• Novinky

            • Červená stužka 2023

            • Červené stužky sú symbolom Svetového dňa boja proti AIDS. AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Preto sme aj my 1. decembra vytvorili živú červenú stužku a pripli si červené stužky ako symbol solidarity s ľuďmi trpiacimi týmto ochorením.


              PK Človek a príroda

            • Začal sa ADVENT, prvá sviečka žiari

            • Rozsvietenie prvej adventnej sviečky pri Fontáne lásky.

              Deti našej školy prispeli svojim programom k nádhernej atmosfére prvej adventnej nedele a zažali prvú adventnú sviecu spolu s prednostkou mestského úradu Janou Vasilcovou.

              Foto použité so súhlasom MsÚ a p. Latovou

            • Výstava domácich betlehemov

            • Za zakladateľa tradície vianočných betlehemov sa považuje sv. František z Assisi, ktorý v roku 1223 inštaloval scénu narodenia Ježiška – živého dieťatka s postavičkami v lesnej jaskyni pri dedinke Greccio v talianskom regióne Umbria.
              V tomto roku slávime 800. výročie od postavenia prvých jasličiek. Pri tejto príležitosti, by sme radi aj my, v škole, pripravili malú výstavu pestrých domácich betlehemov, ktoré by nám pomohli v čase adventu sa lepšie pripraviť na podstatu vianočných sviatkov.
              Betlehemy môžete odovzdať do 7. 12. p. u. Mocákovej alebo p. u. Taňkošovej s krátkym popisom konkrétneho betlehemu.

            • Zaži svoju hviezdnu chvíľu a vytvor film hodný Oscara!

            • Filmy môžete vytvárať iba po jednotlivých gymnaziálnych triedach. Trieda môže vytvoriť aj viac filmov ale žolíka dostane každý iba jedného.
              Parametre filmu: dĺžka filmu: 2-3 minúty
              Inšpirujte sa ľubovoľným oscarovým filmom. Váš hotový film zašlite na adresu septimaplescss@gmail.com do 6. januára 2024.


              Hlavná cena je MEGA ŽOLÍK, ktorý dostane každý, kto spolupracoval na filme a bude uvedený v titulkoch. Žolík môžete využiť na imunitu pri skúšaniach na jeden celý deň, a ak ho využije celá trieda naraz, môžete si presunúť jednu písomku!


              Do finále postúpia štyri najlepšie filmy vybrané odbornou porotou. Finále sa uskutoční na školskom plese dňa 13. 1. 2024. Najlepší film bude umiestnený na stránku školy.

              Pre viac informácií navštívte triedu SEPTIMU alebo píšte na email vyššie.


              trieda septima

            • Škôlkári na návšteve

            • V stredu sme na našej škole privítali deti z materskej školy na Štefánikovej ulici v Humennom. Deti zažili matematiku trochu inak. Cez prostredia Hejného matematiky spoznali geometrické tvary pomocou paličiek a  gumičiek na geodoske, stavbu z kociek, vláčiky a parkety. Tešíme sa na ďalšie stretnutie. 

            • Cirkevná zbierala medaily

            • Viacboj všestrannosti – to je názov súťaže pre žiakov 1. – 4.ročníka ZŠ pre školy okresu Humenné. 29.11.2023 žala naša škola úspechy v tejto športovej súťaži – získali sme 5 medailí ! Skok do diaľky z miesta, hod loptou, beh 4x10m a pre 2.,3. a 4.ročník šplh na tyči. V týchto disciplínach predviedli naši žiaci vynikajúce výkony, za čo boli odmenení diplomom, medailou a pocitom šťastia z úspechu.

              1.miesto (dievčatá 1.ročník) – Monika Sabolová ,

              1.miesto (chlapci 1.ročník) – Samko Capcara,

              3.miesto (dievčatá 2.ročník) – Eliška Katunincová ,

               1.miesto (dievčatá 3.ročník) – Ema Račková,

               2.miesto (chlapci 4.ročník) – Ján Kocík.

              Ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy!

