• Novinky

            • Víťazi diecézneho kola BIBLICKEJ OLYMPIÁDY

            • Počas tohto týždňa sa naši žiaci a študenti zúčastnili diecézneho kola Biblickej olympiády v oboch kategóriách: základné i stredné školy.

              V utorok 9.4.2019 naše reprezentantky Petra Šarišská (tercia), Sofia Klimiková a Miriam Uherová (sekunda) zbierali skúsenosti pre budúce roky a umiestnili sa na 13. mieste.

              V stredu 10.4.2019 sa naši študenti Katarína a Lucia Šarišské (kvinta) a Samuel Varga (II.AG) už od začiatku súťaže držali na popredných miestach a posúvali sa stále vyššie. Po poslednom 6. kole sme s napätím očakávali vyhlásenie výsledkov. Dve najlepšie družstvá delilo od seba iba pol bodu. Podarilo sa! Naši skončili na prvom mieste a vybojovali si postup do celoslovenského finále Biblickej olympiády, ktoré sa uskutoční v polovici mája v Žilinskej diecéze.

              Tešíme sa spolu so súťažiacimi, ďakujeme im za mnoho hodín strávených pri príprave a úprimne blahoželáme.

               

              PK KNB

            • Krajské kolo Biblickej súťaže

            • Dňa 10. apríla sa žiaci Kristína Nastišinová, Anna Vargová a Martin Surničin z 2.A triedy zúčastnili gréckokatolíckeho archieparchiálneho (krajského) kola Biblickej súťaže v priestoroch kňazského seminára v Prešove.

              Súťažný deň otvorili kancelár Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove o. Peter Lach Molebenom k presvätej Bohorodičke a riaditeľ  Diecézneho katechetického úradu v Prešove      o. Peter Cap.

              Náš trojčlenný tím si počínal veľmi úspešne a medzi  14 družstvami v A kategórii (1.-2. ročník ZŠ) si vybojovali krásne 1. miesto. Postupujú teda do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v máji v Juskovej Voli. Blahoželáme a prajeme veľa úspechov!

              Mgr. Daniela Chalachanová

            • Deň narcisov – 11. apríl 2019

            • Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná finančná zbierka Ligy proti rakovine. Už 23. rok slovenské mestá a obce zaplavili žlté narcisy. Aj ulice mesta Humenné sa sfarbili do žltej farby vďaka veľkému počtu dobrovoľníkov, ktorí neváhali vyjsť do ulíc pripínať narcisy za účelom pomôcť iným, úplne neznámym ľuďom. Medzi dobrovoľníkmi ani tento rok nechýbali študenti našej školy, zástupcovia tried sexta, septima a III.AG. Veríme, že svojou ochotou pomôcť aspoň trochu uľahčia život ľuďom bojujúcim so zákernou rakovinou. Ďakujeme!

            • Zahraničná návšteva na Cirkevnej spojenej škole

            • Sme veľmi radi, že sme v týchto dňoch na pôde Cirkevnej spojenej školy mohli privítať vzácnu návštevu z Izraela. Ide o skupinku deviatich študentov v sprievode dvoch izraelských učiteliek. Deje sa tak v rámci výmenného pobytu, ktorý naša škola organizuje.

              Škola pripravila pre našich hostí zaujímavý program, ktorý sa začal v stredu, 10. apríla 2019, prijatím na Mestskom úrade, kde všetkých účastníkov výmenného pobytu, pani riaditeľku Mgr. Mariannu Harvanovú, RNDr. Jozefa Lojana, hostí  a pedagógov privítal primátor mesta PhDr. Miloš Meričko.

              Následne priestory CSŠ uvítali všetkých účastníkov, pre ktorých bolo pripravené pohostenie.  Bol  to zároveň aj čas na nadviazanie prvých kontaktov, obhliadku školy  a spoznávanie sa. Komunikačným jazykom bola angličtina.

              Nasledujúcich päť dní strávia študenti u svojich rovesníkov v slovenských rodinách. Čakajú na nich výlety a spoznávanie krás východného Slovenska i návšteva Krakowa a Oswienčimu v Poľsku. Za krátky čas, o necelé tri týždne pocestujú naši študenti osemročného gymnázia CSŠ do Izraela.

              Veríme, že táto výmena bude nezabudnuteľným zážitkom pre obidve zúčastnené strany.

              Mgr. Adela Antoliková, učiteľka CSŠ

            • Jarná nálada na CSŠ

            •  

              S prebúdzajúcou jarou sa vďaka usilovným a ochotným rukám zrodila pri našej škole malá skalka, ktorá potešila a veríme, že poteší našich školákov, ale aj všetkých návštevníkov.  

            • Slávnostný zápis do I. ročníka ZŠ

            • Celý mesiac apríl prebieha na našej škole zápis do I. ročníka ZŠ.

              Dňa 4. 4. 2019 to bolo o niečo slávnostnejšie v príjemnej atmosfére, ktorú pripravili usilovné včeličky. Pestré úlohy tematicky zamerané na spoločenstvo usilovných včielok  pomohlo malým zvedavým predškolákom prekonať prvé obavy a strach zo školského prostredia. Šikovní budúci školáci si odniesli okrem pekných zážitkov malé darčeky a pamätné listy. Ďakujeme všetkým rodičom za prejavenú dôveru  a na malých školákov sa už teraz veľmi tešíme!

