• Novinky

            • Rozhovor so spisovateľkou Gabrielou Futovou

            • Gabriela Futová je úspešná slovenská spisovateľka, ktorá píše pre deti a mládež. Jej knihy si našli miesto v každej detskej izbe. Pani spisovateľka nám porozprávala, aké boli jej začiatky, prečo sa rozhodla stať spisovateľkou a čo ju motivuje k ďalšiemu písaniu.

              Aké bolo Vaše vysnívané povolanie?

              Snívala som o tom, že budem učiteľkou. Pochádzam totiž z učiteľskej rodiny, takže učiteľské prostredie bolo pre mňa veľmi prirodzené. Chcela som však byť aj veterinárkou (ale zaskočila ma chémia), predavačkou za pultom a šoférkou autobusu Mestskej hromadnej dopravy :)

              Vyštudovali ste žurnalistiku. Ako sa z novinárky stala detská spisovateľka?

              Tá žurnalistika bol tak trochu omyl. Už počas štúdia som pochopila, že novinárstvo nie je pre mňa to pravé orechové. Písanie ma stále bavilo, ale nie novinárske. Takže novinárčinu som síce vyštudovala, ale nikdy som sa jej nevenovala.

              Vo svojich knihách vychádzate z vlastných zážitkov z detstva. Akým ste Vy boli dieťaťom?

              Ja si myslím, že som bola dobré dieťa. Moji bratranci však tvrdia, že som bola rozmaznaná. Ale až taká pravda to nemohla byť, keďže som s nimi ako najmladší člen bandy zvládala aj drsnejšie chlapčenské hry. Dobrá som bola v tom, že ako jedináčik som sa dokázala zabaviť celé hodiny aj sama. Aj keď... niekedy som rozoberala veci, lebo som chcela vedieť, z čoho sa skladajú a potom som ich už nedokázala zložiť späť. Tak neviem...

              Knižka Naša mama je bosorka je Vašou prvotinou. S akými reakciami ste sa stretli po napísaní tejto knihy?

              Väčšinou s pozitívnymi. Len sem tam sa objavil hnev, že ako môžem mame nadávať do bosoriek, ale to sa zlostili len ľudia, ktorí tú knihu nečítali a poznali len názov.

              S akými knihami sa v detstve stretávala malá Gabika a aké knihy číta dospelá Gabriela?

              Mojou obľúbenou knihou z detstva je dodnes Malá bosorka od Ottfrieda Preusslera. Ale inak som čítala takmer rad zaradom. Milovala som knihy Jacka Londona, hlavne tie o psoch a vlkoch (Jerry a Michael z ostrovov, Biely tesák, Volanie divočiny...), veľmi ma bavili rozprávky od pána spisovateľa Ľubomíra Feldeka, Danka a Janka, Kiki a Miki, Osmijanko. Dnes fičím hlavne na detektívkach, ale nevyhýbam sa ani iným žánrom, okrem sci-fi a takej tej ultra romantiky.

              Niekoľko rokov ste pracovali ako knihovníčka v knižnici. Aké sú Vaše skúsenosti a poznatky: čo dnešné deti čítajú, podľa čoho si knihu vyberajú?

              Vkus detí sa líši, ale najviac ma bavilo, keď si prišli deti vyberať knihy na odporúčané čítanie. Deti, ktoré nečítali radi si vyberali podľa hrúbky knihy. Dnes to už neviem posúdiť, na detskom oddelení som pracovala naozaj veľmi dávno.

              Kde čerpáte inšpiráciu na tvorbu?

              Všade okolo. Ale najviac od detí, lebo to, čo vymyslia, nevymyslí žiadny spisovateľ. Milujem rozprávania dospelých o zážitkoch s deťmi, rada pozorujem deti, zvieratá, rada si vymýšľam a sem tam si spomeniem na niečo zaujímavé z detstva a primotám to do príbehu.Vaša tvorba je venovaná skôr mladším čitateľom. Pre staršie deti ste napísali knihy Poškoláci alebo knihy v spoluautorstve s R. Bratom.

              Plánujete v budúcnosti viac tvoriť pre násťročných?

              Priznám sa, že násťroční sú pre mňa španielskou dedinou. Asi je to tým, že sa viac pohybujem medzi menšími deťmi. Tie aj preferujem ako cieľovú skupinu mojich kníh. Zatiaľ sa teda pre násťročných písať nechystám, ale ktovie. Možno raz dostanem taký nápad, že sa do toho pustím.

              Ďakujeme za rozhovor.