            • Školské kolo OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

            • V týchto dňoch sa na pôde CSŠ uskutočnilo školské kolo Olympiády z nemeckého jazyka. Najúspešnejšie si počínali títo žiaci:

              Kategória 1B

              1. miesto: Peter Čabala /kvarta/
              2. miesto: Sofia Čiráková /kvarta/
              3. miesto: Samuel Rudy /kvarta/

              Kategória 2A

              1. miesto: Martin Kuľha /sexta/
              2. miesto: Mária Balogáčová /sexta/
              3. miesto: Annamária Štofejová /I. AG/

              Prví dvaja z každej kategórie postupujú do okresného kola. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a želáme veľa úspechov v okresnom kole.

                                                                                                           nemčinárky

            • Študentský kreatívny rozvojový program

            • Študenti septimyIII. AG v piatok 24. 11. 2023 absolvovali prvú časť rozvojového programu. Cieľom programu je rozšíriť povedomie študentov, že nielen akademické zručnosti sú dôležitým faktorom na pracovnom trhu, ale rovnako dôležité sú aj tzv. mäkké zručnosti. Študenti prostredníctvom programu postupne získajú praktické prepojenie týchto zručností do praxe cez príklady rôznych aktivít.
              Prvé stretnutie bolo zamerané na komunikáciu a riešenie problémov miestnej komunity v skupinách. Študenti sa učili hľadať také riešenia, ktoré by boli prospešné pre všetkých.
              Aktivity rozvíjali kritické myslenie, sebarealizáciu a sebamotiváciu.


              Mgr. Anna Kavčaková

            • Beseda so Samuelom Marcom

            • Dá sa živiť slovenčinou? Na túto otázku nám dal odpoveď známy prekladateľ, spisovateľ, publicista a copywriter Samo Marec, ktorý včera zavítal na našu školu. Študentom zaujímavou a vtipnou formou priblížil svoje pôsobenie vo viacerých oblastiach. Ďakujeme aj Saške Harvanovej a Zuzke Švecovej, že sme mohli byť súčasťou ich projektu Od literatúry k poznaniu.

              PhDr. Daniela Hojdanová

            • Medzinárodný deň tolerancie

            • Vo svojej rodine, v triede, alebo na ulici, vidíme rozdiely vo farbe vlasov, pleti, vo výške či oblečení. Často ľudí zaraďujeme do skupín - podľa národnosti, viery či spoločenského postavenia. To všetko nás vedie k vytvoreniu predsudkov. Práve preto OSN v r. 1996 vyhlásila 16. november za Medzinárodný deň tolerancie. O tolerancii sme sa rozprávali aj so žiakmi V. A a VII. A.

              Piataci si vypočuli príbeh o Bezvláske - dievčatku, ktoré už na prvý pohľad je iné. Narodila sa bez vlasov. Rozprávka, z pera spisovateľky Gabriely Futovej, učí zdravé deti tolerancii a chorým deťom dodáva odvahu a sebavedomie. Siedmaci zas hľadali správne ingrediencie na vytvorenie receptu priateľstva. Zistili, že je dôležité vážiť si kamarátov a tolerovať aj ich drobné nedostatky - to je ten správny recept na úprimné priateľstvo. 

              Žiacky parlament 

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            • Dňa 15. 11. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo OSJL, ktorej hlavným cieľom je zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru.

              Spomedzi 12 súťažiacich sa naša žiačka, Liana Berdáková z kvarty, umiestnila na skvelom 2. mieste.

              Lianke ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme veľa odhodlania, chuti do učenia a ešte veľa ďalších úspechov.

               

              Mgr. Beáta Kerekaničová

            • Novembrové stretko

            • Naše novembrové teambuildingové stretnutie VI. A sa uskutočnilo v piatok 24.11. Spoločne sme sa vybrali na bowling.  Atmosféra bola výborná. Tešili sme sa, že môžeme spolu stráviť príjemné popoludnie. Hra nám išla ako po masle. Aj pizza, v spoločnosti kamarátov a spolužiakov, chutila akosi lepšie. 

              Zas sme o trošku posilnili náš triedny kolektív a máme z toho radosť! 

              Mgr. Dominika Taňkošová a VI. A 

            • Na konferencii pre školské parlamenty

            • KEĎ TO ANANÁS DOTIAHOL AŽ NA PIZZU ....

