• Novinky

            • Otvorenie školského roka 2020/2021

            • Vážení rodičia, milí žiaci a študenti!

              Dni bez vyučovania nie sú prázdniny. Všetci sme zakúsili tento pocit v predchádzajúcich mesiacoch. Bola to skúška pre učiteľov aj pre žiakov, študentov, akú sme si doposiaľ nevedeli predstaviť.

              Jednoducho sa nám dalo najavo, že žijeme vo svete, ktorý skutočne nepoznáme. Hoci sme si často mysleli, že už nechýba veľa k jeho ovládnutiu.

              Teraz vieme len toľko, že takých prekvapivých zmien môže byť veľa. Avšak môže to byť aj posun dopredu. Len keď spomeniem on-line vyučovanie, na ktoré sme neboli pripravení, koľko nám mohlo dať. Napriek tomu, že niektorí nemali ani možnosti, a predsa koľkí obstáli v tejto novej forme nadobúdania vedomostí.

              Iste nás to zbavilo aj možností osobných stretnutí a denného režimu, na ktorý sme boli zvyknutí. Prinieslo to mnoho starostí rodičom. Často si lámali hlavu nad tým,  ako zabezpečiť všetko podľa meniacich sa skutočností.

              Preto ďakujem učiteľom a aj vám, žiaci a študenti, a vašim rodičom, že ste nezvyčajnú situáciu s hrdosťou zvládli.

              Anglické príslovie hovorí: „Dobrého námorníka vychováva búrlivé more.“ Nás táto búrka zocelila a upevnila v nás poznanie, že aj náročné životné situácie dokážeme prekonávať. Nezabudnime nájsť v tejto ťažkosti aj to, čo nás chce naučiť Pán Boh.

              Dnes otvárame nový školský rok. Jeho začiatok je podmienený množstvom opatrení a disciplín. Sprevádza ho aj veľká dávka neistoty. Znovu sa pýtame – Ako bude? Odpoveď na túto otázku nevieme. Ale jedno už môžeme vedieť – ako sa postaviť k týmto výzvam.

              Naša škola má päť pilierov:

              1. Intelekt – dôležitosť vzdelania a vedomostí, intelektuálny smäd. Už zo skúsenosti uplynulého polroka vieme, že pravidelnosť dáva rytmus dňom – Ako sa nám to darilo udržať?
              2. Kreativita – aby sme niečo tvorili. Ako sme pripravení mať tvorivé zmýšľanie napriek obmedzeniam a zdanlivým nemožnostiam?
              3. Šport – zvíťazí pohyb a úcta k svojmu telu alebo lenivosť?
              4. Spoločenstvo – znamená to byť vo vzájomnom kontakte. Zachovať živé spoločenstvo s každým, kto má byť súčasťou môjho života.
              5. Osobný duchovný život – buďme pripravení mať živé priateľstvo s Bohom aj napriek nečakaným rušivým momentom.

               

              Na týchto pilieroch iste môžeme stavať. A raz budeme hrdí a vďační, že sa nám ponúkla taká milosť, aby sme aj mimoriadne situácie zvládli.

              Prajem vám všetkým žiakom, študentom a učiteľom vo vzdelávaní nevyrušovaný, pokojný školský rok.

                                                                                                                      Marianna Harvanová

                                                                                                                         riaditeľka školy
               

               

          • Čerstvé hlavičky
            • Čerstvé hlavičky

            •   Aj vďaka Vám, ktorí ste pomohli svojim hlasom z nákupov v Kaulfande sme  zvíťazili v projekte Čerstvé hlavičky. Naši žiaci zo ZŠ a PRI-KVA budú tak počas celého šk. roka 2020/21 dostávať raz do týždňa ovocie a zeleninu. Veríme, že takto budú zdravší a s vyváženou stravou im to bude aj viac myslieť.

                                                                                            Ing. Marianna Saloňová