              Mgr. Dominika Taňkošová

            • Teambuilding v 6.A

            • My, žiaci 6.A, veríme, že dobré a kamarátske vzťahy sú základom osobného aj akademického rastu. Naše prvé teambuildingové stretnutie prebehlo 14.10.2023. Spoločne sme strávili sobotňajšie popoludnie v kine Fajn v Humennom.  Rozprávkové Esá z pralesa nás motivovali a utvrdili v tom, že budovať pozitívnu klímu v triede sa oplatí. 

              Mgr. Dominika Taňkošová a žiaci 6.A

            • Izraelskí študenti u nás

            • V posledných dňoch sme mali možnosť stráviť s izraelskými študentmi a predstaviť im našu kultúru a tradície. Navštívili sme Košice, Vysoké Tatry a tiež Oswienčim, kde sme si spoločne uctili obete holokaustu.

              Mgr. Adela Antolíková

            • Príroda zmenila naše plány

            • Aj keď pôvodne kroky našich gymnazistov mali smerovať do hlbín Zeme, kde mali obdivovať krásy aragonitovej výzdoby jaskynných priestorov, Zem ukázala svoju silu a v predvečer exkurzie zmenila naše plány.
              Z dôvodu zemetrasenia preto študenti I. AG, II. AG a sexty s náhradným, ale pestrým programom smerovali do košickej Botanickej záhradySlovenského technického múzea v Košiciach. Botanická záhrada je ideálnou voľbou, ak sa chcete vybrať do sveta prírody, ale nešľapať dlhé vzdialenosti. V jej priestoroch sme mali možnosť obdivovať takmer 4000 druhov rastlín, ktoré sú súčasťou slovenskej ale aj svetovej flóry. Mali sme možnosť vidieť ako rastú a kvitnú banány, pomelo, grepy alebo kakaové bôby, nad hlavami nám lietali motýle z tropických oblastí sveta, a zistili sme, koľko druhov chilli papričiek rôznych tvarov a farieb existuje.
              A tí, ktorí nie sú milovníkmi prírody, sa vydali na cestu bádania. V sprievode pracovníkov STM sme získali ucelený pohľad do histórie vedy a techniky. Zaoberali sme sa históriou metalurgie a baníctva v tomto kraji, činnosťou štôlní, zisťovali sme zákonitosti matematiky a fyziky. Zvedaví si na svoje prišli aj na dvoch poschodiach plných STEAM hlavolamov vo Vedecko-technickom centre.

              PK Človek a príroda

            • Oceňovanie bronzových Dofákov z nášho GéCeeM!

            • Ako povedal Aristoteles: “Vzdelanie má horké korienky, ale sladké ovocie.“ Takéto sladké plody zozbierali v utorok 3. októbra aj naši gymnazisti na pôde Historickej budovy DJZ v Prešove, kde si z rúk zástupcov PSK a zástupcov DofE na Slovensku prebrali ocenenia za úspešné absolvovanie bronzovej úrovne programu DofE.
              Za obdobie šiestich mesiacov študenti nášho Gymnázia, Mária Balogáčová a Marek Macko pracovali na sebe a dosahovali svoje ciele v troch oblastiach - talent, šport a dobrovoľníctvo. Svoju odvahu a schopnosti prežiť v prírode si vyskúšali na dobrodružnej expedícii, ktorá otestovala nielen ich nervy, ale taktiež pomohla rozvíjať tímovú prácu.
              Majka a Marek sa rozhodli pracovať na svojej cieľavedomosti, vytrvalosti a vnútornej motivácii aj na striebornej úrovni. Veríme, že budú príkladom aj pre svojich spolužiakov, pretože tí, ktorí sú v živote aktívni, sú pre svoje okolie atraktívni.
              Blahoželáme a držíme prsty v dosahovaní ďalších cieľov nielen v programe DofE, ale aj v osobnom živote.


              Mgr. Lenka Kosťunová

            • Púť Charít

            • Študenti nášho Gymnázia sa v piatok 6. 10. 2023 zúčastnili celoslovenskej Púte Charít v Červenom Kláštore spolu s klientmi a pracovníkmi Charity v Humennom. Bohatý duchovný a kultúrny program ponúkol prednášku pátra M. Zamkovského CSsR o vyhorení, vystúpenie klientov Charitného domu v Snine, sv. omšu celebrovanú žilinským diecéznym biskupom Mons.T. Galisom a hudobný koncert spoločenstva Rieka života. Dostupné boli i všetky expozície múzea, kláštorný kostol a bylinková záhrada bývalého kláštora kartuziánov a kamaldulov.
              To všetko v prekrásnej prírode Pienin a so štedrou nádielkou guláša a rôznych dobrôt a koláčov.
              Podstatnou však bola skúsenosť so spoločenstvom ľudí, ktorí v Charite ponúkajú pomoc svojim klientom. Veríme, že práve spoznanie toho, čo Charita konkrétne robí, bude aj pre našich študentov impulzom pre pomoc iným.

