• Novinky

            • Hodina biológie s netradičnou návštevou

            • Prečo nevyužiť blížiaci sa koniec školského roka na spestrenie vyučovania?

              Študentka II. AG Nikola Boňková a jej štvornohý kamarát Joker Qvinn Baurydy-Korán ukázali, že sú nerozlučná dvojka. Tému cicavcov, ich charakteristiku a znaky významné pre túto skupinu nám Nikola sprostredkovala netradičným spôsobom.
              Doslova sme sa pozreli psom na zuby. Dozvedeli sme sa čo to o kupírovaní uší a chvostov, rodokmeňoch a psích plemenách, prejavoch správania psov - napr. keď nám pes ukáže brucho, tak nám verí.
              Ak niekomu zoológia doteraz nevoňala, veríme, že takýto priamy kontakt so zvieraťom priniesol iný pohľad na teoretické poznatky.


              Mgr. Lenka Kosťunová

            • ENGLISHSTAR 2023

            • Tešíme sa spolu s našimi šikovnými angličtinármi, ktorí sa zapojili do súťaže Englishstar.
              Všetkým z nich blahoželáme k vynikajúcim výsledkom. Medzi tými najlepšími boli  minimálne rozdiely, ale ak chceme spomenúť top trojku, patrili k nej Juliana Pristašová, Ivana Mihaľková a Mária Skoupilová, ktorá si navyše odniesla aj sťahovací batoh za úspešnosť 100 %. 
              Diplomy sú rozdané a už teraz sa začíname pripravovať na ďalší ročník.


              PaedDr. Mária Čiefová

            • Ochutnávka povolaní

            • Správne sa rozhodnúť pre svoje budúce povolanie vôbec nie je maličkosť. Preto stojíme pri našich žiakoch a snažíme sa objaviť ich potenciál. Ďakujeme Centru voľného času v Humennom za skvelú aktivitu zameranú na prezentáciu rôznych povolaní.

              Mgr. Monika Drábová

            • SEE YOU LONDON

            • Veni, vidi a odchádzame plní londýnskych zážitkov...
              Ak máte také šťastie ako my, dáždniky používate iba proti úpalu. Vidíte Tower Bridge, Big Ben, budovy
              parlamentu, štvrť Soho, China Town, Trafalgar Square, Buckinghamský palác, Science a Natural History Museum, vychutnáte si dychberúci výhľad z mrakodrapu Sky Garden a veľa iného. Nachodíte kilometre, otlačia vás i obľúbené conversky či jordany, ste vďační za ventilátory na izbách, občas sa stratíte v preklade a od srdca sa zasmejete, sem-tam zabudnete batohy, vymenia vám kufor, zabávate cestujúcich v metre vianočnou pesničkou a nakoniec sa šťastne vrátite domov s nezabudnuteľnými spomienkami.


              Trieda kvarta, PaedDr. M. Čiefová a Mgr. M. Radová

            • Úspech eTwinning – projektu KUNTERBUNT

            • Žiaci sexty ukončili prácu na medzinárodnom projekte eTwinning spolu s Tureckom, Talianskom, Chorvátskom, Gréckom a Poľskom. Dlhodobá kooperácia trvala od septembra 2021 do mája 2022.

              V projekte v nemeckom jazyku KUNTERBUNT – Pestrofarebný spoločne realizovali jednotlivé zadané úlohy projektu – spoločné reťazové jazykové hry, vytvárali spoločný kalendár a e-book rodiny Kunterbunt, prezentovali postery svojich voľno časových aktivít, precvičovali slovnú zásobu. V závere naspievali časť farebnej  piesne, konkrétne červenej, ktorú sme si vyžrebovali pri spoločnom online stretnutí. Jednotlivé časti sa spojili do farebnej medzinárodnej kooperatívnej piesne, ktorá bola záverečným produktom projektu. Po získaní národného certifikátu kvality sme boli ocenení európskym certifikátom kvality ako aj naši projektoví partneri.

              Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu vo svete eTwinningu.

              sr. Sofia

            • Špecifiká športov a športových disciplín

            • Na hodinách angličtiny v triede sexta sme si trochu viac posvietili na športy, ich špecifickú terminológiu a pravidlá hry, tiež celebrity, ktoré tieto disciplíny preslávili. Súčasťou vyučovania bolo aj  vlastná prezentácia obľúbených športov.
              Žiaci pracovali vo dvojiciach. Poprinášali dresy, náradia, niektorí popožičiavali zaujímavé časti odevu od vlastných rodinných príslušníkov, ktorí sa danému športu venujú.
              Bola to zaujímavá dvojhodinovka rozvíjajúca schopnosti komunikácie na túto tému.
              Šport je to, čo nás baví.