              Kam to dotiahneš ty? Členky študentského parlamentu Nina Šurinová (sexta) a Nikola Boňková (III. AG) sa v Prešove zúčastnili Konferencie pre školské parlamenty, ktorú zorganizovala Rada mládeže Prešovského kraja. Konferencia sa niesla v téme „Zručnosti" v nadväznosti na Európsky rok zručností. Tematicky sa zameriavala na time manažment, kritické myslenie a integratívne vyjednávanie. Počas konferencie prebehli voľby členov do Stredoškolského parlamentu PSK a zazneli príklady dobrej praxe z projektov #zlepšimeto na stredných školách PK.
              Cieľom konferencie bolo podnietiť mladých zaujímať sa o svoje okolie a snaha zainteresovať mladých ľudí do života svojej školy.
              Pevne veríme, že Nina a Nikola podnety z konferencie zužitkujú v aktívnej práci pre študentský parlament, ale aj vo svojom osobnostnom raste.


              Mgr. Anna Kavčaková

            • Nie je gymnázium ako gymnázium

            • Naši gymnazisti pokračujú v duálnom IT vzdelávaní. Tentokrát mali možnosť nahliadnuť do prostredia buxus cms - e-commerce systému - ktorý umožňuje manažovať obsah e-shopu, webových stránok a prepájať ich s inými systémami, ako sú napríklad platobné brány. Jedinečný produkt, ktorý na predchádzajúcom stretnutí s trpezlivosťou a kreativitou vyrobili, mali teraz za úlohu odprezentovať a pokúsiť sa ho predať. Nebolo to však také jednoduché. Najprv si museli vymyslieť pútavý názov pre svoj e-shop a doménu. Vytvoriť vlastné logo. Vhodným opisom ponúknuť zákazníkovi dostatok presných, lukratívnych, ale povinných informácií o produkte. Zistiť, v čom je ich produkt výnimočný a prečo by si ho mal zákazník zvoliť. Poznať svojich potenciálnych zákazníkov a ich požiadavky. A nie v poslednom rade stanovať cenu. Všetko prebiehalo pod reflektormi kamier, takže študenti preverili nielen svoju odvahu, ale aj výrečnosť a vynaliezavosť.

              Mgr. Monika Drábová

            • DOD na našej škole...

            • Naše Gymnázium sv. Cyrila a Metoda privítalo  22. novembra 2023 žiakov základných škôl. Na chodbách našej školy sa objavili nové tváre. Zvedavé, no všetky s otáznikmi v očiach a so spoločným cieľom – dozvedieť sa čo najviac o našej škole.

              Ďakujeme všetkým, ktorí k nám zavítali.

              Veríme, že sme splnili vaše očakávania a že ste od nás odchádzali spokojní. Budeme veľmi radi, ak sa všetci opäť stretneme v septembri.

               

              Mgr. Beáta Kerekaničová

            • Kráľovská hra

            • Tretí novembrový týždeň sa niesol aj v znamení šachu. Uskutočnili sa Školské majstrovstvá okresu  Humenné v zrýchlenom šachu žiakov ZŠ a Školské majstrovstvá regiónu Humenné, Medzilaborce, Snina študentov SŠ. Našu školu reprezentovali zapálení študenti, ktorí v čase riaditeľského voľna dali prednosť tejto kráľovskej hre. Medzi hráčkami SŠ skončila Mirka Sitarčíková na 3.mieste. Nestratili sa ani žiaci ZŠ, z ktorých si najlepšie počínal Peťo Čabala.

              Ďakujeme za reprezentáciu školy!

            • KOMPARO 8 a 9

            • Aby sme mohli efektívnejšie napredovať a cielene zlepšovať náš výkon je potrebné vedieť, ako na tom aktuálne sme. 9. novembra 2023 sme využili jeden z nástrojov spätnej väzby pre školu, učiteľov, žiakov ale i pre rodičov - externé testovanie KOMPARO.

              Žiaci tried VIII.A, IX.A a Kvarta ku samotnému testovaniu pristúpili veľmi zodpovedne a prvý testový „stresík“ zvládli na výbornú, veď pozrite si fotogalériu.

              Mgr. Katarína Lichmanová (školský koordinátor)

            • Ako sova líške bájky čítala

            • Na pódiu CVČ Dúha v Humennom nám bábkoherečky z prešovského divadla Babadlo predviedli Ezopove bájky naživo. Hlavnou postavou bola líška - pažravá a trochu prefíkaná. Sprevádzali ju malé myšky, bocian, pes či múdra sova. Divadielko, spestrené veselými pesničkami, sa žiakom II. A - VII. A páčilo, pobavilo ich i poučilo.

              Mgr. Dominika Taňkošová