              Mgr. Róbert Karpiel

            • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou

            • Dňa 5. 10. 2023 sme medzi nami privítali vzácneho hosťa, jednu z najznámejších súčasných slovenských spisovateliek pre deti a mládež, pani spisovateľku Gabrielu Futovú. Pani spisovateľka nám porozprávala, aké boli jej spisovateľské začiatky, prečo sa rozhodla stať spisovateľkou a prečo píše práve pre deti. Po skončení besedy si žiaci zakúpili knihy z pera pani spisovateľky s jej osobným podpisom, či venovaním. Veríme, že sa pani Futová cítila medzi nami dobre. My sme si čas v jej spoločnosti užili naplno!

              Mgr. Dominika Taňkošová

            • Návšteva Vihorlatskej knižnice

            • Žiaci V. A navštívili knižnicu v našom meste a hodinu slovenského jazyka a literatúry strávili netradičným spôsobom. Pani knihovníčka im ukázala, kde knihy bývajú. Dozvedeli sa, že návštevník knižnice potrebuje čitateľský preukaz a že na policiach nájdu obrázkové knihy, leporelá, náučné knihy, encyklopédie, či tvorbu súčasných detských autorov pre deti a mládež.

              Mgr. Dominika Taňkošová

            • Geografická exkurzia

            •  Prírodná pamiatka Sninský kameň

              V piatok  - 6. októbra  2023  sa žiaci VIII. A   zúčastnili výstupu na Sninský kameň.

              Počas výstupu sa žiaci oboznamovali s okolitou prírodou -  flórou a faunou CHKO - Vihorlat. Po železných schodíkoch sme najprv vystúpili  na Malý Sninský kameň (1006 m. n. m.). Výhľad bol nádherný, videli sme Poloniny, Morské oko a zo zahraničia Ukrajinu. Potom sme sa presunuli na Veľký Sninský kameň (998 m. n. m.) kde sme obdivovali  hlavný hrebeň Vihorlatu  a údolie Cirochy s okolitými dedinami. Exkurzia  bola zameraná na  spoznávanie  krajiny a správanie sa v krajine s najvyšším stupňom ochrany.

               

              Mgr. Viera Fedoriaková
               

            • Študentské voľby do NR SR 2023

            • V pondelok 2. 10. 2023 sa už po tretíkrát  na našej škole uskutočnili Študentské voľby. Voľby boli simuláciou skutočných parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnili 30. 9. 2023.
              Na študentských voľbách sa zúčastnili študenti I. AG – IV. AG, kvinty – oktávy. Študenti získali skúsenosť s voľbami a dozvedeli sa, ako fungujú. Prečo sú študentské voľby dôležité? Tieto voľby predovšetkým dávajú mladým priestor vyjadriť svoj názor. Podporujú dialóg o politickom dianí na Slovensku a uvádzajú poučky o demokracii z učebníc občianskej náuky do praxe. Prispievajú tiež k prebúdzaniu záujmu mládeže o ich budúcnosť a budúcnosť Slovenska.
              Potrebujeme mladým povedať, že na nich záleží a že svoju budúcnosť majú vo svojich rukách.


              Mgr. Kavčaková

            • September v znamení STEAM

            • Počas septembra sa žiaci piateho, siedmeho ročníka a študenti kvarty vydali na cestu bádania a zisťovania zákonitostí matematiky, fyziky a biológie. Riešili rébusy, hlavolamy, optické klamy. Preverovali si svoj postreh, bystrosť a nápaditosť. Všetko v duchu STEAM, ktorý kladie dôraz na kombináciu vedy, techniky, technológii, matematiky a umenia. 

              Mgr. Monika Drábová

            • GCM-ko v Riu de Klin

            • Vo štvrtok 28. 9. 2023 študenti gymnázia na svojich potulkách Oravou nevynechali ani miesto prezývané Rio de Klin. Na tomto mieste sa nachádza jedinečná socha Krista v obci Klin. Jej ruky smerujú na celú Oravu, ktorú majú ochraňovať. Monument je kópiou slávnej brazílskej sochy v Rio de Janeiro, má výšku 9,5 m a jej hmotnosť je 23 ton. Sochu vytvoril miestny ľudový majster a je najvyššou sochou Spasiteľa na Slovensku. V blízkosti sochy sa nachádza kaplnka Božieho milosrdenstva a socha Jana Pavla II. Študenti si tu dopriali duchovný pokoj, modlitbu a pokochali sa krásnym výhľadom na oravskú krajinu. Výhľady z tohto miesta boli neskutočné. Študenti mali krásny výhľad na obec Klin, Oravskú priehradu, Námestovo, Suchú Horu, ale aj Roháče.


