• Novinky

          • Európsky deň jazykov
            • Európsky deň jazykov

            • 26. september je Európskym dňom jazykov a aj naša škola sa zaktivizovala, aby sme spoločne oslávili tento deň. Zaradili sme sa  k 800 miliónom Európanov, ktorým na používaní, propagácií a učení sa cudzích jazykov záleží a pootvorili sme si o čosi viac dvere do sveta. Niektoré z aktivít prebehli vo väčšom (viď: Európsky deň jazykov so zaujímavým hosťom, iné v menšom (viď: Európsky deň jazykov NJ). Za všetky a za všetkých do toho ponorených ďakujeme a pripájame stručný prehľad konkrétnych aktivít.

              Učitelia cudzích jazykov

              Študenti oktávy si pripomenuli Európsky deň jazykov  v predstihu. Nahodine anglického jazyka sme privítali našich bývalých absolventov Jakuba Lichmana a Michala Kocaja, ktorí už začali semester na svojichvysokých školách.  Jakub nám porozprával o svojom štúdiu informatiky v anglickom jazyku a živote vo Švajčiarskom Zurichu a Michal o kultúre ajazykových špecifikách austrálskej angličtiny, s ktorými sa stretol počas svojho takmer ročného pobytu v Austrálii. Ďakujeme za ich čas a inšpiráciu, i za to, že nás „nešetrili“ a komunikovali výhradne v anglickom jazyku.           

              PaedDr. Mária Čiefová

               

              Asi každý z nás by chcel ovládať minimálne jeden cudzí jazyk a zvládnuť ho na perfektnej úrovni. Bez slovnej zásoby to však nejde. Veď ako rozprávať bez slovnej zásoby?  - „No vocabulary – no speaking!“.

              Jeden z veľmi účinných spôsobov, ako si budovať slovnú zásobu, je čítanie. Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov žiaci sekundy pracovali s čitateľskou stránkou www.raz-kids.com. Na tejto stránke žiaci počúvajú a čítajú krátke zaujímavé texty v anglickom jazyku, zároveň sa učia slovnú zásobu a trénujú výslovnosť. Čítanie sme zakončili kvízom a tvorivým písaním.

              Mgr. Adela Antoliková

               

              Dňa 26.9.2018 sa aj trieda III.AG zapojila do aktivít k Európskemu dňu jazykov. Najprv sme sa spoločne pozreli na krajiny Európy, ktorých názvy sme spoznávali aj v nemeckom jazyku a potrebná bola i znalosť geografie. Žiaci sa následne zaoberali tým, akým jazykom sa kde rozpráva a čo je typické pre jednotlivé krajiny. Každý ďalší jazyk nám otvára ďalšie dvere do sveta, tak vezmime do rúk ten správny kľúč a odomknime ich.

              Mgr. Veronika Kotusová

               

              Schopnosť ovládať cudzí jazyk bola jedným daná do vienka, iní na nej musia popracovať. Aj preto sme sa v rámci Európskeho dňa jazykov v kvinte a I. AG dali na prieskum fungovania myslenia a v rámci teórie 7 inteligencií hľadali správny kľúč k uľahčeniu štúdia angličtiny. Popritom sme rozvíjali aj tvorivého  a priateľského ducha.

              Mladší žiaci V.A a prímy spoločne pracovali na tvorbe plagátu o priateľstve a popritom si tvorivo precvičovali používanie angličtiny v praxi výrobou pomôcok na vyučovacie hodiny.

              Mgr. Lenka Mikitová

               

              Trieda III.AG si v rámci Európskeho dňa jazykov  na hodinách ruského jazyka pripomenula rôznorodosť národov a štátov aj tým, že zisťovali, čo charakterizuje  danú krajinu, čo je pre ňu typické. Žiaci vytvorili  plagát, na ktorom umiestnili  obrázky suvenírov, ktoré by si priniesli, keby navštívili napr: Rusko, Taliansko, Indiu, Japonsko, Egypt, Holandsko, Francúzsko.

              Mgr. Viera Fedoriaková

            • Diskusia s poslankyňou NR SR Veronikou Remišovou

            • Dňa 01.10.2018 sa na našej škole v aule medzi 11:00 a 12:00 uskutočnila diskusia s poslankyňou NR SR Veronikou Remišovou. Za účasti študentov z tried I.AG, Kvinta, Oktáva a IV.AG sme mali možnosť vypočuť si jej cenné skúsenosti a zážitky zo štúdia na slávnej parížskej univerzite Sorbonna, či na britskom Cambridge. Profesionálna i uvoľnená atmosféra celej diskusie zanechala u našich žiakov milé pocity a dojmy, a tak chceme veriť, že raz v budúcnosti aj niekto z nich bude môcť chodiť medzi mladých ľudí na Slovensku a byť im vzorom tvrdej práce, cesty za svojím snom a úspešného životného príbehu...

            • Európsky deň jazykov na I. stupni

            • Tento rok  v rámci jazykových aktivít si  mohli  žiaci I. stupňa,  vďaka  duch. o. Lorenzovi Pásztorovi,  rozšíriť svoje vedomosti  a poznanie o maďarský jazyk. Vďaka  peknej prezentácií  mohli   zároveň  spoznať a objavovať  kultúru  a  duchovné  bohatstvo maďarského národa. 

              Lenka Mocáková.

               

            • Európsky deň jazykov so zaujímavým hosťom

            • V stredu 26.9. sme privítali na našej škole  hosťa z Afriky, Lumbudi Tshibamba Bertina,  pochádzajúceho  z Konžskej demokratickej republiky, ktorý  momentálne žije v  meste Duale, v  štáte Kamerun. Bertin je  počítačovým grafikom a pracuje pre knižné vydavateľstva a časopisy v Angole, na  Pobreží slonoviny a  v Kamerune. Zároveň pôsobí  aj v kresťanskej komunite hnutia Fokoláre, kde žije a šíri myšlienky bratstva a jednoty.  Navštívil  mnohé krajiny sveta: africké, európske, ale aj ďalšie kontinenty.   Počas jeho  návštevy  na škole zaznela francúzština, taliančina, portugalčina, ale hlavným komunikačným jazykom bola  angličtina. Po hodine anglického jazyka so študentmi pozdravil aj mladších žiakov, ktorým zaspieval  typickú africkú pieseň.   

              Lenka Mocáková.

            • Európsky deň jazykov NJ

            • Aj na vyučovacej hodine nemeckého jazyka sme si so Septimou pripomenuli Európsky deň jazykov 26. septembra. Nemecký jazyk na ulici nám sprístupnili aktuálne videá, kto nerozumel, tak si to mohol prečítať v angličtine. Majme snahu pre svoje znalosti urobiť všetko pre to, aby sme sa vo svete cudzích jazykov nestratili aj nehanbili...☺

              sr. Sofia

            • Biela pastelka 2018

            • Aj tento rok mala naša škola šancu zapojiť sa do verejnej finančnej zbierky Biela pastelka, ktorá pomáha nevidiacim a slabozrakým ľuďom zlepšiť ich život. V piatok 21.septembra prebehla zbierka v uliciach Slovenska a jej ambasádorkou pre tento, už  17. ročník, bola známa slovenská moderátorka, Adela Vinczeová.

              Veríme, že čiastka, ktorá bola vyzbieraná na našej škole, pomôže ľuďom, ktorí to potrebujú.

              Mgr. Lenka Kosťunová