodine.

              Sme veľmi radi, že v prvý deň školského roka bol s nami náš o. biskup Marek. V školskej aule sa po sv. omši stretol aj s pedagógmi školy. Bol to krásny čas, keď o. biskup načúval svojim veriacim, ktorí žijú svoje kresťanské povolanie na školskej pôde. Aj po roku sme znovu cítili, že Boh je nám veľmi blízko.

              Nech Boh sprevádza svojou milosťou nás všetkých v novom školskom roku.

              Svätý Cyril a svätý Metod, orodujte za nás.