               

            • eTwinnig projekty v nemeckom jazyku

            • V rámci eTwinnigových projektov – medzinárodnej spolupráce škôl v Európe na stránkach portálu www.etwinnig.com začali v marci účastníci triedy Sexta: Franková Natália, Chalachanová Veronika, Kaňuch Samuel, Ondicová Annamária, Palaštová Liana, Pažurová Adriana, Potocká Anna, Stanovčák Tadeáš, Tongeľová Rebeka, Žalobínová Diana Helén a Mrázková Laura pracovať na projekte fun + juegos = Spaß  v komunikačnom jazyku nemčina. Projekt zahŕňa krátkodobú vzájomnú komunikáciu a kooperáciu v nemeckom jazyku, výrobu vlastných veľkonočných pozdravov, prezentáciu prác na portáli eTwinnig a zaslanie pozdravov do týchto škôl.

              Zapojili sme sa do tohto projektu s ďalšími školami v Poľsku: SŁUPSK – Szkoła Podstawowa, RUMIA – Salezjanskie Liceum, BARCIN – Zespoł szkół w Barcinie, SOPOT - Zespoł szkół Nr 1 w Sopocie.

               

                        V rámci eTwinnigových projektov začali účastníci triedy Septima: Korekáčová Daniela, Kováčová Sára, Lichmanová Júlia, Macková Barbora, Mikulová Anna, Palaštová Laur, Parnica Adam, Polanský Marek, Tovarňáková Lucia, Urban Gustáv pracovať na projekte Osterpostkarten v komunikačnom jazyku nemčina. Projekt zahŕňa dlhodobejšiu vzájomnú komunikáciu, kooperáciu, prezentáciu elektronických pozdravov k Veľkej noci, výmene informácii o zvykoch a tradíciách, jedlách v zúčastnených krajinách. Všetky materiály sú takisto prezentované elektronicky na portáli tohto projektu.

              Zapojili sme sa do tohto projektu  ďalšími školami v Poľsku: JAZOWSKO - Szkoła Podstawowa, odkiaľ je aj hlavná administrátorka projektu, poľská ambasádorka Celina Świebocka a GROMNIK – Zespoł szkół w Gromniku.

                        Tešíme sa na ďalšiu vzájomnú medzinárodnú spoluprácu v nemeckom jazyku, nové kontakty a priateľstvá a na ďalšie projekty, pri ktorých môžeme rozvíjať svoje jazykové poznatky v praktickom živote ☺.

              sr. Sofia

            • Hodina anglického jazyka

            • V mesiaci marec si predškoláci z MŠ Osloboditeľov v rámci vzájomnej spolupráce mohli vyskúšať hodinu anglického jazyka. Tú si pre nich pripravili žiaci prímy z osemročného gymnázia pod vedením p. u. Mgr. Lenky Mikitovej.  

            • Hejného metóda na I. stupni CSŠ

            •  Netradičný spôsob vyučovania matematiky je  založený na 12 princípoch ako je napr.budovanie schém, podporovanie samostatného uvažovania detí, využívanie reálnych skúseností prostredníctvom zaujímavých prostredí : autobus, cyklotrasa, krokovanie, parkety, vláčiky, geodosky, či stavby z kociek. Metóda rešpektuje aj odlišné úrovne žiakov a vytvára priestor pre spoluprácu, kde sa matematické zákonitosti neizolujú, ale navzájom podporujú a dopĺňajú.

            • Majstrovstvá SR v šachu

            •  V Humennom sa uskutočnili Majstrovstvá SR v šachu 4- členných družstiev ZŠ a SŠ 2018/2019. Šachy Reinter n.o. hostila  68 družstiev z celého Slovenska. Súťaž prebiehala v sále KaSS-ky. Zúčastnili sa ho aj naši žiaci a študenti. ZŠ reprezentovali Richard Aľušík, Jozef Potocký, Dávid Bača a Barborka Kridlová. Barborka zo siedmich zápasov vyhrala šesť. Skončili na 17. mieste na Slovensku, medzi humenskými školami sme boli tretí. Gymnázium reprezentovali Miloš Krupka, Frederik Ondik, Samuel Varga a Anka Mikulová. Ďakujeme za reprezentáciu školy. Víťazi cestujú aj tento rok reprezentovať SR do Soči .

            • Duchovná obnova žiakov vo Vysokej nad Uhom

            • Obdobie Pôstu je čas, keď zvlášť veriaci človek intenzívnejšie reflektuje svoj život v tajomstve Veľkej noci - kríži a zmŕtvychvstaní Ježiša Krista. Je to čas pokánia - obnovy života.

              Aj naši  žiaci mail možnosť zúčastniť sa  duchovnej obnovy vo v Vysokej nad Uhom.  Duchovný otec Pavol Hudák a otec Tomáš nás svojimi prednáškami zaujali a povzbudili.

              Blahoslavená Anna Kolesárová, oroduj za nás.