• Novinky

            • Výzva od Mikuláša

            • Milé detičky,

              ako viete každý rok mám na svoje meniny kooopec práce s roznášaním darčekov. Tohto roku vás chcem poprosiť či by ste sa nestali vy mojimi pomocníkmi. Ako? Stačí, keď pohľadáte spolu s rodičmi vo svojich skriniach červené alebo biele oblečenie a do školy prídete oblečené v týchto farbách. Teda ako ja Mikuláš. V pondelok zistím, v ktorej triede mám najviac pomocníkov.

              (Odmena vás neminie) 

              s pozdravom

              Mikuláš

            • Pridali sme sa k novej digitálnej generácii Slovenska ENTER

            • Pred nedávnom ste si v televízii určite všimli vtipnú reklamu z prostredia školy od spoločnosti Telekom a nadácie Pontis, v ktorej odznela otázka: “Čo len z týchto detí vyrastie?“

              Pre školy bola vydaná výzva, vypracovať projekt, ktorým dokážeme, že chceme a vieme našim žiakom zabezpečiť najkvalitnejšie vzdelanie v oblasti informatiky. V blízkej budúcnosti totiž bude 9 z 10 pracovných miest vyžadovať digitálne zručnosti.

              Po dlhej a náročnej práci na projekte sme sa dočkali odmeny. Vyhrali sme grant, pomocou ktorého vieme zabezpečiť sady micro:bitov a ďalších komponentnov pre modernú výučbu informatiky, ktoré prinesú inovácie vo vzdelávaní a rozvinú digitálne zručnosti našich detí. Takto sa naša škola bude podieľať na vychovávaní novej, smart generácie Slovákov.

              Čo je vlastne micro:bit? Je to mikropočítač menší ako mobil. Ide o najjednoduchšie programovateľné teliesko na trhu. Dajú sa s ním vytvárať hry, merať teplota, ovládať zvuk či svetelnosť iných zariadení a mnoho ďalšieho. Micro:bit hravou formou vtiahne do sveta programovania aj tých najmladších, no zabaví aj skúsených programátorov.

              Niektoré ročníky našej školy sa už zúčastnili úvodných workshopov, aby získali predstavu o možnosti práce s micro:bitmi. Po ich návrate do škôl sa spolu s učiteľmi informatiky pustia do zábavného programovania micro:bitov záchranárov.

              TAK ČO IDEŠ DO TOHO? STLAČÍŠ ENTER?

              Mgr. Monika Drábová

            • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

            • Aj tento rok, aj keď trošku netradičným spôsobom, sa  konalo  okresné kolo v Olympiáde zo slovenského jazyka a literatúry. Táto súťaž preveruje vedomosti a zručnosti žiakov  z nášho materinského jazyka. Našu školu reprezentovala Miriam Sitarčíková – žiačka kvarty. Svojimi výsledkami sa zaradila medzi úspešných riešiteľov.

              Miriam srdečne blahoželáme!

            • EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV 2020 – VEDA BEZ HRANÍC

            • Pandémia koronavírusu a zmeny, ktoré spôsobila vo fungovaní spoločnosti aj v našich každodenných životoch, spôsobila zásadné zmeny aj v tohtoročnej podobe Festivalu vedy.

              Na našej škole sme sa prispôsobili zmeneným podmienkam a aj tento rok sme sa sprostredkovane zúčastnili aktivít a prednášok v inom šate. V online priestore sa nám predstavili výnimoční slovenskí vedci a vedkyne. Tento rok bol prvýkrát distribuovaný  Vedecký kuriér, ktorý prinesie vedu na našu školu. Cieľom Vedeckého kuriéra je ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum.

              Fyzikálne pokusy vo virtuálnom laboratóriu si naši žiaci pozreli  prostredníctvom Čarovnej fyziky, boli vtiahnutí do 3D projekcie Vývoja života a zmeny klímy. Význam včiel ako najdôležitejšieho hmyzu na Zemi a v živote človeka  im bol predstavený v prednáške Zo života hmyzu. Nie celkom objasnený proces, ktorého výsledkom je vzostup priemernej teploty na našej planéte sprístupnila prednáška História globálneho otepľovania.

              Veríme, že táto aktivita prispela k zvýšeniu záujmu o prírodovedné predmety akými sú fyzika, chémia a biológia.

            • Súťaž so svätými

            • V novembri sa žiaci druhého stupňa a nižších ročníkov osemročného gymnázia nmohli zapojiť do súťaže o novom blahoslavenom Carlovi Acutisovi a tiež sa podeliť o to kto je ich obľúbený svätý.

              V teste o bl. Carlovi sa najlepšie umiestnili Filip Nastišin z prímy, ktorý získal 95,8 % a Daniel Velich zo sekundy s 95,1 %.

              Odmenu za najkrajšiu fotku a opis svojho obľúbeného svätého získali Klára Sakalíková z 5.A,

              Dominika Vasiľková z prímy a Šimon Zlacký z prímy.

              Z opisov obľúbených svätých:

              Blahoslavený pomocný biskup Vasiľ Hopko mal blízko k našej rodine.  Môjho dedka, Jána Karasa, v Prešove 1973 vysvetil za gréckokatolického kňaza, predtým ho zosobašil s Anastáziou Molčányiovou. Môj ocko bol po vysviacke poslaný na svoju prvú farnosť – Hrabské, okres Bardejov. Práve tu sa v roku 1904 narodil Vasiľ Hopko. V dedine je jeho rodný dom a žijú tam jeho príbuzní a známi. Od nich sa dozvedel veľa informácii a príbehov z jeho života, hlavne o 18 ročnom väzení a nútenom pobyte v Čechách. Časť jeho osobných vecí, fotiek a darov pre rodnú obec priniesli na faru a ocko ich vystavil v pamätnej izbe. Vybral som si ho preto, lebo cez príbuzných akoby som ho aj ja poznal.

               

            • OLYMPIÁDA Z ANGLICKÉHO JAZYKA

            • Minulý týždeň, od 23.11. do 27.11. 2020, sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády z anglického jazyka. Súťaž prebehla online formou v dvoch kolách.

              Ďakujeme všetkým súťažiacim za ich nasadenie a chuť bojovať v silnej konkurencii. Blahoželáme víťazom a držíme palce postupujúcim žiakom - Jozefovi Potockému, Miriam Sitarčíkovej, Kláre Rumanovej a Anne Bačišinovej, ktorí nás budú ďalej reprezentovať na okresnej súťaži.

              Tu sú naši víťazi v jednotlivých kategóriách, 1. - 3. miesto:

              CONGRATULATIONS!

              1A žiaci  5., 6. a 7. ročníka ZŠ, žiaci prímy a sekundy osemročného gymnázia

              1. Jozef Potocký, sekunda
              2. Mária Skoupilová, sekunda
              3. Dana Salanciová, prima

              1B žiaci 8. a 9. ročníka ZŠ, žiaci tercie a kvarty osemročného gymnázia

              1. Miriam Sitarčíková, kvarta
              2. Mai Huong HOANG THI, tercia
              3. Katarína Polanská, kvarta

              2A žiaci 1. a 2. ročníka gymnázia, žiaci kvinty a sexty osemročného gymnázia

              1. Klára Rumanová, kvinta
              2. Rebeka Styrančáková, kvinta
              3. Ivana Vaškovičová, 2.AG

              Petra Šarišská, kvinta

              2B žiaci 3. a 4. ročníka gymnázia, žiaci septimy a oktávy osemročného gymnázia

              1. Anna Bačišinová, septima
              2. Lucia Šarišská, septima
              3. Jakub Džujko, septima