              Študentský parlament

            • Kráľ Drozdia brada a GCM-ko

            • Kto by nepoznal rozprávky ako Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš, Dračie srdce II či Princezná a bedár. Všetky spája jedno nádherné miesto – Oravský hrad. Na  tomto hrade sa totiž všetky tieto rozprávky natáčali.  Študenti gymnázia vo štvrtok 28. 9. 2023 navštívili túto turistickú atrakciu severného Slovenska. Hrad je vybudovaný na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako „orlie hniezdo. Z pôvodne malej pevnosti z 13. storočia vznikol v priebehu storočí rozsiahly hradný areál, ktorý má dnes 154 miestností. Študenti si pozreli najväčšie expozície hradu a prekonali 754 schodov. A v peknom počasí si vychutnali aj krásne výhľady, ktoré tento hrad ponúkal.

              Študentský parlament

            • Európsky deň jazykov

            • 26. september – Európsky deň jazykov, vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov. Pri tejto príležitosti si školy v členských krajinách EU každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít dôležitosť učenia sa jazykov, nevyhnutnosť podpory a rozvoja viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti či interkultúrneho porozumenia.

              Aj v našej škole sme sa zapojili do osláv tohto významného dňa. Na hodinách anglického, nemeckého a ruského jazyka sa žiaci venovali jazykovým aktivitám -  porovnávali prirovnania v anglickom a slovenskom jazyku, vyrobili si vlastné pexeso, spoznávali odlišnosti jednotlivých európsky jazykov, priradzovali ku krajinám na mape vlajky a rôzne európske pozdravy, učili sa konverzačné frázy v piatich svetových jazykoch. Veď vhodne sa pozdraviť a prihovoriť v zahraničí, patrí medzi základy slušnosti.

              vyučujúce cudzích jazykov

            • Úspešná učiteľka anglického jazyka na Gymnáziu sv. Cyrila a Metoda v Humennom

            •              

              V rozhovore  vám predstavíme pani učiteľku PaedDr. Máriu Čiefovú, ktorá  vyučuje na našom gymnáziu anglický jazyk.

                            Pani učiteľka má za sebou niekoľko významných úspechov, ktoré svedčia o jej odbornosti a usilovnosti. V minulom šk. roku 2022/2023 sa s projektom eTwinners go green  umiestnili na druhom mieste v Národnej súťaži „eTwinnig.“

                            Aj vďaka tomuto úspechu a skúsenostiam z  reprezentácie Slovenska na online medzinárodných podujatiach bude v dňoch 16.-18. októbra 2023 zastupovať Slovensko na vzdelávacom podujatí – medzinárodnom eTwinning seminári – „Utilizing 21 st century skills in Education to enhance Innovation & Creativity“ v hlavnom meste Jordánska - Ammáne.

              Poďme teda k otázkam:

              1. Prečo si sa rozhodla študovať anglický jazyk?

              Bol to jednak jazyk samotný – jeho melódia, tempo, prízvuk, rôznorodosť a bohatosť, ale aj to, k čomu som sa prostredníctvom neho dostala – najprv pesničky, filmy, literatúra a neskôr aj ľudia, myšlienky a možnosť cestovať.  Mala som tiež šťastie, že sa na našej základnej škole otvárala jedna angličtinárska skupina. V tých časoch to nebola samozrejmosť.

               

              2. Ako dlho je už naša škola zapojená do európskeho projektu eTwinning?

              Naša škola je na platforme eTwinningu aktívna od r. 2013, momentálne je tam zaregistrovaných sedem našich učiteľov.

               

              3. Čo je cieľom eTwinningu?

              Cieľov je niekoľko: spájať žiakov a učiteľov prostredníctvom informačno-komunikačných technológií, vzdelávať sa zábavnou formou v rôznych oblastiach súčasne, spoznávať nové kultúry a osobnostne rásť.

               

              4. V úvode som spomenul úspech v minuloročnom eTwinningu. Môžeš nám priblížiť

              cestu k tomuto úspechu?

