• Novinky

            • Európsky deň jazykov

            • 26. september – Európsky deň jazykov, vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov. Pri tejto príležitosti si školy v členských krajinách EU každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít dôležitosť učenia sa jazykov, nevyhnutnosť podpory a rozvoja viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti či interkultúrneho porozumenia.

              Aj v našej škole sme sa zapojili do osláv tohto významného dňa. Na hodinách anglického, nemeckého a ruského jazyka sa žiaci venovali jazykovým aktivitám -  porovnávali prirovnania v anglickom a slovenskom jazyku, vyrobili si vlastné pexeso, spoznávali odlišnosti jednotlivých európsky jazykov, priradzovali ku krajinám na mape vlajky a rôzne európske pozdravy, učili sa konverzačné frázy v piatich svetových jazykoch. Veď vhodne sa pozdraviť a prihovoriť v zahraničí, patrí medzi základy slušnosti.

              vyučujúce cudzích jazykov

            • Úspešná učiteľka anglického jazyka na Gymnáziu sv. Cyrila a Metoda v Humennom

            •              

              V rozhovore  vám predstavíme pani učiteľku PaedDr. Máriu Čiefovú, ktorá  vyučuje na našom gymnáziu anglický jazyk.

                            Pani učiteľka má za sebou niekoľko významných úspechov, ktoré svedčia o jej odbornosti a usilovnosti. V minulom šk. roku 2022/2023 sa s projektom eTwinners go green  umiestnili na druhom mieste v Národnej súťaži „eTwinnig.“

                            Aj vďaka tomuto úspechu a skúsenostiam z  reprezentácie Slovenska na online medzinárodných podujatiach bude v dňoch 16.-18. októbra 2023 zastupovať Slovensko na vzdelávacom podujatí – medzinárodnom eTwinning seminári – „Utilizing 21 st century skills in Education to enhance Innovation & Creativity“ v hlavnom meste Jordánska - Ammáne.

              Poďme teda k otázkam:

              1. Prečo si sa rozhodla študovať anglický jazyk?

              Bol to jednak jazyk samotný – jeho melódia, tempo, prízvuk, rôznorodosť a bohatosť, ale aj to, k čomu som sa prostredníctvom neho dostala – najprv pesničky, filmy, literatúra a neskôr aj ľudia, myšlienky a možnosť cestovať.  Mala som tiež šťastie, že sa na našej základnej škole otvárala jedna angličtinárska skupina. V tých časoch to nebola samozrejmosť.

               

              2. Ako dlho je už naša škola zapojená do európskeho projektu eTwinning?

              Naša škola je na platforme eTwinningu aktívna od r. 2013, momentálne je tam zaregistrovaných sedem našich učiteľov.

               

              3. Čo je cieľom eTwinningu?

              Cieľov je niekoľko: spájať žiakov a učiteľov prostredníctvom informačno-komunikačných technológií, vzdelávať sa zábavnou formou v rôznych oblastiach súčasne, spoznávať nové kultúry a osobnostne rásť.

               

              4. V úvode som spomenul úspech v minuloročnom eTwinningu. Môžeš nám priblížiť

              cestu k tomuto úspechu?

              Nemám recept na to, aby bol eTwinningový projekt ocenený. K tomu, aby bol projekt úspešný sú potrební nadšení žiaci a učitelia (minimálne väčšina), zaujímavá téma a podmienky. Avšak už samotný priebeh nášho oceneného projektu bol iný ako tie predchádzajúce. Nebola som len partnerkou, po prvýkrát som bola spoluautorkou projektu spolu s kolegyňou z Talianska. Spoznali sme sa na predchádzajúcom projekte, takže naša spolupráca nebola náhodná. Pri plánovaní projektu sa naše názory v mnohom zhodovali, neskôr sa do projektu zapojili rovnako naladení ďalší učitelia, žiaci boli úžasní a všetky drobné problémy sa nám podarilo vyriešiť. Cítila som veľkú zodpovednosť za projekt a venovala som mu maximum svojho voľného času. Veľký podiel na mojom osobnostnom raste v eTwinningu má Mgr. Ivana Čepová, ambasádorka eTwinningu v Humennom, ktorá ma naučila manažovať projekty.