              Mgr. Ľubomíra Krajňák

            • Exkurzia na Kapušanský hrad – deň plný smiechu

            • V preplnenom dvojvagónovom vláčiku sa v ten deň zišlo niekoľko malých skupín zo škôl, takže cesta bol veselá. Nenáročnú cestu zo železničnej stanice postupne nahradil náročný výstup na hrad. Odmenou nám boli usmiate a vítajúce tváre dvojice – pána sprievodcu hradu a jeho pomocníka – pána Stana, ktorý veľmi dobre pozná technický stav zrúcaniny a celú prehliadku nám profesionálne okomentoval a neraz nás i dobre rozosmial. Pohľady z vyhliadkovej veže na okolie boli naozaj úchvatné.

              Žiaci si dokonca aj vyskúšali, ako sa niekedy žilo i aké to bolo byť na dereši :)

              Celá poznávacia akcia bola tak trochu aj teambildingom triedy, našli sme si priestor a čas na super hru nazývanú Človečina, kde môže každý odhaliť svoje myšlienkové postoje a názory na zaujímavé otázky, ktoré si vytiahne.

              Sme veľmi vďační za tento spoločný deň plný zážitkov.

              Mgr. Ľubomíra Krajňák

            • Učíme sa pre život

            • Žiaci II. A v rámci projektového vyučovania niekoľko hodín spoznávali a získavali informácie o včeličkách. Rozšírili si svoje vedomosti v rodnom i cudzom jazyku. Táto zaujímavá a dôležitá téma vytvorila priestor pre ich kreativitu aj pre skupinovú prácu v rôznych oblastiach.

              Mgr. Lenka Mocáková

            • Exkurzia v Botanickej záhrade v Košiciach

            • Pocit ako z rozprávky, keď vám nad hlavami lietajú motýle, si mohli vychutnať aj naši študenti II. AGsexty. V piatok 9. júna sme spoločne v priestoroch Botanickej záhrady v Košiciach obdivovali nielen exotickú krásu motýľov, ale aj zbierky preparovaného hmyzu obohatené tentoraz aj o živé tropické bezstavovce – hmyz, škorpióny a pavúky v insektáriách.
              V sprievode pracovníkov botanickej záhrady sme sa preniesli do rôznych klimatických pásiem a v špecifických podmienkach skleníkov sme objavovali flóru rôznych oblastí sveta. Dozvedeli sme sa, že banánovníky nie sú drevinami, prečo má kakaovník kvety na kmeni, ako sa rastliny vedia chrániť, ako rastie avokádo či papája.
              Keďže vonku lialo ako z krhly a nestihli sme si pozrieť Cumlíkový strom, radi sa sem vrátime znova.


              Mgr. Lenka Kosťunová

            • My special day, my special meal

            • V druhom polroku sme sa v tercii zapojili do projektu vyhláseného portugalskou skupinou, v ktorom boli zapojení študenti zo 16 krajín. Cieľom bolo prezentovať typické pokrmy daného regiónu krajiny, prípadne jedlá, ktoré sa viažu na určité dni roka – konzumáciu počas špeciálnych sviatkov. Pracovali sme na konkrétnych receptoch, tvorili sme videá, ktoré boli zaujímavo spracované.

              Posvietili sme si hlavne na východniarske špeciality nášho Slovenska.

              Komunikácia o jedle je vďačná téma. Nemyslíte? Len keby pri tom človek stále nevyhladol 

              Mgr. Ľubomíra Krajňák

            • Tvorivá matematika

            • Naši žiaci sa matematiku neučia len teoreticky, všetky svoje vedomosti prepájajú hneď do praxe.

              Však pozrite, nie sú vari naši siedmaci šikovní?

              Mgr. Monika Drábová

            • Sme jedna veľká rodina

            • Trieda sexta pokračuje vo svojej práci na eTwinning projekte so žiakmi z Turecka a Grécka a plní záverečné úlohy svojho projektu v nemeckom jazyku - Wir sind eine große Familie.

              Tešíme sa z našej medzinárodnej spolupráce.

              sŕ. Sofia

            • Sme školou eTwinning 2023-2024

            • Milí naši etwiňáci - žiaci, študenti a učitelia, naši podporovatelia a sympatizanti. Nesmierne sa tešíme, že sme získali ocenenie Škola eTwinning 2023 – 2024 a patríme medzi 31 slovenských škôl, ktoré toto ocenenie získali.

              Sme hrdí na všetkých našich žiakov, ktorí doteraz úspešne participovali v rôznorodých medzinárodných  eTwinning projektoch a tešíme sa aj na ďalších, ktorí s nimi ešte len začnú.

              Ďakujeme tiež národnej agentúre za ocenenie tvorivej práce našich pedagógov.

              PaedDr. Mária Čiefová

            • Ocenení žiaci

            • Mesto Humenné v zastúpení Centra voľného času ocenilo našich najlepších žiakov, ktorí preukázali v tomto školskom roku výnimočné znalosti v predmetových olympiádach.

              Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

              Mgr. Monika Drábová