              Nemám recept na to, aby bol eTwinningový projekt ocenený. K tomu, aby bol projekt úspešný sú potrební nadšení žiaci a učitelia (minimálne väčšina), zaujímavá téma a podmienky. Avšak už samotný priebeh nášho oceneného projektu bol iný ako tie predchádzajúce. Nebola som len partnerkou, po prvýkrát som bola spoluautorkou projektu spolu s kolegyňou z Talianska. Spoznali sme sa na predchádzajúcom projekte, takže naša spolupráca nebola náhodná. Pri plánovaní projektu sa naše názory v mnohom zhodovali, neskôr sa do projektu zapojili rovnako naladení ďalší učitelia, žiaci boli úžasní a všetky drobné problémy sa nám podarilo vyriešiť. Cítila som veľkú zodpovednosť za projekt a venovala som mu maximum svojho voľného času. Veľký podiel na mojom osobnostnom raste v eTwinningu má Mgr. Ivana Čepová, ambasádorka eTwinningu v Humennom, ktorá ma naučila manažovať projekty.

               

              5. Akú radu by si dala našim študentom, aby boli dobrí a úspešní v AJ?

              Mala som už veľa žiakov, ktorí boli úspešní nielen na našej škole, v meste, ale aj v okrese, alebo patrili k špičke v kraji. Dosvedčili to ich výsledky na olympiádach, ktoré sa dali zmerať a porovnať. Sú skvelí a fandím im. K veľmi dobrej úrovni angličtiny sa však v súčasnosti vedia dopracovať mnohí. A čo majú spoločné? Venujú angličtine svoj čas a pozornosť. Aktivita na hodine, spravená domáca úloha, prečítaný článok, kniha alebo pozretý film, či vypočutý podcast v angličtine, to všetko berú ako každodennú samozrejmosť. Vedia prevziať zodpovednosť za svoj rast. Napredujú malými krokmi, ale neprestávajú. A to je pri učení sa jazykov asi to najdôležitejšie.

               

              Ďakujem za rozhovor a želám veľa pevnej vôle, nápadov a trpezlivosti do ďalšej práce. GOOD LUCK!

              Mgr. Jaroslav Rovňák, školský digitálny koordinátor

               

            • Prezentácia eTwinning projektu z nemeckého jazyka

            • V rámci Európskeho dňa jazykov nám Katka a Soňa z triedy septima prezentovali svoj projekt z nemeckého jazyka, ktorému sa venovali v minulom školskom roku. Projekt Wir sind eine große Familie - Sme jedna veľká rodina, prebiehal s troma školami v Turecku a jednou školou v Grécku. Spolužiakov z kvinty a IV. AG motivovali k učeniu sa cudzích jazykov v rámci medzinárodných priateľstiev vo svete eTwinning, v rámci spolupráce, kreativity, získavania skúseností, obohacovania jazykových zručností a zlepšovania sa v moderných technológiách. 

              Nasledovala prezentácia tém týždňov v eTwinning svete: inovácia - edukácia - pohoda vo vzdelávaní, po ktorej si žiaci mohli zmerať sily vo vedomostnej súťaži Brainbox v anglickom jazyku.

              Prajeme si ešte veľa úspechov a zážitkov v medzinárodnej spolupráci eTwinning.

              PaedDr. Mária Čiefová a sr. Sofia

            • Prírodovedná exkurzia

            • Dnes sa študenti tried septima, II.AG a sexta zúčastnili exkurzie na VD Starina, ktoré bolo jednou zo zastávok našej jesennej exkurzie . Odborný a zaujímavý výklad zamestnancov poskytol študentom informácie o histórii vodného diela a priblížil jeho súčasné využitie a fungovanie. Študenti spolu navštívili vnútorné priestory vodného diela, zdolali 1410 schodov, ocitli sa v hĺbke 40 metrov pod hladinou a navštívili malú vodnú elektráreň, kde sa pomocou turbíny vyrába elektrická energia. 
              Druhou zastávkou bol Park tmavej oblohy, na území ktorého sa nachádza Astronomické observatórium na Kolonickom sedle. Prehliadka areálu bola doplnená o zaujímavý a netradičný pohľad na vesmír a hviezdnu oblohu. Okrem prednášky, pozorovania hviezdnej oblohy na veľkoplošnej  projekcii, vysvetlenia orientácie na oblohe s popisom súhvezdí, bol program spestrený mytologickými  legendami a príbehmi.
              Veríme, že táto prírodovedná exkurzia bola pre študentov prínosom a rozšírila ich vedomosti.

              PaedDr. Ivana Bučeková