               

              5. Akú radu by si dala našim študentom, aby boli dobrí a úspešní v AJ?

              Mala som už veľa žiakov, ktorí boli úspešní nielen na našej škole, v meste, ale aj v okrese, alebo patrili k špičke v kraji. Dosvedčili to ich výsledky na olympiádach, ktoré sa dali zmerať a porovnať. Sú skvelí a fandím im. K veľmi dobrej úrovni angličtiny sa však v súčasnosti vedia dopracovať mnohí. A čo majú spoločné? Venujú angličtine svoj čas a pozornosť. Aktivita na hodine, spravená domáca úloha, prečítaný článok, kniha alebo pozretý film, či vypočutý podcast v angličtine, to všetko berú ako každodennú samozrejmosť. Vedia prevziať zodpovednosť za svoj rast. Napredujú malými krokmi, ale neprestávajú. A to je pri učení sa jazykov asi to najdôležitejšie.

               

              Ďakujem za rozhovor a želám veľa pevnej vôle, nápadov a trpezlivosti do ďalšej práce. GOOD LUCK!

              Mgr. Jaroslav Rovňák, školský digitálny koordinátor

               

            • Prezentácia eTwinning projektu z nemeckého jazyka

            • V rámci Európskeho dňa jazykov nám Katka a Soňa z triedy septima prezentovali svoj projekt z nemeckého jazyka, ktorému sa venovali v minulom školskom roku. Projekt Wir sind eine große Familie - Sme jedna veľká rodina, prebiehal s troma školami v Turecku a jednou školou v Grécku. Spolužiakov z kvinty a IV. AG motivovali k učeniu sa cudzích jazykov v rámci medzinárodných priateľstiev vo svete eTwinning, v rámci spolupráce, kreativity, získavania skúseností, obohacovania jazykových zručností a zlepšovania sa v moderných technológiách. 

              Nasledovala prezentácia tém týždňov v eTwinning svete: inovácia - edukácia - pohoda vo vzdelávaní, po ktorej si žiaci mohli zmerať sily vo vedomostnej súťaži Brainbox v anglickom jazyku.

              Prajeme si ešte veľa úspechov a zážitkov v medzinárodnej spolupráci eTwinning.

              PaedDr. Mária Čiefová a sr. Sofia

            • Prírodovedná exkurzia

            • Dnes sa študenti tried septima, II.AG a sexta zúčastnili exkurzie na VD Starina, ktoré bolo jednou zo zastávok našej jesennej exkurzie . Odborný a zaujímavý výklad zamestnancov poskytol študentom informácie o histórii vodného diela a priblížil jeho súčasné využitie a fungovanie. Študenti spolu navštívili vnútorné priestory vodného diela, zdolali 1410 schodov, ocitli sa v hĺbke 40 metrov pod hladinou a navštívili malú vodnú elektráreň, kde sa pomocou turbíny vyrába elektrická energia. 
              Druhou zastávkou bol Park tmavej oblohy, na území ktorého sa nachádza Astronomické observatórium na Kolonickom sedle. Prehliadka areálu bola doplnená o zaujímavý a netradičný pohľad na vesmír a hviezdnu oblohu. Okrem prednášky, pozorovania hviezdnej oblohy na veľkoplošnej  projekcii, vysvetlenia orientácie na oblohe s popisom súhvezdí, bol program spestrený mytologickými  legendami a príbehmi.
              Veríme, že táto prírodovedná exkurzia bola pre študentov prínosom a rozšírila ich vedomosti.

              PaedDr. Ivana Bučeková

            • Účelové cvičenie – jeseň 2023

            • Dňa 21. 09. 2023 sa uskutočnilo pre žiakov II. stupňa účelové cvičenie – Ochrana života a zdravia. V úvode bol nacvičený spôsob evakuácie budovy a priestorov školy. Na školskom dvore boli pripravené stanovištia zamerané na riešenie mimoriadnych udalostí  (vznik a hasenie požiaru, typy hasiacich prístrojov) a počas zdravotnej prípravy boli žiaci oboznámení so zásadami prvej pomoci, názorne bola ukázaná obväzová technika, uloženie pacienta do stabilizovanej polohy. Neskôr sa pešo presunuli do prírodného rekreačného areálu Hubková. Počas presunu dodržiavali pravidlá bezpečnosti cestnej premávky a preverili svoje vedomosti a zručnosti z dopravnej výchovy. Naučili sa orientovať v prírode a určovať svetové strany, či rozpoznať turistické a topografické značky.

            • Deň tradičných remesiel

            • Vihorlatské múzeum v Humennom pripravilo pre žiakov tvorivé remeselné dielne pod názvom Deň tradičných remesiel. Šiesty ročník obľúbeného podujatia priniesol ukážky kováčstva, tkania na krosnách, tvorby paličkovej čipky, umeleckého rezbárstva  či remenárstva v autentickom prostredí skanzenu. Vďaka zručným remeselníkom a umelcom sme aj my nazreli do minulosti a oboznámili sme sa s tradičnými remeslami nášho regiónu.  

              Mgr. Dominika Taňkošová

            • Cvičenie v prírode

            • Žiaci 1.- 4. ročníka dňa 21.9.2023 absolvovali cvičenie v prírode, kde sa popasovali s
              rôznymi výzvami. V teréne si preverili zručnosti v orientácii v prírode s prekonávaním
              rôznych vedomostných či terénnych úloh. 
              Mgr. S. Jevčáková

            • Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia

            • Skupina študentov nášho gymnázia sa v piatok 8. 9. 2023 zúčastnila na nádvorí Humenského zámku pietnej spomienky na 70 000 obetí transportov smrti, ktorí zahynuli iba preto, lebo mali židovský pôvod. Medzi nimi bolo, žiaľ, aj 2200 obyvateľov nášho mesta.  Celoslovenská aktivita „Nezabudnutí susedia“ má pripomínať a zároveň varovať, kam až môže spoločnosť zájsť, ak prijme za svoje myšlienky nenávisti a zla a zabúda na ľudskú dôstojnosť každého človeka.

              Mgr. Róbert Karpiel

            • Medzinárodný deň finančnej gramotnosti

            • Či veľkí, či malí žiaci - či hrou, či príbehom. Každý sa dnes zamýšľal nad hodnotou peňazí. Najmenší privítali zlatú rybku a nakreslili jej svoje tajné priania. Starší uvažovali, ako rozumne naložiť s peniazmi. Piatakov a šiestakov sme poslali nakupovať. Siedmakom, ôsmakom a deviatakom sa pokazila chladnička a riešili nepredvídané výdavky. Gymnazisti sa venovali svojim študentským účtom, hľadali najlepšie ponuky a služby, dokonca navštívili zahraničie.

              Takto sme aktívne prežili medzinárodný deň finančnej gramotnosti.

              Mgr. Monika Drábová

            • Duchovná obnova

            • Každoročne otvárame školský rok  duchovnou obnovou. Pri stretnutí s Pánom i spolu navzájom hľadáme orientáciu i silu pre novú etapu svojej práce.

            • Ponuka krúžkov

            • Celú ponuku záujmového vzdelávania (krúžkov) na školský rok 2023/2024 si môžete pozrieť: TU.

              Bližšie informácie o čase a termíne u vedúceho krúžku.

            • Nostalgia za prázdninami – Jazyková univerzita 2023 – 3. a 4. deň

            • Začiatkom letných prázdniny 2023 sme na škole organizovali detský jazykový letný tábor, ktorý má už niekoľkoročnú tradíciu. Zábava, hry, prednášky, Eiffelko, plaváreň, výlet, Archeopark to všetko sme zažili. Pozrite si fotky z 3. a 4. dňa našej Jazykovej univerzity. Ďakujeme MsÚ Humenné za finančnú podporu tohto nášho projektu.

              Vďační učitelia CSŠ

            • Pomôžte nám zvíťaziť

            • Naša škola sa zapojila do projektu ,,Vy rozhodujete, my pomáhame", kde sa snažíme získať financie na vytvorenie vonkajšej triedy pre našich žiakov. Pomôžte nám vyhrať a hlasujte za Zelenú triedu. Hlasovanie prebieha priamo v predajni TESCO HUMENNÉ vhodením žetónu, ktorý dostanete pri každom nákupe v pokladni do 6. augusta 2023.

              Ďakujeme za každý hlas.